Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Aνάποφευκτη η άνοδος των τιμών του πετρελαίου - Η αγωνία Trump και το avantage Putin στο σκάκι επιβίωσης χωρών και πολυεθνικών

Aνάποφευκτη η άνοδος των τιμών του πετρελαίου - Η αγωνία Trump και το avantage Putin στο σκάκι επιβίωσης χωρών και πολυεθνικών
Ο Prince Abdulaziz bin Salman(Σαουδική Αραβία) επιτέθηκε στους Ρώσους - Η Νορβηγία σχεδιάζει και αυτή μείωση παραγωγής
Το Ριάντ απάντησε στις δηλώσεις των Ρώσων οι οποίοι και διαμέσου του προέδρου Πούτιν κατελόγισαν στν Σαουδική Αραβία ευθύνες για την κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με δηλώσεις του Prince Abdulaziz bin Salman στο κρατικό πρακτορείο, «ο Ρώσος ΥΠΕΝ, προφανώς ο Novak, ήταν ο πρώτος που κοινοποίησε στα media, ότι όλες οι εμπλεκόμενες χώρες παραιτήθησαν από τις υποχρεώσες τους, που ξεκινούσαν από την 1/4, οδηγώντας στην απόφαση για τις χώρες που είχαν αυξήσει την παραγωγή τους να την μειώσουν, για να αυξηθούν οι τιμές του πετρελαίου ώστε να αντιμετωπιστούν οι ζημίες από την πτώση των τιμών».
Φαίνεται λοιπόν ότι η διαπραγμάτευση έχει δρόμο ακόμα, αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι τα 40 δολάρια είναι το μίνιμουμ των τιμών, αφού ο Πούτιν δήλωσε ότι είναι άνετος με 42 δολ/βαρέλι.
Οι Αμερικανοί θα είναι ευχαριστημένοι με μια τιμή προς τα 50 δολ, ενώ οι Σαουδάραβες βραχυπρόθεσμα μεν αντέχουν αλλά αν αυτό διαρκέσει θα πρέπει να μπουν σε σταθεροποιητικό πρόγραμμα.
Συμπερασματικά όσο και αν υπάρξουν προσωρινές διαμάχες κανείς δεν μπορεί να κάνει πίσω.

Οι πρωτοβουλίες στον Trump

Το βασικό ερώτημα είναι τι θα πάρει ο Trump για τις αμερικανιικές πετρελαϊκές, αφού ακόμα δεν έχει γνωστοποιηθεί τι βγήκε από την σύσκεψη της Παρασκευής 3/4.
Και αυτο γιατί και ο πρόεδρος και ο Kudlow μίλησαν για έμφαση στα αμερικανικά συμφέροντα, με τις αμερικανικές εταιρίες να μην έχουν συμφωνήσει όπως τουλάχιστον φαίνεται να μειώσουν και αυτές παραγωγή είτε να κάνουν πίσω στις διεθνείς αγορές, όπου πήραν μερίδια.
Από την πλευρά του ο Trump έχει και το χαρτί της στρατιωτικής βοήθειας που προφανώς και θα το παίξει, καθώς πιέζεται και από τους Γερουσιαστές του.
Ο ίδιος μιλά για μια απελευθέρωση της παγκόσμιας αγοράς, που όμως είναι αμφίβολλο πως θα την πετύχει και αν τελικά καταλήξει ακόμα και να βάλει νέους δασμούς.
Οι αμερικανιικές πετρελαϊκές θα βοηθηθούν με τον ένα τρόπο ή τον άλλο για να καλύψουν δάνεια και τα τρέχοντα προβλήματα,όμως το πετρελαϊκό παιχνίδι θα είναι πιο σύνθετο.

Εξαλλου οι περικοπές είναι αντκείμενο κίνησης και για τους Νορβηγούς, που έχουν να προχωρήσουν σε περικοπές από το 2002.
Άρα η στρατηγική των περικοπών αργά ή γρήγορα θα γενικευθεί, καθώς ο Trump ανοίγει διαδρόμους επαφών και με το Iράν, που από την πλευρά του όχι μόνο έχει πληγεί από την κατάρρευση των τιμών αλλά και από το Κορωνοϊό.
Αν παράλληλα λάβουμε υπόψη και την ανάκαμψη της ζήτησης από την Κίνα, τότε γίνεται αντιληπτό ότι οι συνθήκες στην αγορά θα αλλάξουν σύντομα.

Με τα δεδομένα αυτά για τους τρεις μεγάλους παίκτες φαίνεται ότι κατα σειρά σε πλεονεκτικότερη μοίρα είναι:

- Η Ρωσία, όπου ο Πούτιν δεν έχει εσωτερικό μέτωπο, αντέχει τις ζημιές από τις χαμηλές τιμές, έχει στρατιωτικές δυνάμεις και επιρροή στην Μέση Ανατολή αλλά και στο Ιράν, διατηρώντας καλές σχέσεις με την Κίνα με κέρδος ήδη τον έλεγχο της Συρίας.

- Οι ΗΠΑ όπου ο Trump δίνει τον αγώνα επιβίωσης με τον Κορωνοϊό και την ύφεση να τον απειλεί και τις πετρελαϊκές βιομηχανίες να έχουν σημαντικά δάνεια αλλά και παράλληλα να είναι και βασικοί υποστηριχτές του. Έχει χώρο για ελιγμούς και υπόσχεται ότι θα εντάξει άλλα 2 τρισ με πακέτο υποδομών για να βοηθήσει τις πετρελαϊκές

- Η Σαουδική Αραβία, που παίζει παιχνίδι υψηλού ρίσκου, γιατί τα βιώσιμα επίπεδα τιμών είναι για αυτήν πάνω από 60 δολ/βαρέλι και χρειάζεται τις καλές σχέσεις με τους ισχυρούς των όπλων για να καλυφθεί έναντι των απειλών της γεωπολιτικής της ζώνης.

Συμπερασματικά αργά ή γρήγορα θα υπάρξει συμφωνία, προφανώς ο Trump δεν έχει ακόμα καταλήξει σε συμφωνία με το εσωτερικό του μέτωπο για το πως θα αντιμετωπίσουν το αίτημα τόσο της Σαουδικής Αραβίας όσο και της Ρωσίας για τις περικοπές και από την αμερικανική πλευρά.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης