Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

UniCredit: Ύφεση -18,6% στην Ελλάδα το 2020 αλλά εκτίναξη στο ΑΕΠ +15,5% το 2021 - Το δημόσιο χρέος θα φθάσει στο 218,6%

UniCredit: Ύφεση -18,6% στην Ελλάδα το 2020 αλλά εκτίναξη στο ΑΕΠ +15,5% το 2021 - Το δημόσιο χρέος θα φθάσει στο 218,6%
Μείωση του ΑΕΠ κατά -18,6% στην Ελλάδα το 2020 αναμένει η UniCredit 
Ύφεση, μείωση σοκ του ΑΕΠ κατά 18,6% το 2020 εκτιμάει για την ελληνική οικονομία η ιταλική τράπεζα UniCredit, εξαιτίας του καίριου πλήγματος που θα επιφέρει η πανδημία του κορωνοϊού στους βασικούς τομείς της οικονομίας και του τουρισμού.
Σε ό,τι αφορά στην Ευρωζώνη, αναμένεται ύφεση 13% για το 2020.
Για την Ιταλία εκτιμάει ύφεση κατά -15%, δηλαδή το ΑΕΠ θα μειωθεί -15%, στη Γερμανία πτώση ΑΕΠ κατά 10% και στη Γαλλία υποχώρηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προιόντος -13,8%.
Βέβαια, το 2021 η οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδος αναμένεται να εκτοξευτεί στο 15,5%, μία από τις υψηλότερες επιδόσεις παγκοσμίως.
Η αντίστοιχη επίδοση για την Ευρωζώνη για το 2021 διαμορφώνεται στο +10%, στη Γαλλία στο +11,6%, στην Ιταλία στο +9% και στην Ισπανία στο +9,5% θα αυξηθεί το ΑΕΠ.
Σε ό,τι αφορά στο δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας, θα διογκωθεί το 2020 στο 11,7% του ΑΕΠ, έναντι πλεονάσματος 1,2% το 2019.
Το 2021 αναμένεται να συρρικνωθεί στο 3,5% του ΑΕΠ.
Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας αναμένεται να αυξηθεί στο 218,6% από 174,7% του ΑΕΠ το 2019, για να υποχωρήσει στο 187,5% το 2021.
Αναλυτικά, οι εκτιμήσεις της UniCredit:
Image
Τί αναφέρει η ιταλική τράπεζα για την Ελλάδα:

*Το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί σχεδόν κατά 20% το 2020.
Το σενάριο βάσης προβλέπει μια κάθετη πτώση στο Ά τρίμηνο του 2020 (35% σε σωρευτική βάση), που θα ακολουθηθεί από ανάκαμψη το β' τρίμηνο του 2020 καθώς θα αρχίσει η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό.
Η αυξητική τάση του τέλους της φετινής χρονιάς θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη του 2021 που αναμένεται να φτάσει το 15% με 16% το ΑΕΠ.
Αναμένεται το ΑΕΠ στα τέλη του τελευταίου τριμήνου του 2021 να παραμείνει 5% χαμηλότερο από αυτό του τελευταίου τριμήνου του 2019.

*Η μεγάλη σημασία των τομέων που συνδέονται με τον τουρισμό (οι οποίοι αντιπροσωπεύουν το 35% του ΑΕΠ και το 20% του εργατικού δυναμικού) καθιστά την Ελλάδα πιο ευάλωτη από ότι πολλές άλλες χώρες της Ευρωζώνης εξαιτίας της αρνητικής επίπτωσης των περιορισμών στις μετακινήσεις.
Ακόμα και αν υποθέσουμε ότι η καμπύλη της επιδημίας θα ισοπεδωθεί μέχρι τα τέλη Απριλίου, θα χρειαστεί χρόνος για την αποκατάσταση των αεροπορικών συνδέσεων, την άρση του περιορισμού μετακινήσεων, αλλά και για να αισθανθούν ξανά οι άνθρωποι ασφαλείς προκειμένου να σχεδιάσουν ταξίδια τους.
Αυτή η πραγματικότητα εξηγεί τον λόγο για τον οποίο κυβέρνηση έχει αποφασίσει την επέκταση της οικονομικής στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων (καλύπτει το 76% των επιχειρήσεων και το 81% των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα) για δύο μήνες έως τον Ιούνιο.

*Η ελληνική κυβέρνηση μέχρι στιγμής έχει κινητοποιήσει εθνικούς πόρους ύψους 6,8 δισ. ευρώ (3,5% του ΑΕΠ) για να ελαχιστοποιήσει τις επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία.
Αυτή η ισχυρή οικονομική στήριξη έρχεται μετά την απόφαση του Eurogroup να χορηγήσει στην Ελλάδα εξαιρετική δημοσιονομική ευελιξία και προσωρινά να καταργηθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% για το 2020.
Κομβικά μέτρα του πακέτου στήριξης της οικονομίας περιλαμβάνουν:
1. έκτακτη επιχορήγηση 800 ευρώ σε εργαζομένους πληττόμενων επιχειρήσεων από την κρίση δημόσιας υγείας, επιδόματα ανεργίας και άδειες μετ' αποδοχών για εργαζόμενους γονείς που έχουν παιδιά και δεν πηγαίνουν στα σχολεία (τα οποία έχουν κλείσει).
2. Διευκόλυνση ρευστότητας σε πληττόμενες επιχειρήσεις μέσω επιδοτούμενων δανείων, εγγυήσεων δανείων, αναβολών στις πληρωμές φόρων και εισφορών κοινωνικής ασφάλισης.
3. Αύξηση των δαπανών υγείας για νέες προσλήψεις 2.000 γιατρών και νοσοκόμων, προμήθεια ιατρικών προμηθειών και επιδόματα για τους εργαζομένους στον τομέα της υγείας.

*Η κυβέρνηση εκτιμά πως μπορεί να διατηρήσει αυτά τα μέτρα για δύο με τρεις μήνες χωρίς να χρειαστεί να αξιοποιήσει τα 30 δισ. ευρώ από το μαξιλάρι ταμειακών διαθεσίμων για την εξυπηρέτηση του χρέους.

*Τον Μάρτιο 2020 η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο waiver, υπό το πρόγραμμα έκτακτων αγορών ομολόγων λόγω της πανδημίας (PEPP), ανοίγοντας την πόρτα για αγορά ελληνικού χρέους, το οποίο δεν ήταν επιλέξιμο για ένταξη στο QE ή πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Η αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας έχει βελτιωθεί σημαντικά από το περασμένο καλοκαίρι, από τη στιγμή που μια νέα συντηρητική κυβέρνηση ανέλαβε την εξουσία.
Ωστόσο, η χώρα απέχει δύο βαθμίδες ώστε να βρεθεί στην επενδυτική βαθμίδα.
Η απόφαση της ΕΚΤ αναμένεται να διατηρήσει σε χαμηλό επίπεδο το κόστος του ελληνικού δανεισμού, λόγω των σημερινών εξαιρετικών περιστάσεων.
Image
Δείτε ολόκληρη την έκθεση εδώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης