Τελευταία Νέα
Διεθνή

Καγκελάριος Merkel προς Γερμανούς: Αυτό το Πάσχα θα είναι διαφορετικό, σας ζητώ να μην πάτε πουθενά

tags :
Καγκελάριος Merkel προς Γερμανούς: Αυτό το Πάσχα θα είναι διαφορετικό, σας ζητώ να μην πάτε πουθενά
Δεν ήταν εύκολο 14 ημέρες με μοναδική επαφή με τον έξω κόσμο μέσω τηλεφώνου και διαδικτύου, αλλά σας καλώ να μείνετε σπίτι, μην πάτε πουθενά το Πάσχα, θα ήταν ανεύθυνο, τόνισε η κα Merkel
«Αυτό το Πάσχα θα είναι διαφορετικό», δήλωσε η Καγκελάριος Angela Merkel σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα της ενόψει της Μεγάλης Εβδομάδας.
«Είμαι καλά, αλλά 14 ημέρες στο σπίτι, 14 ημέρες με μοναδική επαφή με τον έξω κόσμο μέσω τηλεφώνου και διαδικτύου… δεν ήταν εύκολο», δηλώνει η Καγκελάριος στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά της ενόψει της Μεγάλης Εβδομάδας που αρχίζει για τη Γερμανία τη Δευτέρα 6/4, και καλεί τους πολίτες να τηρήσουν και κατά την διάρκεια των εορτών του Πάσχα τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί.
«Αυτό το Πάσχα θα είναι εντελώς διαφορετικό από τα προηγούμενα.
Ξέρω ότι για εκατομμύρια Χριστιανούς το Πάσχα είναι μια περίοδος κατά την οποία πηγαίνουν στην εκκλησία, άλλοι πηγαίνουν περιπάτους, διακοπές.
Σας ζητώ να μην πάτε πουθενά - ούτε σε ένα κοντινό χωριό», τονίζει η Καγκελάριος και επαναλαμβάνει ότι δεν είναι ακόμη σε θέση να ανακοινώσει πότε θα ανακληθούν τα μέτρα αντιμετώπισης του κορονοϊού.
«Κάτι τέτοιο θα ήταν ανεύθυνο», λέει χαρακτηριστικά.
Η κυρία Merkel, η οποία επέστρεψε σήμερα 3/4, στην Καγκελαρία έπειτα από δύο εβδομάδες προληπτικής καραντίνας στο σπίτι, επειδή είχε συναντήσει τον γιατρό της, ο οποίος κατόπιν βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό, επισημαίνει για μια ακόμη φορά ότι είναι σημαντικό να συνεχιστεί η εφαρμογή των μέτρων: «Σας παρακαλώ να το πάρετε σοβαρά.
Ακόμη και κοντινά ταξίδια, εντός Γερμανίας, σε μια λίμνη ή στα βουνά, φέτος δεν μπορούν να γίνουν.
Ακόμη και ένας πασχαλινός περίπατος πρέπει να γίνει τηρώντας τους κανόνες που ισχύουν για όλους.
Μόνο με τα μέλη της οικογένειας που ζουν κάτω από την ίδια στέγη ή με ένα ακόμη άτομο», σημειώνει η Καγκελάριος.
Η Γερμανία μετρά ήδη 90.964 κρούσματα, 1.234 νεκρούς ενώ 24.575 ασθενείς ανάρρωσαν τελείως.

H Merkel πείθει τους Γερμανούς

Η ανταπόκριση της Καγκελαρίου Μέρκελ στην πρόκληση του κορωνοϊού φαίνεται ότι έχει πείσει για την ώρα τους Γερμανούς, οι οποίοι σε ποσοστό 64% δηλώνουν «ικανοποιημένοι» και «πολύ ικανοποιημένοι».
Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό αποδοχής κατά την τρέχουσα θητεία της. Επίσης η κυβέρνηση συγκεντρώνει 72% θετικές απόψεις για τις ενέργειές της αυτή την περίοδο.
Δεν αποτελεί, επομένως, έκπληξη το γεγονός ότι έχει ήδη αρχίσει να συζητείται το ενδεχόμενο παραμονής της στην Καγκελαρία για μια νέα, πέμπτη, θητεία.
Όπως αναφέρει σήμερα η εφημερίδα BILD, σε άρθρο με τον τίτλο «Και 5η θητεία λόγω του κορωνοϊού;», το σενάριο συζητείται ήδη στους πολιτικούς κύκλους του Βερολίνου, αλλά και μεταξύ των πολιτών, παρά το γεγονός ότι η κυρία Μέρκελ έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι αυτή θα είναι η τελευταία της θητεία.
«Να βγούμε από την κρίση ισχυρότεροι απ' ό,τι μπήκαμε σε αυτήν», έχει δηλώσει σε διαφορετικές περιστάσεις η Καγκελάριος.
«Μήπως τώρα ισχύει αυτό και για την ίδια;», αναφέρει η εφημερίδα και επισημαίνει ότι ακόμη και οι πιο αυστηροί επικριτές της στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) πρέπει να παραδεχτούν ότι η Merkel κάνει τώρα καλή δουλειά και ηγείται της χώρας όπως πάντα με νηφαλιότητα και σύνεση, ενώ επωφελείται και από τις καλές διεθνείς σχέσεις της.
«Είμαι πανευτυχής που την έχουμε», δηλώνει στην BILD στέλεχος της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU), του αδελφού κόμματος του CDU στην Βαυαρία και δεν αποκλείει να της ζητηθεί από το κόμμα της να παραμείνει.
Η BILD ωστόσο εξετάζει ένα ακόμη σενάριο για το πολιτικό μέλλον της κυρίας Merkel: αν την πανδημία ακολουθήσει βαθιά οικονομική κρίση, η οποία θα απειλήσει να καταστρέψει το ευρώ, τότε ίσως εξωθηθεί ακόμη και σε πρόωρη έξοδο από την Καγκελαρία.
Σε μια τέτοια συγκυρία, ίσως θα μπορούσε να ευνοηθεί ο βαυαρός Πρωθυπουργός Μάρκους Σέντερ, ο οποίος κατά την διάρκεια της τρέχουσας κρίσης γνωρίζει πρωτοφανή αποδοχή σε ολόκληρη τη χώρα.
Ο ίδιος μέχρι τώρα δεν έχει εκφράσει την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος Καγκελάριος για την Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU), ωστόσο, ειδικά υπό το πρίσμα της παρούσας κατάστασης, ουδείς μπορεί να προβλέψει τις εξελίξεις, ακόμη και λίγους μήνες από τώρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης