Τελευταία Νέα
Διεθνή

DW: Με χλωροκίνη η Bayer στη μάχη κατά του κορωνοϊού

tags :
DW: Με χλωροκίνη η Bayer στη μάχη κατά του κορωνοϊού
Χιλιάδες επιστήμονες σε όλο τον κόσμο δίνουν εδώ και εβδομάδες μάχη με το χρόνο προκειμένου να ανακαλύψουν ένα αποτελεσματικό φάρμακα και εμβόλιο κατά του κορωνοϊού
Χιλιάδες επιστήμονες σε όλο τον κόσμο δίνουν εδώ και εβδομάδες μάχη με το χρόνο προκειμένου να ανακαλύψουν ένα αποτελεσματικό φάρμακα και εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.
;Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, μέχρις ότου όμως τα πειράματα οδηγήσουν σε σκευάσματα που να μπορούν να κυκλοφορήσουν στις αγορές, απαιτούνται πιθανότατα πολλοί ακόμη μήνες. Γι΄ αυτό το λόγο επανέρχονται στο μεταξύ στο προσκήνιο γνωστά φάρμακα που ενώ στοχεύουν σε άλλες ασθένειες, δείχνουν θετικά αποτελέσματα και στη μάχη κατά της πανδημίας.
Ένα από τα πλέον ελπιδοφόρα όπως γράφει σήμερα η οικονομική Handelsblatt προέρχεται από τη γερμανική φαρμακοβιομηχανία Bayer. Πρόκειται για το φάρμακο κατά της ελονοσίας Resochin με κύρια δραστική ουσία τη χλωροκίνη. Πρόκειται για την ουσία που χρησιμοποιείται ήδη ευρέως σε ασθενείς Covid-19.
Όπως εξηγεί σε συνέντευξή του στην Ηandelsblatt ο επικεφαλής της Bayer W. Bauman.
«Υπάρχουν ενδείξεις ότι εργαστηριακά αλλά και σε πρώτες κλινικές έρευνες το Resochin μειώνει τα επίπεδα του ιού. Τα περισσότερα από αυτά τα δεδομένα προέρχονται από την Κίνα και πλέον ξεκινούν μεγάλες κλινικές έρευνες, και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Αυτές καλούνται να αποσαφηνίσουν τη σχέση αποτελεσματικότητας/ρίσκου στη χρήση του Resochin κατά του Covid-19».
Περιμένουμε αποτελέσματα ή σώζουμε ζωές;
Σε ερώτηση εάν το σκεύασμα είναι η ελπίδα για χιλιάδες ασθενείς ο επικεφαλής της Bayer απαντά ότι «πολλοί το βλέπουν έτσι, το ίδιο και εμείς. Ωστόσο για να απαντήσουμε με βεβαιότητα σε αυτό το ερώτημα χρειαζόμαστε εν τέλει αξιόπιστα στοιχεία από ελεγμένες κλινικές έρευνες».
Όπως εξηγεί ο Βέρνερ Μπάουμαν το Resochin είναι ένα παλιό φάρμακο που κυκλοφορεί στην αγορά ήδη εδώ και 80 χρόνια.
«Στη χρήση του κατά της ελονοσίας οι παρενέργειες έχουν ερευνηθεί καλά και είναι γνωστές. Η δραστική του ουσία είναι ένα γενόσημο, συνεπώς είναι φθηνή και διαθέσιμη σε μεγάλες ποσότητες.
Όλα αυτά είναι επιχειρήματα υπέρ του σκευάσματος. Ωστόσο ήταν και παραμένει ένα φάρμακο που πρέπει να συνταγογραφείται από γιατρούς. Θα πρέπει να γίνουν και άλλα τεστ ως προς την αποτελεσματικότητά του έναντι του κορωνοϊού [...]».
Πόσο καιρό όμως θα διαρκέσουν αυτές οι έρευνες για την αποτελεσματικότητα του Resochin; Πότε αναμένεται να υπάρχουν αξιόπιστα δεδομένα;
«Πρόκειται για ένα ερώτημα το οποίο θα πρέπει να απαντάται ιατρικά κατά περίπτωση. Είναι προτιμότερο να περιμένουμε μια μεγάλη σειρά τεστ για να είμαστε απόλυτα βέβαιοι; Ή μήπως σπαταλάμε με τον τρόπο αυτό χρόνο κατά τον οποίο θα μπορούσαμε να σώσουμε ζωές;».
Η Γερμανία αγοράζει μαζικά φάρμακα
Μήπως όμως ο ίδιος επιχειρηματολογεί με γνώμονα το οικονομικό συμφέρον της Bayer, ρωτήθηκε ο επικεφαλής του γερμανικού κολοσσού; «Καθόλου.
Είστε λάθος. Παρασκευάζουμε το σκεύασμα αποκλειστικά για το δημόσιο συμφέρον και στην κρίση το παρέχουμε δωρεάν στις κυβερνήσεις.
Θέλουμε να βοηθήσουμε με τον τρόπο αυτό, όπως επίσης με τη δράση των ειδικών μας στον τομέα της υγείας, με εξοπλισμό αλλά και άλλα μέτρα».
Σύμφωνα με τον ίδιο η Bayer προσαρμόζει αυτό το διάστημα τις βιομηχανικές της εγκαταστάσεις για την παρασκευή του Resochin. «Αντιλαμβανόμαστε το κόστος της αναδιοργάνωσης και της αγοράς των απαραίτητων υλικών επίσης ως μέρος της κοινωνικής μας προσφοράς. Συνεργαζόμαστε με άλλες φαρμακοβιομηχανίες προκειμένου να είναι επαρκώς διαθέσιμο σε όλο τον κόσμο το σκεύασμα με τη δραστική ουσία της υδροξυχλωροκίνης».
Εν τω μεταξύ η Γερμανία αγοράζει πλέον μαζικά φάρμακα που ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν στη μάχη κατά του κορωνοϊού.
Στο «στόχαστρο» του υπουργείου Υγείας σύμφωνα με την Frankfurter Allgemeine Zeitung βρίσκονται κυρίως το αντιγριπικό Avigan, το Kaletra (ενεργά συστατικά λοπιναβίρη και ριτοναβίρη), το Foipan αλλά και σκευάσματα που έχουν ως κύρια δραστική ουσία την χλωροκίνη και υδροξυχλωροκίνη,
Εκπρόσωπος του Ομοσπονδιακού Οργανισμού Φαρμάκων στη Βόννη διευκρίνισε ωστόσο στην FAZ ότι για κανένα από τα παραπάνω φάρμακα δεν υπάρχουν διαθέσιμα αξιόπιστα στοιχεία ως προς την αποτελεσματικότητα τους έναντι του Covid-19.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης