Τελευταία Νέα
Διεθνή

Gatestone Institute: Ο κορωνοϊός θα γονατίσει το Ιράν, όσο δεν κατάφεραν οι κυρώσεις των ΗΠΑ

tags :
Gatestone Institute: Ο κορωνοϊός θα γονατίσει το Ιράν, όσο δεν κατάφεραν οι κυρώσεις των ΗΠΑ
O θυμός των απλών Ιρανών για την οικονομική κακοδιαχείριση του καθεστώτος αντικαταστάθηκε από την οργή για την κακοδιαχείριση στο θέμα της πανδημίας του κορωνοϊού
Η καταστροφική αντιμετώπιση από πλευράς του ιρανικού καθεστώτος της πανδημίας του κορωνοϊού θα μπορούσε τελικά να αποτελέσει μεγαλύτερη απειλή για την επιβίωση των Ayatollah παρά η επίδραση του ασύμμετρου καθεστώτος κυρώσεων της Ουάσινγκτον υποστηρίζει σε ανάλυσή του το Ινστιτούτο Gatestone.
Μέχρι την έκρηξη του κορωνοϊού, η κύρια πρόκληση που αντιμετώπισε το καθεστώς των κληρικών, ήταν ο καταστροφικός αντίκτυπος που είχαν οι σκληρές κυρώσεις της διοίκησης του Trump στην ιρανική οικονομία.
Με την οικονομία να συρρικνώνεται με ρυθμό 10% ετησίως και με την ανεργία να κυμαίνεται γύρω στο 20%, το καθεστώς βρισκόταν υπό αυξανόμενη πίεση από αντιδημοκρατικούς διαδηλωτές που ήταν έξαλλοι από την κακοδιαχείριση της οικονομίας από το καθεστώς.
Οι ομάδες αντιπολίτευσης υποστήριξαν ότι περισσότεροι από 600 διαδηλωτές σκοτώθηκαν, καθώς οι σκληροπυρηνικοί του καθεστώτος προσπάθησαν να συντρίψουν την αντιπολίτευση.
Τώρα, όπως τονίζει το Ινστιτούτο, ο θυμός των απλών Ιρανών για την οικονομική κακοδιαχείριση του καθεστώτος αντικαταστάθηκε από την οργή τους προς το καθεστώς για την κακοδιαχείριση και την απόκρυψη της πραγματικής έκτασης της επιδημίας του κορωνοϊού που έχει εξαπλωθεί και στις 31 επαρχίες της χώρας.
Στην πρώτη δημόσια αναφορά στην κρίση στις 19 Φεβρουαρίου, το καθεστώς είπε στους ανθρώπους να μην ανησυχούν για τον ιό.
Ο Ανώτατος ηγέτης Ayatollah Ali Khamenei κατηγόρησε τους "εχθρούς" του Ιράν ότι υπερβάλλουν σε σχέση με την απειλή.
Μια εβδομάδα αργότερα, καθώς ο αριθμός των υποθέσεων και των θανάτων αυξήθηκε, ο Πρόεδρος Hassan Rouhani επανέλαβε τα λόγια του Ανώτατου ηγέτη και προειδοποίησε ενάντια στις «συνωμοσίες και τους φόβους των εχθρών μας».
Είπε ότι αυτές είχαν σχεδιαστεί για να θέσουν τη χώρα σε αδιέξοδο και κάλεσε τους Ιρανούς να συνεχίσουν την καθημερινή τους ζωή.
Πιο πρόσφατα, τα κρατικά ελεγχόμενα κανάλια της ιρανικής τηλεόρασης ισχυρίστηκαν ότι ο κορωνοϊός μπορεί να είναι όπλο βιολογικού πολέμου που κατασκευάζουν οι ΗΠΑ, με τον ανώτατο ηγέτη να αναφέρεται σε «βιολογική επίθεση», σε ανάρτησή του στο twitter.
Ως εκ τούτου, καθώς η κυρίαρχη ελίτ του Ιράν βρίσκεται σε κατάσταση άρνησης για την κλίμακα της επιδημίας, η επιδημία έχει εξαπλωθεί στο βαθμό που το Ιράν υφίσταται επί του παρόντος τη χειρότερη επίθεση της επιδημίας στη Μέση Ανατολή.
Ο τελευταίος επίσημος αριθμός θανάτων από το υπουργείο Υγείας του Ιράν ισχυρίζεται ότι υπήρχαν 2.898 θάνατοι στο τέλος Μαρτίου, με περισσότερες από 44.000 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις, (σ.σ. σήμερα 3 Απριλίου οι αντίστοιχοι αριθμοί είναι 3.294 και 53.183).
Άλλες αναφορές αναφέρουν ότι ο αριθμός των νεκρών θα μπορούσε να είναι πολύ υψηλότερος και ισχυρίστηκαν ότι 4.762 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις 31 Μαρτίου.
Η αποτυχία του ιρανικού καθεστώτος να κατανοήσει τη σημασία της επιδημίας στη χώρα του οδήγησε 16 άλλες χώρες στην περιοχή να ισχυριστούν ότι τα ίδια τους τα κρούσματα προέρχονται από το Ιράν.
Μεταξύ αυτών το Ιράκ, το Αφγανιστάν, το Μπαχρέιν, το Κουβέιτ, το Ομάν, το Λίβανο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Η κλίμακα της κρίσης του κορωνοϊού στο Ιράν έχει οδηγήσει σε αυξημένες εντάσεις μεταξύ των υποστηρικτών της σκληρής γραμμής του Ayatollah και της κυβέρνησης του Προέδρου Rouhani.
Ενώ οι σκληροπυρηνικοί απέρριπταν απερίφραστα τις προσφορές βοήθειας από την Ουάσιγκτον για την καταπολέμηση της επιδημίας, ο κ. Rouhani υιοθέτησε μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση, η οποία είχε ως αποτέλεσμα η Τεχεράνη να λάβει τις πρώτες αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας από τη Βρετανία, τη Γερμανία και τη Γαλλία - οι οποίες είναι επίσης οι χώρες της Ευρώπης που υπέγραψαν την αμφιλεγόμενη πυρηνική συμφωνία με το Ιράν.
Το ευρωπαϊκό πακέτο βοήθειας, το οποίο ανέρχεται σε 548.000 δολάρια, είναι η πρώτη συναλλαγή που διεξάγεται στο πλαίσιο ενός εμπορικού μηχανισμού γνωστού ως μέσου στήριξης των εμπορικών ανταλλαγών ή Instex, το οποίο έχει συσταθεί από τους Ευρωπαίους για να τους επιτρέψει να ανταλλάσσουν ανθρωπιστικά αγαθά και τρόφιμα με την Τεχεράνη, μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία του 2015.
Η Βρετανία, η Γερμανία και η Γαλλία δήλωσαν τον περασμένο μήνα ότι είχαν προσφέρει στο Ιράν πακέτο 5 εκατομμυρίων ευρώ (5,5 εκατομμύρια δολάρια) για να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της επιδημίας του κορωναϊού και σχεδιάζουν επίσης να στείλουν ιατρικό υλικό, συμπεριλαμβανομένου εξοπλισμού για εργαστηριακές εξετάσεις, προστατευτικές φόρμες και γάντια.
Ωστόσο, η Τεχεράνη θα ήταν καλά ενημερωμένη, να μην θεωρήσει την παροχή βοήθειας ως αυξανόμενη την προοπτική διευκόλυνσης των κυρώσεων.
Το νέο εμπορικό καθεστώς Instex που θέσπισε η Ευρώπη έχει σχεδιαστεί ώστε να μην παραβιάζει την πολιτική της διοίκησης Trump να εφαρμόζει «μέγιστη πίεση» στο Ιράν, κι έτσι το Instex να μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και τροφίμων.
Αυτό σημαίνει ότι, ενώ η παροχή βοήθειας θα μπορούσε να βοηθήσει στην καταπολέμηση της πανδημίας του κορωνοϊού, δεν θα κάνει τίποτα για να μετριάσει την πίεση στην ανίκανη και όλο και μη δημοφιλή ηγεσία του Ιράν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης