Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Έρχεται χιονοστιβάδα «έκπτωτων αγγέλων» στις ΗΠΑ, το α’ τρίμηνο του 2020 φέρνει υποβαθμίσεις

Έρχεται χιονοστιβάδα «έκπτωτων αγγέλων» στις ΗΠΑ, το α’ τρίμηνο του 2020 φέρνει υποβαθμίσεις
Kαταιγίδα υποβαθμίσεων επιφυλάσσει το άμεσο μέλλον για τις αμερικανικές εταιρείες
Ραγδαία επιδείνωση θα σημειωθεί στην αμερικανική οικονομία, με τον αριθμό των «έκπτωτων αγγέλων» να αυξάνεται ανησυχητικά.
Η λίστα των μεγάλων εταιρειών, που θα υποβαθμιστούν από την επενδυτική στην κερδοσκοπική κλίμακα αναφορικά με την ποιότητα των ομολόγων τους, θα είναι ατέρμονη, υποστηρίζουν οι αναλυτές της τράπεζας.
Τα ομόλογα ΒΒΒ αποτελούν πλέον το 50% της αμερικάνικης χρηματαγοράς – κάτι που αποτελεί ρεκόρ.
Όπως είναι ευρέως γνωστό, αυτή η αξιολόγηση είναι μόλις μία βαθμίδα πάνω από την αξιολόγηση «Junk».
Mε ομόλογα αξίας περίπου 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε αυτή την επενδυτική βαθμίδα, ο κίνδυνος για τις αγορές και την αμερικανική οικονομία είναι τεράστιος.
Ωστόσο, παρά την υποβάθμιση εταιρειών όπως η Ford και πιο πρόσφατα η Macy σε σκουπίδια, μέχρι στιγμής δεν υπήρξαν μαζικές υποβαθμίσεις, χάρη στην παρέμβαση της Fed.

Ωστόσο, το αισιόδοξο σενάριο για τη μη ύπαρξη άλλων έκπτωτων αγγέλων, που ώθησε πολλούς αναλυτές να ειρωνευτούν τις υποτιθέμενες Κασσάνδρες, κατέρρευσε, όταν η Σαουδική Αραβία και ΟΠΕΚ ήρθαν σε ανοιχτή σύγκρουση με τη Ρωσία και τους πετρελαιοπαραγωγούς των ΗΠΑ για την τιμή του πετρελαίου.
Ως αποτέλεσμα, ομόλογα ύψους άνω των 140 δισεκατομμυρίων δολαρίων των βορειοαμερικανικών εταιρειών ενέργειας κινδυνεύουν να χάσουν (ή έχουν ήδη χάσει) την επενδυτική τους ποιότητα, ενώ μια παρατεταμένη κάμψη θα μπορούσε να επιφέρει πρόσθετο χρέος ύψους 320 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Επίσης, η πανδημία του κορωνοϊού έριξε την αμερικανική οικονομία σε κώμα λόγω του lockdown, με αποτέλεσμα πολλές εταιρείες να γνωρίσουν μια άνευ προηγουμένου κατάρρευση.
Και αυτό ακριβώς συμβαίνει καθώς ο ρυθμός υποβάθμισης για τις αμερικανικές εταιρείες έχει επιταχυνθεί σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες.
Όπως φαίνεται παρακάτω, οι αναλυτές της Goldman διαπιστώνουν ότι τα ομόλογα των «έκπτωτων αγγέλων» έχουν φτάσει τα 149 δισεκατομμύρια δολάρια.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης