Αιφνιδιαστικός έλεγχος στην ACS μετά το προκλητικό καπέλο Φέσσα στα τιμολόγια

Αιφνιδιαστικός έλεγχος στην ACS μετά το προκλητικό καπέλο Φέσσα στα τιμολόγια
Ότι είναι νόμιμο είναι και ηθικό για τον Πρόεδρο του ΣΕΒ;
(upd) Αιφνιδιαστικό έλεγχο στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας ταχυμεταφορών ACS πραγματοποίησε σήμερα το πρωί κλιμάκιο της γενικής γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή και της οικονομικής αστυνομίας, μετά τις καταγγελλίες πελατών για καταχρηστική αλλαγή όρων.
Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr, σε μία στιγμή που η χώρα αλλά και η ελληνική οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με τις μεγάλες επιπτώσεις του κορωνοϊού, που πολλές επιχειρήσεις έχου κατεβάσει ρολά ή έχουν δει το τζίρο τους να μειώνεται, που ο μόνος τρόπος παραλαβής προϊόντων κάθε είδους για τους καταναλωτές γίνεται μέσω κούριερ, η εταιρεία ταχυμεταφορών ACS βρήκε πως αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή να αυξήσει τα τιμολόγια της.
Έτσι από 1η Απριλίου προχωρά στην εφαρμογή Πρόσθετης Χρέωσης Έκτακτης Ανάγκης λόγω COVID-19 για όλες τις αποστολές εσωτερικού, αξίας 0,45 ευρώ +ΦΠΑ ανά αποστολή.
Ο λόγος που επικαλείται η εταιρεία; «Εξαιτίας του δραματικού αντίκτυπου που έχει ο ιός COVID-19 στον κλάδο των ταχυμεταφορών γενικότερα, η ACS καλείται να προχωρήσει σε μια σειρά ενεργειών που αφορούν την τροποποίηση της λειτουργίας της (αναφορικά με τα δρομολόγια, την ενοικίαση πρόσθετων οχημάτων και νέων χώρων διακίνησης, πρόσληψη προσωπικού, μέτρα ασφαλείας, πρόσθετες διαδικασίες διανομής, κλπ) και που έχουν ως άμεσο αντίκτυπο την αύξηση όλων των συντελεστών του λειτουργικού κόστους της εταιρείας.
Προκειμένου να διασφαλίσει την αδιάλειπτη επιχειρησιακή της λειτουργία και να συνεχίσει να εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον με υψηλής ποιότητας υπηρεσίες, η εταιρεία είναι αναγκασμένη να επιμερίσει ένα μικρό μόνο μέρος αυτού του λειτουργικού κόστους στους πελάτες της», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Πόσο ηθική ή νόμιμη είναι αυτή η ενέργεια, μπορεί ο καθένας να κρίνει.
Πάντως η αύξηση αυτή προκάλεσε την έντονη αντιδραση του Συλλόγου Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων ο οποίος καταγγέλει ότι η ACS αγνοώντας   προσφορές που έχει προτείνει,  ακόμη και συμφωνίες σε ισχύ, προχώρησε  σε  αιφνιδιαστική αλλαγή του τιμοκαταλόγου της  με επιπλέον επιβάρυνση   (αύξηση  covid-19) κατά 22,5% από την 1η Απριλίου.
Σε ανακοίνωση ο Σύλλογος Εκδοτών, ο οποίος και ενημέρωσε σχετικά τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωγιάδη, τονίζει: «Με   τα βιβλιοπωλεία και τις βιβλιοθήκες κλειστές και χιλιάδες συμπολίτες μας να καταφεύγουν στις ηλεκτρονικές  παραγγελίες και τις παραδόσεις βιβλίων κατ'  οίκον, η αναίτια  και αιφνιδιαστική αυτή αύξηση της ACS έχει πολλαπλές αρνητικές επιπτώσεις: καθώς επιβαρύνει ειδικότερα τα πανεπιστημιακά συγγράμματα που σε επικείμενη συμφωνία με το υπουργείο Παιδείας θα διακινηθούν κατ' οίκον στους φοιτητές, με τους εκδότες να επωμίζονται  εξ ολοκλήρου  το κόστος  της  αποστολής  ώστε να  διασφαλιστεί η αποφυγή έκθεσης των   φοιτητών σε σημεία συνωστισμού.  
Με την   απόφαση   της εταιρείας ταχυμεταφορών  ACS, αδυνατούν οι εκδότες να υποστηρίξουν οικονομικά το ήδη κοστοβόρο εγχείρημα, με κίνδυνο να μην μπορέσει να εκκινήσει η διαδικασία  διανομής προς τους φοιτητές.
Επίσης υποχρεώνει το κοινό σε λιγότερες παραγγελίες βιβλίων (που έχουν αναχθεί σε είδος πρώτης ανάγκης) και επιβαρύνει υπέρογκα τα βιβλιοπωλεία και τους εκδότες.
Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε μέσω των επαφών μας με την Ομοσπονδία ΕυρωπαίωνΕκδοτών (FEP) ότι σε καμία χώρα δεν έχει εφαρμοστεί παρόμοια τακτική από καμία εταιρεία ή οργανισμό.
Την ώρα που προτάσσεται η "ατομική ευθύνη", η δε έννοια της Εταιρικής Κοινωνικής  Ευθύνης   αποκτά  ουσιαστικό  νόημα, η  ACS επιλέγει   την κερδοσκοπία, πλήττοντας κάθε έννοια επιχειρηματικής ηθικής».

Ελένη Μπότα
www.bankingnews.gr

Ελένη Μπότα

BREAKING NEWS