Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Capital Economics: Πτώση -9% στο ΑΕΠ της Ευρωζώνης το 2020, λόγω lockdown

Capital Economics: Πτώση -9% στο ΑΕΠ της Ευρωζώνης το 2020, λόγω lockdown
H παραγωγή θα υποχωρήσει κατά 25% τουλάχιστον
Συρρίκνωση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης κατά 9% το 2020 προβλέπουν οι αναλυτές της CapitalEconomics, με τα στοιχεία για τη μεταποιητική δραστηριότητα σε Ιταλία και Ισπανία, να επιβεβαιώνουν τη ζοφερή εικόνα.
Εάν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις, θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση του ΑΕΠ από τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αναμένεται να συρρικνωθεί με ρυθμό ρεκόρ, ταχύτερο των εκτιμήσεων στο β΄τρίμηνο του έτους, καθώς η μεταποιητική δραστηριότητα σε Ιταλία και Ισπανία επιδεινώθηκε πριν καν οι αρχές προχωρήσουν σε κλείσιμο όλων των επιχειρήσεων που δεν αφορούν ζωτικές ανάγκες.
Οι εκτιμήσεις της Capital Economics κάνουν λόγο για πτώση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης κατά 9% στο σύνολο του 2020, προτού ανακάμψει στη συνέχεια, εάν τα lockdowns παραμείνουν σε ισχύ τους επόμενους δύο μήνες.
Σε αυτή την περίπτωση, η παραγωγή θα υποχωρήσει κατά 25% τουλάχιστον.
Η ανεργία αναμένεται να αυξηθεί στο 15% σε ορίζοντα λίγων μηνών, προτού υποχωρήσει στο 10% έως τα τέλη του 2020.


Image
Στα ιστορικά χαμηλά των 29,7 μονάδων υποχώρησε ο δείκτης μεταποίησης και παραγωγής του IHS Markit της Ευρωζώνης τον Μάρτιο, αποτυπώνοντας το μεγάλο πλήγμα που έχει δεχτεί η παραγωγή από το lockdown που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού.
Ο Δείκτης PMI σημείωσε τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση του Μάρτιο, ενώ ήταν πολύ χαμηλότερη από τις 31,4 μονάδες που εκτιμούσαν οι αναλυτές.
Η πανδημία του COVID-19 επηρέασε σε μεγάλο βαθμό την οικονομία του ιδιωτικού τομέα της ζώνης του ευρώ, αναφέρει η IHS Markit.
Αμφότεροι οι τομείς που καλύπτονται από την έρευνα κατέγραψαν σημαντικές μειώσεις της παραγωγής κατά τη διάρκεια του Μαρτίου, με τη μεγαλύτερη μείωση να καταγράφουν οι υπηρεσίες.
Οι τέσσερις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ισπανία και η Ιταλία, είδαν τους δείκτες PMI σε ιστορικά χαμηλά, με τις δύο τελευταίες βιώνουν τις πιο έντονες μειώσεις.
Παράλληλα, η εμπιστοσύνη για το μέλλον ήταν η χαμηλότερη που κατέγραψε ποτέ η έρευνα, από τον Ιούλιο του 2012.

Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης