Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βρετανός Δικαστής για κορωνοϊό: Οι κοινωνίες διολισθαίνουν προς ένα αστυνομικό κράτος

Βρετανός Δικαστής για κορωνοϊό: Οι κοινωνίες διολισθαίνουν προς ένα αστυνομικό κράτος
Πρόκειται για μια επαίσχυντη αστυνομική δύναμη που παρεμβαίνει χωρίς κοινή λογική
Για αστυνομικό κράτος που έχει εγκατασταθεί στη Βρετανία με αφορμή τα μέτρα κατά του κορωνοϊού κάνει λόγο ο πρώην δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Λόρδος Jonathan Sumption, καταγγέλλοντας τις αντιδράσεις της αστυνομίας οι οποίες όπως τονίζει διέπονται από «συλλογική υστερία».
Σε συνέντευξη του στο βρετανικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC, ένας από τους πιο αξιόπιστους νομικούς της χώρας ο Λόρδος Sumption κάνει λόγο για "μια υστερική ολίσθηση της χώρας σε ένα αστυνομοκρατούμενο κράτος".
"Πρόκειται για μια επαίσχυντη αστυνομική δύναμη που παρεμβαίνει χωρίς κοινή λογική. Μια παράλογη υπερβολική αντίδραση που προκαλείται από το φόβο" υποστηρίζει ο πρώην δικαστής του Ανώτατου δικαστηρίου.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά "το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι στις κοινωνίες που χάνουν την ελευθερία τους, δεν φταίνε οι "τύραννοι" που την δεσμεύουν αλλά οι ίδιοι οι πολίτες που παραδίδουν πρόθυμα την ελευθερία τους σε αντάλλαγμα την προστασία από κάποια εξωτερική απειλή. Και η απειλή είναι συνήθως πραγματική αλλά σε υπερβολικό βαθμό. Αυτό φοβάμαι ότι αντιμετωπίζουμε και τώρα. Η πίεση για μείωση των ελευθεριών ασκείται στους πολιτικούς από τους ίδιους τους πολίτες. Θέλουν δράση.
Όμως δεν αναλογίζονται αν η δράση αυτή θα αποδώσει και αν αξίζει κανείς να πληρώσει το κόστος. Βιώνουμε τα κλασικά συμπτώματα της μαζικής υστερίας η οποία είναι μολυσματική".
Ερωτηθείς εάν το κράτος αναλάβει περισσότερες εξουσίες από αυτές που πρέπει ως ανταπόδοση για την "ασφάλεια που παρέχει" ο Λόρδος Sumption απαντά καταφατικά.
"Ναι, αυτό είναι απολύτως αληθές. Δεν πρέπει να εκπλαγούμε σε μια τέτοια περίπτωση. Πρέπει όμως να αναγνωρίσουμε ότι έτσι οι κοινωνίες γίνονται δεσποτικές. Τα συμπτώματα του κορωναϊού είναι σαφώς σοβαρά για ασθενείς με επικείμενα προβλήματα και ίσως και για μικρότερης ηλικίας ανθρώπους. Αλλά το πραγματικό ερώτημα είναι: είναι αυτό αρκετά σοβαρό ώστε να δικαιολογήσει τον εγκλεισμό του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού μας, καταστρέφοντας την οικονομία μας για αόριστο χρονικό διάστημα, καταστρέφοντας τις επιχειρήσεις που οι έντιμοι και εργατικοί άνθρωποι χρειάστηκαν χρόνια για να δημιουργήσουν;
Το στρες, τα καρδιακά επεισόδια, οι αυτοκτονίες και η απίστευτη αγωνία που προκαλείται σε εκατομμύρια ανθρώπους από τον εγκλεισμό είναι σημαντικές συνέπειες" .

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης