Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παράδειγμα για την Ευρώπη το πρόγραμμα Kurzarbeit στη Γερμανία, λόγω κρίσης κορωνοϊού

tags :
Παράδειγμα για την Ευρώπη το πρόγραμμα Kurzarbeit στη Γερμανία, λόγω κρίσης κορωνοϊού
Ισχυρή στήριξη στους εργαζομένους παρέχει η γερμανική κυβέρνηση μέσω του... Kurzarbeit
Σχεδόν μισό εκατομμύριο επιχειρήσεις στη Γερμανία έστειλαν το προσωπικό τους σε βραχυπρόθεσμα προγράμματα εργασίας - γνωστά ως "Kurzarbeit" - για να μειώσουν άμεσα το κόστος μισθοδοσίας τους.
Ποτέ πριν, ούτε καν κατά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, ο αριθμός των προγραμμάτων αυτών δεν αυξήθηκε τόσο γρήγορα.
Η βραχυπρόθεσμη εργασία λειτούργησε καλά ως εργαλείο για την αποτροπή μαζικών απολύσεων κατά την τελευταία κρίση.
Αποστέλλει τους ανθρώπους στην πατρίδα τους ή μειώνει σημαντικά τις ώρες τους, αλλά τους κρατά επίσημα ως απασχολούμενους με την κρατική χρηματοδότηση να ανέρχεται γύρω στα δύο τρίτα του μισθού τους.
Ουσιαστικά, οι εργαζόμενοι παίρνουν μέχρι και τα δύο τρίτα της αμοιβής τους, ακόμη και αν δεν δουλεύουν.
Και η εταιρεία δεν επιβαρύνεται με το κόστος προσωπικού σε περιόδους σοβαρής οικονομικής πίεσης.
"Το Kurzarbeit είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους εργοδότες, καθώς δίνει την ασφάλεια εισοδήματος στους εργαζομένους και περισσότερη ασφάλεια στις εταιρείες για τον προγραμματισμό των επόμενων μηνών, όταν η οικονομία πραγματικά βρίσκεται υπό πίεση", δήλωσε ο Stefan Schneider, επικεφαλής Γερμανός οικονομολόγος στην Deutsche Bank.
Είναι ένα αποδεδειγμένο εργαλείο από την τελευταία κρίση.
Όταν η γερμανική οικονομική παραγωγή υποχώρησε κατά 5% το 2009, κατά μέσο όρο 1,1 εκατ. εργαζόμενοι επηρεάστηκαν κατά τη διάρκεια του έτους, κοστίζοντας το Βερολίνο περίπου 10 δισ. ευρώ.
Αλλά μέχρι το τέλος του έτους, το ποσοστό ανεργίας ήταν 7,6% - χαμηλότερο από το 2008.

Τι είναι μια πανδημία;

Αυτή τη φορά, η κυβέρνηση αναμένει περίπου 2,35 εκατομμύρια ανθρώπους να λάβουν "Kurzarbeitergeld" - ένα βραχυπρόθεσμο επίδομα - το οποίο θα μπορούσε να κοστίσει στο κράτος περισσότερα από 10 δισ. ευρώ.
Αλλά η Γερμανία, παραδοσιακά προσεκτική με τα χρήματά της, είναι άρτια εξοπλισμένη για την ανάπτυξη αυτών των κεφαλαίων και έχει εξοικονομήσει τα σχετικά κονδύλια.
Ακόμη και το ίδιο το Γραφείο Εργασίας έχει δημιουργήσει αποθέματα ύψους 26 δισ. ευρώ, τα οποία τώρα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την υποστήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων.
"Σε αντίθεση με την τελευταία κρίση, όπου οι βιομηχανικές επιχειρήσεις εκμεταλλεύτηκαν κυρίως το σχέδιο, τώρα είναι και μικρές εταιρείες παροχής υπηρεσιών όπως εστιατόρια, που κάνουν χρήση του Kurzarbeit", εξηγεί ο Schneider.
Οι ιδιοκτήτες του γερμανικού εταιρικού κόσμου έχουν καθορίσει προσωπικό με μικρότερο ωράριο εργασίας - με τις Lufthansa, BMW, Volkswagen και Daimler να έχουν κάνει χρήση του εργαλείου της αγοράς εργασίας για να διατηρήσουν το καλά εκπαιδευμένο προσωπικό τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού.
Και αυτή τη φορά θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και από άλλες χώρες.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, έφερε την ιδέα της εισαγωγής του καθεστώτος σε άλλες χώρες, υποστηρίζοντας 100 δισ. ευρώ τα οποία η Επιτροπή θα έπρεπε να διαθέσει.
Φυσικά, τα ταμεία θα πρέπει να τα εγγυηθούν τα κράτη μέλη της ΕΕ - πράγμα που σημαίνει ότι η Γερμανία μπορεί να χρειαστεί να καλύψει το 25% του εν λόγω λογαριασμού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης