Τα πάνω – κάτω έφερε ο κορωνοιός στα ακίνητα - Καμία μεταβολή στον ΕΝΦΙΑ του 2020 – Το 2021 η εφαρμογή των νέων αντικειμενικών αξιών

Τα πάνω – κάτω έφερε ο κορωνοιός στα ακίνητα - Καμία μεταβολή στον ΕΝΦΙΑ του 2020 – Το 2021 η εφαρμογή των νέων αντικειμενικών αξιών
Η εξάπλωση της πανδημίας έχει παγώσει τις μεταβιβάσεις, έχει βυθίσει την αγορά του Airbnb ενώ μεταθέτει για το 2021 την ευθυγράμμιση των αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές.
Ο κορωνοιός φέρνει τα πάνω - κάτω στον χάρτη της κτηματαγοράς και ανατρέπει τα σχέδια αναθέρμανσης που είχε επιστρατεύσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Η εξάπλωση της πανδημίας έχει παγώσει τις μεταβιβάσεις, έχει βυθίσει την αγορά του Airbnb ενώ μεταθέτει για το 2021 το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την ευθυγράμμιση των αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές.
Παρά το γεγονός  ότι οι εκτιμητές ακινήτων είχαν έτοιμες και είχαν παραδώσει την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών το 50% των νέων τιμών ζώνης που είχε αναλάβει ο καθένας, αποφασίσθηκε να σταματήσει  η διαδικασία για όσο διάστημα θα διαρκέσουν να μέτρα αντιμετώπισης του κορωνοιού.
Με την αγορά να βρίσκεται σε καραντίνα, ένα νέα κίνημα «δεν πληρώνω» ενοίκιο έχει αρχίσει να διαμορφώνεται στην αγορά με τις τιμές  στα μισθώματα να έχουν  αρχίσει να ξεφουσκώνουν μετά το ράλι που είχαν σημειώσει τους τελευταίους μήνες.
Την ίδια στιγμή σε καθεστώς αδράνειας έχει μπει όλη η οικοδομή αλλά και μια σειρά από επαγγέλματα  και επιχειρήσεις που είναι συναφή με τον κλάδο (δομικά υλικά, χρώματα, σίδερα, κ.ά).
Την ίδια στιγμή τον ενδιαφέρον των επενδυτών για αγορές κατοικιών στην Ελλάδα έχει υποχωρήσει σημαντικά μετά βέβαια και ιδιαίτερα από τους κινέζους, οι οποίοι εκτός από οικιστικά ακίνητα ενδιαφέρονταν και για παλιές βιομηχανικές εγκαταστάσεις, οικόπεδα κ.α., προκειμένου να προχωρήσουν σε αναπλάσεις.
Όταν θα περάσει ο εφιάλτης της πανδημίας τίποτα δεν θα είναι το ίδιο στο τοπίο των ακινήτων και οι εκτιμητές όταν θα πιάσουν ξανά δουλειά θα πρέπει να γράψουν από την αρχή τις νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. Σύμφωνα με στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών μέχρι στιγμής είναι έτοιμο το 50% των τιμών ζώνης και αφορούν περιοχές της Αττικής, της Θεσσαλονίκης και των μεγάλων αστικών κέντρων.
Επίσης έχει παραδοθεί ένα ακόμα σημαντικό τμήμα τιμών ζώνης ωστόσο αυτές επανεξετάζονται από την ειδική επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών καθώς καταγράφονται αποκλίσεις με βάση τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η επιτροπή από την Τράπεζα της Ελλάδος, το Μητρώο Μεταβιβάσεων Ακινήτων, τα συμβολαιογραφεία.
Για τις 2.900  περιοχές που είχε δρομολογηθεί η ένταξή τους στο αντικειμενικό σύστημα παγώνει η διαδικασία με αποτέλεσμα το δημόσιο να χάνει έσοδα ύψους 500 εκατ. ευρώ που είχε υπολογίσει από τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης.
Η εξέλιξη αυτή οδηγεί  σε αναβολή της νέας μείωσης του ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά 8% φέτος.
Το πάγωμα της διαδικασίας ουσιαστικά μεταθέτει για το νέο έτος την  αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών και τη μείωση του  νέα ΕΝΦΙΑ. Όπως άλλωστε έχει ανακοινώσει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας κατά την παρουσίαση του πρώτου πακέτου στήριξης της οικονομίας ο ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα υπολογιστεί με τις ισχύουσες τιμές ζώνης.
Αυτό σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι εφόσον δεν μεταβλήθηκε ο 2019 η περιουσιακή τους κατάσταση θα πληρώσουν το ίδιο ακριβώς φόρο για τα ακίνητά τους με αυτό που πλήρωσαν πέρυσι.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS