Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Beta (ΑΧΕΠΕΥ): Το αισιόδοξο σενάριο θέλει τον Γ.Δ. να εκτονώνει την κίνηση του στις 650 μονάδες

tags :
Beta (ΑΧΕΠΕΥ): Το αισιόδοξο σενάριο θέλει τον Γ.Δ. να εκτονώνει την κίνηση του στις 650 μονάδες
Οι απώλειες της τάξης του 39,09% στο πρώτο τρίμηνο είναι μακράν η χειρότερη επίδοση σε τρίμηνο για το Γ.Δ. από το 1999
Ιδιαίτερα βαρύς ήταν ο λογαριασμός του Μαρτίου για την Ελληνική Αγορά. Η κεφαλαιοποίηση του Χρηματιστηρίου σε 20 συνεδριάσεις έπεσε κατά 19 δισ. ευρώ ξεπερνώντας με άνεση τα 7 δισ. ευρώ των απωλειών που παρατηρήθηκαν στο διάστημα Ιουλίου – Αυγούστου 2015, την περίοδο δηλαδή της επιβολής των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίου.
Στο ναδίρ της πτώσης του Μαρτίου οι απώλειες είχαν φθάσει τα 24 δισ. ευρώ ενώ σε επίπεδο ποσοστιαίων απωλειών ο Οκτώβριος του 2008 εξακολουθεί να κρατάει τα ηνία της πιο μεγάλης πτώσης με μηνιαίες απώλειες 27,87%.
Ο Μάιος του 2012 ακολουθεί στην δεύτερη θέση με -24,93% ενώ στην τρίτη θέση ανέβηκε ο φετινός Μάρτιος με απώλειες 22,5%.
Το ρεκόρ μπορεί να μην ήρθε σε επίπεδο μήνα, ήρθε όμως στο τρίμηνο καθώς το -39,09% είναι μακράν η χειρότερη επίδοση σε τρίμηνο για το Γενικό Δείκτη από το 1999.
Στην Αμερική οι απώλειες τριμήνου στον Dow Jones έφθασαν το 23,2% και είναι το χειρότερο τρίμηνο από το τέταρτο τρίμηνο του 1987 και το χειρότερο πρώτο τρίμηνο όλων των εποχών (124 έτη).
Η εμφάνιση της έντασης των απωλειών που έλαβαν χώρα το Μάρτιο μπορούν να θεωρηθούν σπάνιες και στην κατανομή συχνοτήτων με βάση την ιστορική παρουσία των φαινομένων βρίσκονται στο τέλος της ουράς των κατανομών ενδεχομένων επιβεβαιώνοντας και χρηματιστηριακά την ιδιαιτερότητα της συγκυρίας που ζει ο πλανήτης.
Ο Απρίλιος είναι μήνας που είθισται να κλείνει θετικός, έχει μια δυνατή παράδοση αφού ακόμα και το 2008 ήταν ο μοναδικός που έκλεισε με κέρδη σε επίπεδο Γενικού Δείκτη.
Πέρα από τα στατιστικά ο Απρίλιος θα είναι κρίσιμος μήνας καθώς υπάρχουν προσδοκίες ότι η πανδημία θα ξεπεράσει το σημείο αιχμής και τα νούμερα των κρουσμάτων θα αρχίσουν να παρουσιάζουν αισθητή κάμψη στην πορεία του μήνα. Η κλίμακα στην οποία θα εμφανιστεί η κάμψη των κρουσμάτων (Ευρώπη και Αμερική) θα είναι και ο βασικός καταλύτης για την αλλαγή πλεύσης των αγορών.
Ήδη υπάρχει μια αίσθηση αναμονής στις Αγορές καθώς σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες υπάρχει κορεσμός στις καμπύλες εμφάνισης κρουσμάτων με την Ελλάδα να βρίσκεται στην καλύτερη θέση όλων, λόγω της πολύ έγκαιρης λήψης μέτρων.
Προς το παρόν κάθε αντίδραση που έχει παρατηρηθεί στην εγχώρια αγορά προέρχεται από… βραχυπρόθεσμη φθήνια ή από την αντανακλαστική κίνηση των ξένων χρηματιστηρίων.
Επομένως, το ζητούμενο για την αλλαγή της τάσης παραμένει ο διεθνής παράγοντας και η ουσιαστική αλλαγή στα νούμερα εμφάνισης των κρουσμάτων αφού οι θεραπείες ή το εμβόλιο που θα έδινε μια δραστική απάντηση στο φαινόμενο φαίνεται να χρειάζεται ακόμα μερικούς μήνες.
Τεχνικά, οι 515 μονάδες παραμένουν στην θέση τους ως βραχυπρόθεσμο πεδίο στήριξης και αυτό είναι ένα «συμπαθητικό νέο» για τους αγοραστές καθώς ο Γενικός Δείκτης επιχείρησε για μια ακόμα φορά να υπερβεί τις 580 μονάδες χωρίς επιτυχία.
Στην επιστροφή από την ζώνη αντίστασης ο Γενικός Δείκτης δεν «πλήρωσε» νέα χαμηλά, αντιθέτως περιορίστηκε σε μια μάλλον μετριοπαθή διόρθωση με περιορισμένους τζίρους. Οι χαμηλοί τζίροι βάζουν μια υποψία εκτόνωσης ενός σημαντικού φορτίου πωλήσεων και σε συνδυασμό με την διαφοροποίηση μερίδας μετοχών του ταμπλό που αρχίζουν να εμφανίζουν πιο ανθεκτική συμπεριφορά στις πιέσεις ο Γενικός Δείκτης διατηρεί αρκετές πιθανότητες να δει άμεσα επίπεδα διαπραγμάτευσης άνω των 600 μονάδων.
Το αισιόδοξο σενάριο θέλει τον Γενικό Δείκτη να εκτονώνει την κίνηση του στις 650 μονάδες επίπεδο το οποίο ταυτίζεται με το 38,2% της κίνησης που έχει μεσολαβήσει μεταξύ υψηλού και χαμηλού έτους.
Σε αυτό συναινούν και οι ταλαντωτές οι οποίοι βρίσκονται σε ζώνες υποτιμητικής υπερβολής σε εβδομαδιαία βάση.
Την Τρίτη 7 Απριλίου η Quest ανακοινώνει αποτελέσματα χρήσης, την ίδια ημέρα ανακοινώνει αποτελέσματα και η Lamda Development ενώ χωρίς την επιστροφή κεφαλαίου ύψους 0,045 ευρώ/μετοχή θα διαπραγματεύεται η μετοχή της Profile.
Στις 9 Απριλίου η AS Company παίρνει σειρά να δημοσιεύσει τα οικονομικά πεπραγμένα της προηγούμενης χρονιάς.
Επίσης την ερχόμενη Τετάρτη είναι προγραμματισμένη η τακτική έκδοση τρίμηνων εντόκων γραμματίων.
Επισημαίνεται ότι την ερχόμενη Παρασκευή η Ελληνική Αγορά θα παραμείνει κλειστή λόγω της αργίας της Μεγάλης Εβδομάδας των καθολικών.
Σε ότι αφορά τέλος τις εταιρικές δημοσιεύσεις αποτελεσμάτων μάλλον θα πρέπει να αναμένεται επιβράδυνση του ρυθμού των ανακοινώσεων για τις υπόλοιπες εισηγμένες αφού η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ανακοίνωσε την περασμένη Τρίτη ότι δίνει παράταση στην δημοσίευση των αποτελεσμάτων χρήσης έως το τέλος Ιουνίου.

Τμήμα Ανάλυσης Beta ΑΧΕΠΕΥ
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης