Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ακόμη πιο επιτακτική η μείωση του ΕΜΤΕΑΡ για τη βιομηχανία, λόγω κορωνοϊού

tags :
Ακόμη πιο επιτακτική η μείωση του ΕΜΤΕΑΡ για τη βιομηχανία, λόγω κορωνοϊού
Παρόλο που η σχετική υπουργική απόφαση υπεγράφη τον περασμένο Σεπτέμβριο, μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει η παραμικρή κίνηση
Εν όψει της οικονομικής κρίσης που είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει η πανδημία του COVID 19, η ελληνική βιομηχανία ανησυχεί για το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας που παραμένει υψηλό αλλά και για τις καθυστερήσεις στην ενεργοποίηση μέτρων που θα μπορούσαν να βελτιώσουν την κατάσταση.
Με τους κλάδους της βαριάς βιομηχανίας όπως η χαλυβουργία και τα τσιμέντα να είναι αντιμέτωπες με τις επιπτώσεις της καραντίνας που έχει επιβληθεί τόσο στη χώρα μας όσο και σε ολόκληρη την Ευρώπη η ελληνική βιομηχανία αναζητεί απεγνωσμένα μέτρα μείωσης του κόστους λειτουργίας της και ανησυχεί ότι εάν δεν εφαρμοστούν αμέσως, η επόμενη μέρα για την εγχώρια παραγωγή θα είναι πολύ διαφορετική και προφανώς πολύ χειρότερη.
Άλλωστε το πρώτο ηχηρό μήνυμα ήταν η ανατολή λειτουργίας για ένα μήνα πέντε εργοστασίων της ΒΙΟΧΑΛΚΟ, ενώ εκφράζονται ανησυχίες και για άλλες ανάλογες κινήσεις.

Σε αναδρομική ισχύ από 1η Ιανουαρίου 2019 οι νέες χρεώσεις

Μεταξύ των μέτρων που θα έπρεπε να έχουν ήδη ενεργοποιηθεί είναι η περίφημη μείωση του ΕΤΜΕΑΡ για τη βιομηχανία η οποία με βάση τους ευρωπαϊκούς κανόνες θα ισχύσει αναδρομικά από την 1η του 2019 και παρά το γεγονός ότι η σχετική υπουργική απόφαση υπεγράφη τον περασμένο Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα, έξι μήνες μετά δεν έχει γίνει η παραμικρή κίνηση.
Σύμφωνα με την απόφαση το μειωμένο βιομηχανικό ΕΤΜΕΑΡ τίθεται σε ισχύ από 1ης Ιανουαρίου 2019 και προβλέπει ότι οι μονάδες που δικαιούνται έκπτωση θα πληρώνουν το 15%, ή τουλάχιστον το 20% του συντελεστή ΕΤΜΕΑΡ (τέλος υπέρ των ΑΠΕ) για την ποσότητα ηλεκτρισμού που καταναλώνουν, εφόσον η ετήσια κατανάλωσή τους υπερβαίνει ένα όριο μεταξύ των 250-500 MWh ετησίως.
Προβλέπει επίσης ότι για τη βιομηχανία οι νέες χρεώσεις τίθενται σε εφαρμογή μετά τη θέση σε λειτουργία του πληροφοριακού συστήματος του άρθρου 4 και έως τότε εξακολουθούν να ισχύουν οι μοναδιαίες χρεώσεις της απόφασης της ΡΑΕ με αριθμό 1.101/2017 (Β’/4670/2017).

«Αγνοείται» η ηλεκτρονική πλατφόρμα

Αυτό σημαίνει ότι μέχρι και σήμερα έξι μήνες μετά την έκδοση της απόφασης, δεν έχει ενεργοποιηθεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα και οι μεγάλες βιομηχανίες συνεχίζουν να πληρώνουν αυξημένο ΕΤΜΕΑΡ. Επίσης, δεν έχει εκδοθεί συμπληρωματική υπουργική απόφαση για να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να ανοίξει το ηλεκτρονικό μητρώο.
Μάλιστα με δεδομένη και τη νέα κρίση που προκαλεί ο κορωνοιος, δεν είναι λίγες οι επιχειρήσεις που εξετάζουν το ενδεχόμενο ακόμη και να σταματήσουν να καταβάλλουν το αυξημένο ΕΤΜΕΑΡ.
Πέραν όμως του ΕΤΜΕΑΡ ένα ακόμη μέτρο που θα συνέβαλε στη μείωση του ενεργειακού κόστους της βιομηχανίας δηλαδή η διακοψιμότητα, παραμένει επίσης κολλημένη στα γρανάζια των διαπραγματεύσεων με την Κομισιόν για τα ζητήματα των μεταρρυθμίσεων στην αγορά ενέργειας. Το θέμα φαίνεται ότι συζητήθηκε στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη μεταξύ της Κομισιόν και του ΥΠΕΝ ενώ έχουν τεθεί από την Κομισιόν σειρά ερωτημάτων που θα πρέπει να απαντήσει η ελληνική πλευρά. Και αυτό το ζήτημα παραμένει ανοιχτό και η βιομηχανία επί του παρόντος αναμένει.

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης