Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ζοφερό ορόσημο για την παγκόσμια οικονομία το 1 εκατ. κρούσματα του κορωνοϊού

Ζοφερό ορόσημο για την παγκόσμια οικονομία το 1 εκατ. κρούσματα του κορωνοϊού
Το ένα εκατομμύριο επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού προμηνύουν ένα δυσοίωνο μέλλον για την οικονομία
Θλιβερό ορόσημο για την παγκόσμια οικονομία αποτελεί το γεγονός πως τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού, της φονικής ασθένειας που έχει γονατίσει τα εθνικά συστήματα υγείας και τις ανά τον κόσμο οικονομίες, έχουν φτάσει το ένα εκατομμύριο.
Φυσικά, τα κρούσματα είναι ακόμα περισσότερα, αν αναλογιστεί κανείς πως ιδιαίτερα στις φτωχές αφρικανικές χώρες τα διαγνωστικά τεστ που έχουν γίνει είναι ελάχιστα.
Η δε κρίση του κορωνοϊού για τα αναπτυσσόμενα κράτη φαίνεται πως μόλις τώρα ξεκινά, καθώς η τήρηση της υγιεινής σε αυτά είναι ένα μείζον ζήτημα.

Ως εκ τούτου, υπογραμμίζεται ότι όσο το κόστος δανεισμού παραμένει χαμηλό μπορούν να γίνουν πολλά περισσότερα για την τόνωση της ρευστότητας (πιθανότατα επέκταση του QE).
Σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό πεδίο, χορηγούνται δισεκατομμύρια από εκείνους που μπορούν να το αντέξουν οικονομικά.
Για παράδειγμα, η Ιαπωνία θα δώσει 200.000 γεν (1.851 δολάρια ΗΠΑ) σε νοικοκυριά που έχουν δει τα εισοδήματά τους να πέφτουν.
Επίσης, η Βρετανία και ο υπουργός Υγείας, Matt Hancock, δήλωσαν ότι θα διαγραφεί χρέος 13,4 δισεκατομμυρίων στερλινών του Εθνικού Συστήματος Υγείας και πως θα διατεθούν 300 εκατομμύρια λίρες προς τα φαρμακεία της χώρας για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.
Αναλυτές εκτιμούν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι στο σωστό δρόμο για να κερδίσει τον πόλεμο κατά της νόσου.
Αν μη τι άλλο, σε έναν πόλεμο, μια καλή στρατηγική μπορεί να χαρίσει τη νίκη.
Ως εκ τούτου, η εφαρμογή της είναι ιδιαίτερα ζωτικής σημασίας.
Από την άλλη, ο Λευκός Οίκος επικαλέστηκε και πάλι τον νόμο περί αμυντικής παραγωγής για να εξαναγκάσει έξι αμερικανικές επιχειρήσεις να παράγουν ιατρικό εξοπλισμό όπως μάσκες N95 και αναπνευστήρες.
Ωστόσο, οι αμερικανικές τράπεζες αρνούνται να δανείσουν μικρές επιχειρήσεις χωρίς πιστωτικό κίνδυνο, στο πλαίσιο του δημοσιονομικού πακέτου ύψους 2,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που αποφάσισε η κυβέρνηση.
Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας, παρότι κατάφεραν να ανεβάσουν το επιτόκιο δανεισμού των μικρών επιχειρήσεων στο 1% (από 0,5%), δηλώνουν πως δεν είναι έτοιμες να παράσχουν ρευστότητα στην αγορά, καθώς ακόμη μένει να αποσαφηνιστεί το νομικό πλαίσιο που θα διέπει το εν λόγω δανειακό πρόγραμμα.
Για παράδειγμα, αυτά τα δάνεια θα μπορούσαν να τιτλοποιηθούν και να πωληθούν;
Επίσης, μένει διευκρινιστεί αν έχει θεσπιστεί ή αν προβλέπεται να θεσπιστεί οικονομικό ισοδύναμο για τις πρακτικές της επίταξης που εφαρμόζουν οι ΗΠΑ και της χορήγησης χαμηλότοκων δανείων.
Αν μη τι άλλο, υπάρχει επείγουσα ανάγκη για λήψη μέτρων, καθώς η ανεργία εμφανίζει κατακόρυφη άνοδο – 6,6 εκατομμύρια Αμερικανοί υπέβαλαν αίτηση την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου για να τους χορηγηθεί επίδομα ανεργίας.
Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί θυμίζει την περίοδο της Μεγάλης Ύφεσης.
Η κινητήριος δύναμη της αγοράς είναι το πετρέλαιο.
Η διάψευση, όμως, της Ρωσίας πως υπήρξε συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία προοιωνίζεται ένα δυσοίωνο μέλλον, παρότι οι τιμές του πετρελαίου συνέχισαν ακάθεκτες το ράλι τους.
Η κρίση μπορεί να τροφοδοτηθεί έτι περαιτέρω από ένα κύμα αθέτησης πληρωμών στον κλάδο του Real Estate, σύμφωνα με τη Μοοdy's.
H τράπεζα προειδοποιεί ότι το 30% των αμερικανικών δανείων μπορεί να σταματήσουν να εξυπηρετούνται, πράγμα που μοιάζει λογικό αν οι μικρές επιχειρήσεις καταρρεύσουν και η ανεργία εκτοξευτεί.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης