J P Morgan: Η κορύφωση του κορωνοιού θα απαιτήσει έως 2 μήνες – Λάθος η χαλάρωση της καραντίνας σε κράτη με επιθετική αύξηση κρουσμάτων

J P Morgan: Η κορύφωση του κορωνοιού θα απαιτήσει έως 2 μήνες – Λάθος η χαλάρωση της καραντίνας σε κράτη με επιθετική αύξηση κρουσμάτων
Κάποια καλά νέα, όπως καταλήγει η J P Morgan, θα ήταν λογικό να «καταγράψουμε σταδιακά την πιθανή κορυφή της παγκόσμιας καμπύλης μέσα σε δύο μήνες».
Η κορύφωση του κορωνοιού θα απαιτήσει ακόμη 2 μήνες αναφέρει σε ειδική ανάλυση της η αμερικανική επενδυτική τράπεζα J P Morgan τονίζοντας ότι θα ήταν λάθος η χαλάρωση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης ή καραντίνα ή lockdown καθώς μπορεί να επανέλθει ο ιός είτε μεταλλαγμένος είτε ανακυκλούμενος.
Πριν από δύο εβδομάδες, 1,7 δισεκ. άνθρωποι στον κόσμο βρίσκονται υπό καθεστώς καραντίνας (αριθμός που από τότε έχει υπερβεί τα 3 δισεκατομμύρια) η JPMorgan οπτικοποίησε μια καμπύλη κορωνοιού με βάση την πορεία εξέλιξης της νόσου για κάποιες χώρες, καταγράφοντας τις θετικές και αρνητικές ειδήσεις.
Τα καλά νέα προέρχονται από την Κίνα η οποία έχει φτάσει τώρα στη φάση ανάκαμψης, παρόλο που οποιοσδήποτε αριθμός από την Κίνα αμφισβητείται καθώς οι κινέζοι έχουν πει πολλά ψέματα για τον κορωνοιό.
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/virus%20curve_6.jpg?itok=Xj5mKAY4
Υπάρχουν πρόσφατες ενδείξεις Κίνα χειραγώγησε και παραποίησε τόσο τους αριθμούς των νεκρών όσο και των κρουσμάτων.
Επίσης καλά μηνύματα έρχονται από την Κορέα και η απουσία νέων κρουσμάτων δείχνουν ότι πλησιάζουν σε πορεία ανάκαμψης.
Τα όχι τόσο καλά νέα: τόσο η Ιταλία όσο και το Ιράν βρίσκονται στη φάση "καθυστερημένης συσσώρευσης".
Εάν αποτύχουν να σταματήσουν την αύξηση των κρουσμάτων ή εάν διακόψουν την καραντίνα τα πράγματα θα γίνουν πολύ χειρότερα καθώς μεγάλος μέρος των ιταλών θα μπορούσε να μολυνθεί.
Πίσω από την Ιταλία και το Ιράν είναι η υπόλοιπη Ευρώπη, με την Ισπανία, τη Γερμανία, τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο να βρίσκονται στη φάση της επιτάχυνσης έχουν ακόμη δρόμο για την κορύφωση.
Είναι προφανές ότι τα lockdown θα παραμείνουν σε αυτές τις χώρες.
Τέλος, τα άσχημα νέα: τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ινδία είναι στην αρχή της καμπύλης αύξησης θανάτων και κρουσμάτων και τα πράγματα θα γίνουν πολύ πιο άσχημα τις προσεχείς εβδομάδες πριν ξεκινήσουν να βελτιώνονται.
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/JPM%20Curve.jpg?itok=_crpCKQ6

Τα νέα δεοδμένα

Κατ 'αρχάς, τα κακά νέα: Βάζοντας τις τελευταίες δύο εβδομάδες περίπου 350.000 νέα κρούσματα παρατηρήθηκαν, με 15.000 θανάτους.
Σήμερα 1,2 εκατομμύρια κρούσματα καταγράφονται διεθνώς και αυξάνονται κατά 80.000 καθημερινά, με περίπου 67.000 θανάτους με αύξηση κατά περίπου 8.000 νεκρών ημερησίως.
Τώρα τα καλά νέα: με κάθε μέρα που περνάει, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι σήμερα σε καραντίνα πλησιάζει στο σημείο καμπής της λοίμωξης και όπως δείχνει το επικαιροποιημένο διάγραμμα «καμπύλη corona», όλα τα έθνη που ήταν στην εκθετική αύξηση (επιτάχυνση), κινούνται τώρα στο στάδιο της επιβράδυνσης του ρυθμού αύξησης της μόλυνσης γεγονός που υποδηλώνει ότι για τις περισσότερες χώρες είναι τώρα θέμα χρόνου, οπότε ο αριθμός των νέων κρουσμάτων θα αρχίσει να επιβραδύνεται επιθετικά.
Αυτό σημαίνει ότι ενώ τα κρούσματα θα συνεχίσουν να αυξάνονται στις ΗΠΑ, χώρες με υπερπληθυσμό όπως Βραζιλία, Ινδονησία και Φιλιππίνες εισέρχονται τώρα στη φάση επιτάχυνσης, πράγμα που σημαίνει ότι ο αριθμός των παγκόσμιων κρουσμάτων, θα μπορούσε να αυξηθεί κατά τις προσεχείς εβδομάδες.
Από την άποψη της επιδημιολογικής μοντελοποίησης, η υπόθεση ότι το 0,1% με 0,2% του παγκόσμιου πληθυσμού ή 8-16 εκατομμύρια άνθρωποι θα μολυνθούν  και ότι περίπου το 10% των ευπαθών ομάδων θα μολυνθούν.
Ο παγκόσμιος πληθυσμός ανέρχεται σε 7,8 δισεκ. ανθρώπους με βάση τα δεδομένα του 2020.
Με βάση αυτό το μοντέλο ο κορωνοιός θα μπορούσε να είναι εξαιρετικά συντηρητική πανδημία, κατά την άποψή μας.
Στην περίπτωση του COVID-19, τα κρούσματα υπερβαίνουν πλέον τα 1,2 εκατ ανθρώπους, γεγονός που υποδηλώνει ότι πάνω από το 0,1% ή 8 εκατ του παγκόσμιου πληθυσμού θα μπορούσε να έχει μολυνθεί.
Τρία βασικά πράγματα που έχουμε μάθει μέχρι στιγμής είναι ότι το COVID-19 μπορεί να είναι πολλοί άνθρωποι ασυμπτωματικοί και να έχουν έως και δύο εβδομάδες διάστημα μέχρι είτε να κάνουν τεστ ή να μεταδώσουν την νόσο.
Έτσι, εάν υποθέσουμε ότι τα κρούσματα αντιπροσωπεύουν μόνο το ένα τρίτο έως το ένα τέταρτο των συνολικών λοιμώξεων, το 0,40% με 0,5% του παγκόσμιου πληθυσμού ή 40 εκατ μπορεί να νοσήσει ήπια ή σοβαρά.
Λαμβάνοντας υπόψη τον κύκλο του ιού τεσσάρων έως πέντε εβδομάδων και τις παγκόσμιες προσπάθειες να μειωθούν τα κρούσματα μέσω της ισχυρής κοινωνικής απομόνωσης και της ισχυρής αστυνόμευσης, ο παγκόσμιος κύκλος μόλυνσης, ο οποίος επί του παρόντος φαίνεται να βρίσκεται στη μέση της εκθετικής αύξησης θα περάσει στο στάδιο της επιβράδυνσης του ρυθμού αύξησης της μόλυνσης (συσσώρευση).
Τέλος, κάποια καλά νέα, όπως καταλήγει η J P Morgan, θα ήταν λογικό να «καταγράψουμε σταδιακά την πιθανή κορυφή της παγκόσμιας καμπύλης μέσα σε δύο μήνες».
Ο κίνδυνος είναι ότι οποιαδήποτε ένδειξη επιβράδυνσης σε νέα κρούσματα θα οδηγήσει επίσης σε πρόωρη χαλάρωση αυστηρότερων πρακτικών κοινωνικής αποστασιοποίησης, καθώς αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανάκαμψη της καμπύλης μόλυνσης, κάτι που συμβαίνει ήδη στην Ιαπωνία, όπου καταγράφονται 118 νέα κρούσματα.
Και δεδομένου ότι η Κίνα έχει σπεύσει να ανοίξει ξανά την οικονομία της για να αποφύγει μια οικονομική ύφεση και να ανακαλέσει την «κοινωνική αποστασιοποίηση», μπορεί κανείς να είναι σίγουρος ότι οι πραγματικοί αριθμοί της Κίνας είναι εκθετικά υψηλότεροι από την προπαγάνδα των κινέζων;

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS