Τελευταία Νέα
Διεθνή

Rogoff (Harvard): Η πανδημία του κορωνοϊού θα «γονατίσει» τις αναδυόμενες

Rogoff (Harvard): Η πανδημία του κορωνοϊού θα «γονατίσει» τις αναδυόμενες
Ο Kenneth Rogoff υποστηρίζει ότι η σημερινή κατάσταση της οικονομίας παραπέμπει σε περίοδο πολέμου
Την εκτίμηση ότι η πανδημία του κορωνοϊού θα αποτελέσει τεράστιο πλήγμα για τις αναπτυσσόμενες χώρες, ανεξαρτήτως του πόσο γρήγορα θα ανακάμψουν ΗΠΑ και Ευρώπη, εξέφρασε ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ και νυν καθηγητής στο Harvard University, Kenneth Rogoff.
«Προσπαθούν να περιορίσουν τις συνέπειες, τη χρηματοπιστωτική κρίση.
Αλλά πιστεύω ότι οι αναδυόμενες αγορές θα "γονατίσουν",» δήλωσε μιλώντας στο CNBC.
Οι χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού είναι οι ΗΠΑ και πολλές χώρες της Δυτικής Ευρώπης, μεταξύ των οποίων η Ιταλία και η Ισπανία.
Το κλείσιμο των επιχειρήσεων στις ΗΠΑ εκτόξευσε τις αιτήσεις για επίδομα ανεργίας σε 10 εκατ. κατά τις τελευταίες δύο εβδομάδες.
Η πανδημία έχει επίσης εξαπλωθεί σε πολλές λιγότερο αναπτυγμένες χώρες, με την Ινδία, τη Βραζιλία, το Εκουαδόρ και τη Χιλή να είναι μεταξύ των χωρών που έχουν αναφέρει τουλάχιστον 2.500 περιστατικά, σύμφωνα με τα στοιχεία από το Johns Hopkins University.
Ο Rogoff υποστήριξε ότι δεν υπάρχει αντίστοιχο ιστορικό προηγούμενο γι' αυτή την κρίση.
«Έχουν υπάρξει χρηματοπιστωτικές κρίσεις που δημιουργήθηκε από κάποιο είδος καταστροφής, αλλά ο παγκόσμιος χαρακτήρας του παραπέμπει σε πόλεμο.
Θα μπορούσες να πεις, στην καλύτερη περίπτωση, ότι είναι ένας συνδυασμός σοκ της δεκαετίας του 1970, διότι υπάρχει σοκ εφοδιασμού, και της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008» είπε ο Rogoff.
«Αλλά, πραγματικά, πιστεύω ότι θα πρέπει να ανατρέξουμε στη Μεγάλη Ύφεση και ενδεχομένως ακόμα παλιότερα ώστε να δούμε μια παγκόσμια κατάρρευση αυτής της ταχύτητας και βάθους» συμπλήρωσε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, χώρες μεταξύ των οποίων ΗΠΑ και Ευρώπη έχουν λάβει τις σωστές αποφάσεις εκδίδοντας ομόλογα για τη στήριξη των οικονομιών τους.
«Δόξα το Θεό που έχουμε ακόμα μια ανεξάρτητη Fed» τόνισε.
Ωστόσο, ο Rogoff κατέκρινε την αντίδραση της δημόσιας υγείας στις ΗΠΑ, βαθμολογώντας την με 3 στα 10, και παρομοίασε την κατάσταση με τη στήριξη μιας οικονομίας έπειτα από ήττα στον πόλεμο.
«Χρειάστηκε πολύς χρόνος να απαντήσουμε σε όλα τα επίπεδα και τώρα έχουμε ένα μερικό lockdown, καθώς το lockdown ισχύει σε κάποιες πολιτείες σε κάποιες άλλες όχι.
Πραγματικά, δεν βλέπω πως μπορείς ξεφύγεις από αυτό χωρίς μια συνεπή εθνική αντίδραση» τόνισε.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης