Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές μετά τα κέρδη στη Wall - Στο -0,60% και τις 2.763,99 μονάδες ο Shanghai Composite

tags :
Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές μετά τα κέρδη στη Wall - Στο -0,60% και τις 2.763,99 μονάδες ο Shanghai Composite
Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα έκλεισε με οριακή άνοδο της τάξεως του +0,03% στις 1.725,44 μονάδες
Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν για δεύτερη συνεχόμενη μέρα οι αγορές της Ασίας, μετά τα κέρδη που σημειώθηκαν στη Wall Street, καθώς η προσοχή των επενδυτών παραμένει εστιασμένη γύρω από τα τελευταία μακροοικονομικά στοιχεία και την πορεία των τιμών στο πετρέλαιο.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με οριακή άνοδο της τάξεως του +0,01% στις 17.820,19 μονάδες, καθώς τα τελευταία στοιχεία της Markit για τη δραστηριότητα του κλάδου υπηρεσιών περιόρισαν σημαντικά τα κέρδη που είχαν σημειωθεί ενδοσυνεδριακά.
Ο δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 33,8 μονάδες για τον Μάρτιο του 2020, έναντι 46 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, την ίδια στιγμή που οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για πτώση στις 32,7 μονάδες.
Ο υποδείκτης παραγωγής σημείωσε μία από τις μεγαλύτερες πτώσεις που έχει καταγράψει ποτέ η Markit, καθώς η πανδημία του COVID-19 προκάλεσε σοβαρό πλήγμα στη ζήτηση.
Παράλληλα, ο υποδείκτης που αφορά την απασχόληση υποχώρησε επίσης σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, εν μέσω μειωμένων λειτουργικών αναγκών, ενώ οι επιχειρήσεις αναμένουν ότι σημαντική πτώση της δραστηριότητας τους επόμενους δώδεκα μήνες.
Στην Αυστραλία, ο δείκτης S&P/ASX 200 υποχώρησε κατά -1,68% στις 5.067,50 μονάδες, ενώ αντίθετα ο δείκτης IDX Composite στην Ινδονησία καταγράφει άνοδο της τάξεως του +1,85% στις 4.615,67 μονάδες.
Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα έκλεισε με οριακά κέρδη της τάξεως του +0,03% στις 1.725,44 μονάδες, αντιστρέφοντας τις απώλειες που είχε σημειώσει ενδοσυνεδριακά, την ίδια στιγμή που ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει πτώση της τάξεως του -0,71% στις 23.114 μονάδες.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite υποχώρησε κατά -0,60% στις 2.736,99 μονάδες, ενώ ο δείκτης SZSE Component έκλεισε με απώλειες της τάξεως του -0,73% στις 10.105,16 μονάδες.
Νωρίτερα, η Markit δημοσίευσε τα στοιχεία για τη δραστηριότητα του μεταποιητικού κλάδου που αφορούν τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με τα οποία σημειώθηκε άνοδος σε σχέση με τον Φεβρουάριο, παρά το γεγονός ότι ο δείκτης παρέμεινε κάτω από τη ζώνη των 50 μονάδων.
Ο δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 43 μονάδες, έναντι 26,5 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, γεγονός που αποτελεί το δεύτερο χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγράψει ποτέ η Markit.
Ωστόσο, τα στοιχεία αποδείχθηκαν καλύτερα σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι ανάμεναν ότι η άνοδος του δείκτη θα περιοριστεί στις 39 μονάδες.
Σύμφωνα με τις επιχειρήσεις που συμμετείχαν στη σχετική έρευνα, η πανδημία του κορωνοϊού επηρέασε αρνητικά την πελατειακή ζήτηση και τον Μάρτιο, μετά το ισχυρό πλήγμα που δέχθηκε ο κλάδος τον προηγούμενο μήνα.
«Καθώς η μεταβλητότητα προσαρμόζεται σταδιακά σε χαμηλότερα επίπεδα, φαίνεται ότι τα sell-off ακραίου πανικού υποχωρούν επίσης», τόνισε ο αναλυτής αγορών της AxiCorp, Stephen Innes.
Στις ΗΠΑ, οι αγορές έκλεισαν με κέρδη, καθώς ο δείκτης S&P 500 ενισχύθηκε κατά +2,28% στις 2.526,90 μονάδες, παρά την ενδοσυνεδριακή πτώση που σημειώθηκε μετά τη νέα σημαντική αύξηση στις νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας.
Επιπλέον, ο δείκτης Dow Jones έκλεισε με κέρδη της τάξεως του +2,24% στις 21.413,44 μονάδες, ενώ μικρότερη ήταν η άνοδος για τον δείκτη Nasdaq, και συγκεκριμενα στο +1,72% και τις 7.487,31 μονάδες.
Καθοριστικό ρόλο για την άνοδο των αγορών διαδραμάτισε το «άλμα» που σημειώθηκε στις τιμές του πετρελαίου, μετά τις δηλώσεις του Donald Trump ότι αναμένει σύντομα μία συμφωνία ανάμεσα στη Ρωσία και τη Σαουδική Αραβία για μείωση της παραγωγής.
Παράλληλα, το Saudi Press Agency ανέφερε χθες ότι η Σαουδική Αραβία ζήτησε από τις χώρες που συμμετείχαν στη συμφωνία του ΟΠΕΚ να πραγμαποιηθεί μία «έκτακτη» συνάντηση, γεγονός που αυξάνει ακόμα περισσότερο τις πιθανότητες συμφωνίας.
«Η πρόκληση που υπάρχει αφορά το μέγεθος του προβλήματος στην υπερπορσφορά», αναφέρει ο επικεφαλής της Rystad Energy για το πετρέλαιο, Bjornar Tonhaugen, διευκρινίζοντας ότι «η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία δε θα αφαιρέσουν από μόνες τους τη μισή παραγωγή τους προκειμένου να εξοικονομήσουν τα πιθανά 10 με 12 εκατ. βαρέλια ημερησίως που χρειάζεται η αγορά για να ισορροπήσει το δεύτερο τρίμηνο».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης