ΗΠΑ και Καναδάς εξετάζουν την επιβολή δασμών στο πετρέλαιο Ρωσίας και Σ. Αραβίας

ΗΠΑ και Καναδάς εξετάζουν την επιβολή δασμών στο πετρέλαιο Ρωσίας και Σ. Αραβίας
Το ενδεχόμενο επιβολής δασμών στις εισαγωγές πετρελαίου από Σαουδική Αραβία και Ρωσία εξετάζουν ΗΠΑ και Καναδάς
Το ενδεχόμενο επιβολής δασμών στις εισαγωγές πετρελαίου από Σαουδική Αραβία και Ρωσία φέρεται να εξετάζουν οι κυβερνήσεις Ηνωμένων Πολιτειών και Καναδά, αν τα μέλη του ΟΠΕΚ+ δεν καταλήξουν σύντομα σε συμφωνία που θα βάλει τέλος στη «βουτιά» των τιμών.
Ο πρωθυπουργός της Αλμπέρτα (της μεγαλύτερης πετρελαιοπαραγωγικής επαρχίας του Καναδά), Jason Kenney, είπε στους Financial Times πως συζήτησε το θέμα με την Ουάσινγκτον.
Την Παρασκευή (3/5), ο πρόεδρος Donald Trump ανέφερε πως οι δασμοί είναι "ένα εργαλείο στην εργαλειοθήκηστην περίπτωση που Σαουδική Αραβία και Ρωσία δεν μειώσουν γρήγορα τις προμήθειες, απειλώντας να μεγαλώσει το σχίσμα μεταξύ της Ουάσινγκτον και Ριάντ.
Ο κ. Kenney σημείωσε πως βρίσκονται υπό συζήτηση με την Ουάσινγκτον "πιθανοί δασμοί στις εισαγωγές πετρελαίου που έρχεται στη Βόρεια Αμερική", ενώ άφησε να εννοηθεί πως η Αλμπέρτα θα ήταν ανοικτή στο ενδεχόμενο συμμετοχής με τον OPEC σε μειώσεις προμήθειας πετρελαίου.
Εν τω μεταξύ, και η Νορβηγία δήλωσε πως είναι ανοικτή στο ενδεχόμενο μείωσης της παραγωγής της, στην περίπτωση που υπάρξει μια παγκόσμια συμφωνία.
"Αν μια ευρεία ομάδα παραγωγών συμφωνήσουν να μειώσουν σημαντικά την παραγωγή, η Νορβηγία θα εξετάσει μια μονομερή μείωση εάν αυτή στηρίζει την διαχείριση των πόρων και την οικονομία μας", δήλωσε στο Reuters η υπουργός Πετρελαίου και Ενέργειας της Νορβηγίας, Tina Bru.
Τόνισε πως το υπουργείο παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην αγορά και βρίσκεται σε διάλογο με άλλες πετρελαιοπαραγωγικές χώρες.

Εμπλοκή στη συνάντηση του ΟΠΕΚ+

Τα μέλη του ΟΠΕΚ+ αποφάσισαν να αναβάλλουν τη συνάντηση του Οργανισμού που ήταν προγραμματισμένη στις 6 Απριλίου 2020, αναφέρουν (4/4) πηγές του Reuters, αποδίδοντας την εξέλιξη στην έντονη διαμάχη μεταξύ Ρωσίας και Σαουδικής Αραβίας για την πρωτοφανή κατάρρευση των τιμών πετρελαίου τις τελευταίες εβδομάδες.
Μέχρι τις 9 Απριλίου 2020, θα υπάρξουν συζητήσει μεταξύ όλων των πλευρών πριν διεξαχθεί η συνάντηση, επισημαίνεται.
Η καθυστέρηση έρχεται εν μέσω πίεσης του Αμερικανού προέδρου Donald Trump για επείγουσα σταθεροποίηση στις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου.
Οι τιμές πετρελαίου έφθασαν σε χαμηλό 18 ετών την 30η Μαρτίου 2020 (γύρω από τα 20 δολάρια), λόγω της κάμψης της ζήτησης που προκάλεσε από την έκρηξη του κορωνοϊού και την αποτυχία του ΟΠΕΚ να επεκτείνει μια συμφωνία που έληξε στις 31 Μαρτίου 2020.
Ο ΟΠΕΚ+ επεξεργάζεται πλέον μια συμφωνία για μείωση της παραγωγής πετρελαίου που ισοδυναμεί με περίπου 10% της παγκόσμιας προσφοράς ή 10 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.
Ωστόσο, η Ουάσινγκτον δεν έχει ακόμη δεσμευτεί να συμμετάσχει στην προσπάθεια και ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin έριξε την ευθύνη για την πτώση των τιμών στη Σαουδική Αραβία, προκαλώντας την οργισμένη σθεναρή απάντηση του Ριάντ.
"Ο Ρώσος Υπουργός Ενέργειας ήταν ο πρώτος που δήλωσε στα ΜΜΕ ότι όλες οι συμμετέχουσες χώρες απαλλάσσονται από τις δεσμεύσεις τους από την 1η Απριλίου, οδηγώντας στην απόφαση που έχουν πάρει οι χώρες για να αυξήσουν την παραγωγή τους", δήλωσε σχετικά ο Abdulaziz bin Salman.
Ο Vladimir Putin, μιλώντας την Παρασκευή κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με κυβερνητικούς αξιωματούχους και τους επικεφαλής μεγάλων ρωσικών παραγωγών πετρελαίου, δήλωσε ότι ο κύριος λόγος για την πτώση των τιμών ήταν ο αντίκτυπος του κορωναϊού στη ζήτηση.
"Ο δεύτερος λόγος για την κατάρρευση των τιμών είναι η απόσυρση της Σαουδικής Αραβίας από τη συμφωνία του ΟΠΕΚ+, η αύξηση της παραγωγής τους", είπε χαρακτηριστικά.
Οι πηγές του ΟΠΕΚ δήλωσαν στο Reuters ότι η συνάντηση έκτακτης ανάγκης που προγραμματίζεται για τη Δευτέρα θα μπορούσε τώρα να αναβληθεί μέχρι τις 9 Απριλίου για να δοθεί περισσότερος χρόνος για διαπραγματεύσεις.
Οι ίδιες πηγές αργότερα υποβάθμισαν τη διαμάχη Σαουδικής-Ρωσίας, λέγοντας ότι η ατμόσφαιρα ήταν ακόμα θετική, αν και δεν υπήρξε σχέδιο συμφωνίας.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS