Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Αμέσως μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Ισχυρή ανοδική κίνηση λόγω ξένων αγορών

tags :
Αμέσως μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Ισχυρή ανοδική κίνηση λόγω ξένων αγορών
ΑΓΟΡΕΣ: Ύφεση βλέπουν οι επενδυτές αναφορικά με την πανδημία και ωθούν στο ξεκίνημα τους ευρωπαϊκούς δείκτες σε υψηλότερα επίπεδα. Ο DAX άνοιξε στο +4%. Τεχνικοί αναλυτές έγραφαν πως η αντίδραση από τα χαμηλά θα μπορούσε να συνεχιστεί. Το γεγονός ότι ο τζίρος μειώθηκε και η διάθεση των επενδυτών για πωλήσεις περιορίστηκε βοηθάει.

Ο DAX έχοντας γράψει τιμές την περασμένη εβδομάδα κοντά στις 9.500 μονάδες κοιτάζει τώρα τις 10.000 μονάδες. Παραμένει μέσα στο εύρος τιμών που έχουμε δει ότι κινείται στις τελευταίες συνεδριάσεις. Μένει να δούμε αν θα συνεχίσει μέσα στο εύρος ή αν θα ξεφύγει.

Για την αγορά μας τοποθετούν την αντίδραση μέχρι λίγο πάνω από τις 600 μονάδες. Για να δούμε. Οι επιλεκτικές τοποθετήσεις που είδαμε στις προηγούμενες συνεδριάσεις δείχνουν κάτι από τις διαθέσεις των επενδυτών. Οι εντολές που μπήκαν στην προσυνεδρίαση του ΧΑ, έδιναν άνοδο άνω του 5%.

ΑΓΟΡΑ: Η απαγόρευση των ανοικτών πωλήσεων δίνει προβάδισμα στους αγοραστές, ενώ βέβαια και το διεθνές κλίμα βοηθάει. Οι μέρες παραμένουν δύσκολες, παρά τη μείωση των θυμάτων σε χώρες της Ευρώπης. Ο κόσμος δεν πρέπει να χαλαρώσει. Αυτό είναι άσχετο με το τι θα κάνουν οι αγορές.

Όσο περισσότερο όμως κρατήσει η καραντίνα τόσο μεγαλύτερη θα είναι η ύφεση. Επομένως ας προσπαθήσουμε όλοι, για να τελειώσουμε γρηγορότερα από αυτόν τον εφιάλτη. Το άνοιγμα της αγοράς έγινε με λίγες μετοχές αφού μάλλον οι εντολές ενεργοποίησαν και πάλι το μηχανισμό ελέγχου μεταβλητότητας.

Μόλις άνοιξαν οι περισσότερες μετοχές ο γενικός δείκτης πήγε πάνω από τις 560 μονάδες με άνοδο άνω του 4,5%. Οι τράπεζες ξεχωρίζουν αλλά και η ΔΕΗ, η ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ο ΑΔΜΗΕ, η Μυτιληναίος κ.α. Συνολικά ελάχιστες μετοχές υποχωρούν και σχεδόν όλες εκμεταλλεύονται το θετικό κλίμα που υπάρχει.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Κοντά η και πάνω από το 10% οι άνοδος για τις συστημικές. Άντε να πάρουν πίσω ένα μέρος των μεγάλων απωλειών που έχουν γράψει και να βελτιώσουν λίγο την αποτίμησή τους.

ΔΕΗ: Συνεχίζει να δείχνει καλή συμπεριφορά και όποτε βρίσκει ευκαιρία κινείται έντονα ανοδικά. Κοντά στα 2,40 ευρώ η μετοχή στο άνοιγμα.

JUMBO: Συνεχίζει και αυτή ανοδικά κάνοντας μία αξιόλογη κίνηση από τα χαμηλά της και πλέον κινείται πάνω από τα 14 ευρώ. Ο όγκος έχει μειωθεί εδώ και κάποιες μέρες και οι πωλητές δεν έχουν τις ίδιες διαθέσεις με αυτές που είχαν παλαιότερα.

ΑΔΜΗΕ: Στα 1,95 ευρώ η μετοχή με άνοδο λίγο πάνω από 4%.

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ: Της Μυτιληναίος και της Coral έπιασαν τις 100 μονάδες βάσης στο ξεκίνημα της συνεδρίασης αν και μπήκαν στη συνέχεια εντολές λίγο χαμηλότερα.

PROFILE: Θα θέλαμε καλύτερη κερδοφορία, ώστε να δικαιολογήσουμε την άνοδο που είχε η μετοχή πριν ξεκινήσει η κρίση. Βλέπουμε στο τέλος του 2019 15 εκατ. ευρώ σε ταμείο και επενδύσεις. Αφαιρώντας μισθώσεις δάνεια μένουν καθαρά 10,5 εκατ. ευρώ περίπου. Η καθαρή θέση είναι στα 19,8 εκατ. ευρώ.

Πωλήσεις 15,7 εκατ. ευρώ από 13,8 εκατ. ευρώ το 2018 και καθαρά κέρδη 1,76 εκατ. ευρώ από 1,25 εκατ. ευρώ. Ο ισολογισμός σκίζει πάντως από υγεία. Στην αποτίμηση των 36,1 εκατ. ευρώ αν αφαιρεθεί το ταμείο έχουμε ένα p/e 14,5 φορές το οποίο είναι καλό.

ΔΡΟΜΕΑΣ: Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης κρίσης πολλοί ανταγωνιστές στο εσωτερικό έβαλαν λουκέτο. Έμεινε μόνη και παλεύει κερδίζοντας συμβόλαια και μάλιστα σημαντικά στο εξωτερικό. Καλά τα πήγε το 2019 με την τελική γραμμή να έχει μεγάλη διαφορά έναντι του 2019 λόγω φόρων.

Στην αποτίμηση των 10,7 εκατ. ευρώ παίζει με υψηλό p/e και χαμηλό p/bv. Έχουμε ξαναγράψει και στο παρελθόν ότι θέλουμε να δούμε απομόχλευση. Αυτό θέλει και η διοίκηση προκειμένου να μειωθούν τα χρηματοοικονομικά έξοδα. Στις δύο τελευταίες χρήσεις έχει γίνει δουλειά και αν το 2019 εισπράττονταν κάποιες απαιτήσεις οι ταμειακές ροές θα ήταν καλύτερες.

ALPHA ΑΣΤΙΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ: Ξέρουμε ναι, περιορισμένη η διασπορά, την έχει σχεδόν όλη η Alpha Bank, αλλά διαπραγματεύεται όσο το ταμείο της. Δηλαδή παίρνεις ακίνητα αξίας περίπου 35 εκατ. ευρώ και την επιχειρηματική δραστηριότητα δωρεάν. Το κερασάκι στην τούρτα είναι απαίτηση σημαντική από Βουλγαρία. Σχετικό θέμα έχουμε στην κατηγορία Χρηματιστήριο.

VIOHALCO: Έχει γράψει και αυτή μεγάλες απώλειες το τελευταίο διάστημα και σήμερα κινείται κοντά στο +9% με χαμηλό όγκο.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com 
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης