Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Η επιβράδυνση της πανδημίας ώθησε σε τεχνική αντίδραση τράπεζες +11% και ΧΑ +8,46% στις 586 μον. με χαμηλές συναλλαγές - Καταλύτης το Eurogroup 7/4

Η επιβράδυνση της πανδημίας ώθησε σε τεχνική αντίδραση τράπεζες +11% και ΧΑ +8,46% στις 586 μον. με χαμηλές συναλλαγές - Καταλύτης το Eurogroup 7/4
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 586 μονάδες στο υψηλό της ημέρας στις δημοπρασίες με αφορμή τις ενδείξεις για την επιβράδυνση της πανδημίας
(upd12) Ισχυρή τεχνική αντίδραση σημειώθηκε στο ελληνικό χρηματιστήριο στις 586 μονάδες, στο υψηλό της ημέρας στις δημοπρασίες, με επίκεντρο τις τράπεζες +11% αλλά και δεικτοβαρείς μετοχές όπως Coca Cola +9,24%, ΔΕΗ +9,32%, ΟΤΕ 8,34% με χαμηλές όμως συναλλαγές καθώς θετικά μηνύματα έρχονται από την επιβράδυνση της μετάδοσης του κορωνοϊού στην Ευρώπη ακολουθώντας την διεθνή άνοδο. 
Εν τω μεταξύ, το ενδιαφέρον είναι στραμμένο αύριο 7/4 στο Eurogroup όπου θεωρείται βέβαιο ότι ο ESM θα αποτελέσει τo βασικό εργαλείο της οικονομικής στήριξης της ευρωζώνης από τις οικονομικές επιπτώσεις του κορωνοιού καθώς η έκδοση corona bond ή ευρωομολόγων έχει απορριφθεί από Γερμανία, Ολλανδία, Αυστρία και άλλες χώρες.
Την ίδια στιγμή, στην αγορά πετρελαίου το Brent κινείται στο -3% στα 33 δολ. ανά βαρέλι ενώ αυτήν την εβδομάδα όλες οι χώρες παραγωγής πετρελαίου έχουν κινητοποιηθεί με την Ρωσία, τον Καναδά και το Μεξικό να πρωτοστατούν, καθώς μετά την τηλεδιάσκεψη των μελών του OPEC+ την Πέμπτη 9 Απριλίου, γίνεται προετοιμασία για τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Οικονομικών των G-20 την Παρασκευή 10/4.
Το ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε στις 586 μονάδες, δηλαδή 117 μονάδες υψηλότερα από το χαμηλό έτους του 2020 τις 469,55 μονάδες (17/3), με το πρωτογενές σοκ του κορωνοιού να έχει αποτιμηθεί πλήρως στα χρηματιστήρια, έχει περάσει σε δείκτες και μετοχές .
Εντούτοις, δεν έχουμε διαφύγει τον κίνδυνο να δούμε τα χαμηλά επίπεδα του Απριλίου καθώς ακολουθεί το δευτερογενές σοκ...όταν θα καταγραφούν οι επιπτώσεις της πανδημίας στην διεθνή οικονομία....ωστόσο η επιβράδυνση του κορωνοιού είναι θετικό νέο και με βάση το κινεζικό μοντέλο μέσα στον Μάιο 2020 θα λήξουν πολλές καραντίνες, εξέλιξη που προφανώς θα αποτιμηθεί δεόντως.
Στις τράπεζες την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψε η Εθνική +10,78% και ακολούθησαν Alpha Bank +9,67%, Πειραιώς +9,25% και Eurobank +6,89%.
Στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, με την μεγαλύτερη άνοδο έκλεισαν Μυτιληναίος +11,3%, Motor Oil +10,17%, AΔΜΗΕ +10,16%, Lamda +10,15%.....
Στο Eurogroup 7 Απριλίου 2020 όλα συγκλίνουν  ότι ο ESM  θα χορηγήσει δάνεια στις χώρες που χρειάζονται οικονομική στήριξη με προληπτική πιστωτική γραμμή αλλά με σημαντικά διαφοροποιημένους όρους, προφανώς πολύ πιο ελαστικούς. ενώ θα μπορεί να αγοράζει ομόλογα των χωρών της ευρωζώνης που θα εκδώσουν πρωτογενώς προσεχώς και εν συνεχεία η ΕΚΤ θα τα αγοράζει από την δευτερογενή αγορά.
Πιθανότατα να ζητηθεί από τις χώρες ότι θα πρέπει να πάρουν και τις δύο επιλογές δηλαδή προληπτική πιστωτική γραμμή ECCL και εκδόσεις κρατικών ομολόγων από κάθε χώρα που θα αγοράζει ο ESM αρχικά και εν συνεχεία τα ομόλογα αυτά θα τα αγοράζει η ΕΚΤ από την δευτερογενή αγορά.
Η Ελλάδα θα μπορούσε να πάρει από αυτό το συνδυαστικό πακέτο στήριξης περί τα 30 με 35 δισεκ. ευρώ ενώ σε συνδυασμό με το κεφαλαιακό μαξιλάρι που διαθέτει καθώς και τα ταμειακά διαθέσιμα που διαθέτει μπορεί να αντιμετωπίσει την πρόκληση του κορωνοιού επαρκώς ενώ μια εξασφάλιση για τα δάνεια που θα χορηγηθούν  θα μπορούσε να ήταν – δεν έχει αποφασιστεί – ένας ειδικός φόρος στα καύσιμα που θα λειτουργεί ως εγγύηση στην διαδικασία αποπληρωμής των δανείων.
Ωστόσο ένας δομικός δείκτης είναι η σχέση χρέους προς ΑΕΠ που θα επιδεινωθεί και μπορεί αυτό το νέο χρέος να το χαρακτηρίσουν ειδικό αλλά δεν παύει να είναι χρέος…
Στην αγορά ομολόγων καταγράφονται ήπιες πωλήσεις με το ελληνικό 10ετές ομόλογο να κινείται στο 1,91% και το ιταλικό 10ετές 1,53% με το μεταξύ τους spread στις 38 μονάδες βάσης .
Επιδείνωση καταγράφεται στο ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, καθώς βρίσκεται στις 229 μονάδες  - με χαμηλό τις 98 μονάδες ή 98% που καταγράφηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020 – ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 9104 μονάδες από 10017 μονάδες

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με σημαντικά κέρδη ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο +5,61% και τον Γενικό Δείκτη στο +0,89%.
Στο πρώτο δεκάλεπτο  με ισχυρές αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +10,34% Στις δημοπρασίες,κορυφώθηκαν τα κέρδη σε δεικτοβαρή μη τραπεζικά blue chips, όπως ΟΤΕ, ΔΕΗ, Coca Cola , ΟΠΑΠ...και σε συνδυασμό με την άνοδο των τραπεζών, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στο υψηλό της ημέρας +8,46%.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 332,61 μονάδες με άνοδο +8,95%.
 Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με ισχυρή άνοδο +8,46% στις 586 μονάδες έχοντας υψηλό στις 586,46 μονάδες και χαμηλό στις 545,57 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.  
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 61,6 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 4,03 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 51,6 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 39,7 εκατ. να διακινούνται στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 4,03 εκατ. ευρώ και όγκου 4,84 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο
Ειδικότερα η Eurobank διακίνησε 3,5 εκατ. τεμάχια αξίας 1,29 εκατ. ευρώ και η Alpha Bank 500 χιλ. τεμάχια αξίας 335 χιλ. ευρώ, η Εθνική 542 χιλ. τεμάχια αξίας 611 χιλ. ευρώ και ο Sarantis 257 χιλ. τεμαχίων αξίας 1,8 εκατ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 586 μονάδες, στην πρώτη ζώνη αντίστασης των 580-590 μονάδων και ακολουθούν οι 630 και οι 650 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 530 μονάδες και ακολουθούν οι 510 οι 470 και οι 450 μονάδες
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 332 μονάδες με πρώτη αντίσταση τις 340-350 και ακολουθούν οι 390-400 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 300 μονάδες και ακολουθούν οι 270 και οι 250 μονάδες.

Τραπεζικά νέα

Μεγάλες ελπίδες πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αποφασίσει και για τη χώρα μας να γίνονται πλήρως αποδεκτά τα ελληνικά ομόλογα σε όλες τις πράξεις αναχρηματοδότησης έχουν βασίμως  τα πιστωτικά ιδρύματα έστω και αν αυτό γίνει υπό ορισμένες προϋποθέσεις.  
Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξαιρετικά καλό επίπεδο σημειώνουν κάποιες έγκυρες πηγές και κάποιες άλλες πηγές λένε πως πολύ γρήγορα θα υπάρξουν σχετικές αποφάσεις.
Οι  ελληνικές τράπεζες διατηρούν στα χαρτοφυλάκιά τους ένα απόθεμα ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου ύψους 17 δισ. ευρώ από τα οποία μπορούν να αντλήσουν μια ρευστότητα που ανέρχεται περίπου στο μισό περί τα 8,5 δισεκ.  
Ορισμένα από τα πιστωτικά ιδρύματα έχουν ήδη αντλήσει ρευστότητα με βάση τα συγκεκριμένα ομόλογα θέτοντάς τα ως ενέχυρο σε άλλα κανάλια χρηματοδότησης ωστόσο πάντα διατρέχουν τον κίνδυνο να αλλάξει το ευρωπαϊκό διατραπεζικό status βάση του οποίου αντλήθηκε η ρευστότητα αυτή.
Επομένως είναι πολύ σημαντικό για κάποιες από τις ελληνικές τράπεζες η ασφάλεια της ECB αλλά και η περαιτέρω ρευστότητα που αυτή μπορεί να προσφέρει με τις πράξεις αναχρηματοδότησης. Στην παρούσα φάση για τις πράξεις αυτές οι Ελληνικές τράπεζες χρησιμοποιούν ομόλογα άλλων χωρών που φέρουν investment grade (επενδυτική διαβάθμιση).
Το γεγονός πως η Ελλάδα δεν είναι σε πρόγραμμα αλλά ούτε και διαθέτει επενδυτική βαθμίδα φαίνεται σταδιακά να ξεπερνιέται σε μια πρωτόγνωρη και για την Ευρώπη συγκυρία..
Ξεπεράστηκε ήδη  στην περίπτωση του Pandemic Emergency Purchase Programme στο οποίο η χώρα μας συμμετέχει σαν ισότιμο μέλος και αυτό αποτέλεσε την πρώτη σημαντική επιτυχία της ελληνικής κυβέρνησης προς αυτήν την κατεύθυνση.

Η επικαιρότητα

Την επέλαση της σε όλο τον πλανήτη – έχει πλήξει ήδη 183 κράτη - συνεχίζει η πανδημία του κορωνοϊού, με τις ΗΠΑ να εισέρχονται στην πιο δύσκολη εβδομάδα τους και με την Ευρώπη να ευελπιστεί ότι «βλέπει» την κορύφωση καθώς έχουν ήδη αρχίσει να καταγράφονται τα πρώτα σημάδια επιβράδυνσης σε κρούσματα και θανάτους.
Βάσει των τελευταίων διαθέσιμων στοιχείων, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 1,28 εκατομμύρια κρούσματα, οι νεκροί προσεγγίζουν τους 70 χιλιάδες ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και θεραπεύτηκαν, υπολογίζονται σε περισσότερους από 265 χιλιάδες.
Αυτή τη στιγμή, οι ΗΠΑ βρίσκονται στο επίκεντρο της πανδημίας με τους ειδικούς να προειδοποιούν πως η χώρα θα βιώσει την πιο δύσκολη αλλά και την πιο λυπηρή εβδομάδα τους καθώς αναμένεται τα επόμενα 24ωρα να αυξηθεί δραματικά ο αριθμός των νεκρών.
Οι ΗΠΑ αυτή τη στιγμή μετρούν τα περισσότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα παγκοσμίως - περισσότερα από 337 χιλ  - ενώ ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 9.653.
Σε αριθμό νεκρών η Ιταλία, που κατέγραψε τον πρώτο θάνατο από τον κορωνοϊό στα τέλη Φεβρουαρίου, είναι η πλέον πληγείσα χώρα με 15,9 χιλιάδες θανάτους και 129 χιλιάδες κρούσματα, ενώ σε αριθμός κρουσμάτων δεύτερη πλέον είναι η Ισπανία με περισσότερα από 131 χιλιάδες κρούσματα και 13.055 νεκρούς.
Με ιδιαίτερη αγωνία και ενδιαφέρον αναμένεται το πώς θα εξελιχθεί η επιδημία του κορωνοϊού στην Ελλάδα αυτήν την εβδομάδα, καθώς θεωρείται πως αυτή – αλλά και η επόμενη εβδομάδα, δηλαδή οι δύο εβδομάδες έως το Πάσχα - θα είναι το βαρόμετρο για την εξέλιξη της νόσου, καθώς πλέον θα φανεί το εάν απέδωσαν ή όχι τα περιοριστικά μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση όσον αφορά τις μετακινήσεις και τις συναθροίσεις των πολιτών.
Τα μηνύματα από τους επιστήμονες είναι αισιόδοξα.
Όπως υποστηρίζουν, η Ελλάδα κινείται στο θετικό σενάριο ενώ είναι πολύ πιθανό τις αμέσως επόμενες ημέρες να αρχίσουν να κρούσματα να μειώνονται.
Ωστόσο, προειδοποιούν ότι για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να μην υπάρξει κανενός είδους χαλάρωση, διότι σε αυτήν την περίπτωση θα χαθεί όλη η θετική προσπάθεια που έχει γίνει έως σήμερα.
Σημειώνεται ότι οι νεκροί στην Ελλάδα ανέρχονται σε 76 και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε 1.735.

Σημαντικά κέρδη πρόσημα  στις ασιατικές αγορές

Με κέρδη έκλεισαν σήμερα Δευτέρα (6/4) οι περισσότερες ασιατικές αγορές, καθώς όλο και περισσότερες χώρες καταγράφουν πρόοδο στη μάχη κατά του COVID-19, ενώ παράλληλα εντείνονται και οι προσπάθειες στήριξης των οικονομιών απέναντι στην εξάπλωση του ιού.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +4,24%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα έκλεισε στο -0,60%, ο δείκτης KOSPI στη Ν. Κορέα στο +3,85% και ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο +2,20%

Ισχυρά κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ισχυρά κέρδη καταγράφονται σήμερα (6/4) στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους δείκτες να λαμβάνουν ώθηση από την τάση επιβράδυνσης της μετάδοσης του κορωνοϊού στην Ευρώπη.
Στην Ευρώπη, η οποία είναι η πλέον πληττόμενη περιοχή του πλανήτη από την πανδημία, καθώς Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία είναι οι τρεις χώρες με τα περισσότερα θύματα παγκοσμίως, αρχίζουν να διαφαίνονται τα πρώτα ελπιδοφόρα μηνύματα ότι ενδεχομένως να έχει επέλθει η κορύφωση της πανδημίας καθώς καταγράφεται μια επιβράδυνση στον αριθμό τόσο των νεκρών όσο και των κρουσμάτων.
Ειδικότερα, ο Dax στην Γερμανία κινείται στο +5,2%, ο CAC στο Παρίσι στο +4,2%, ο MIB στο Μιλάνο στο +3,3%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +4,2% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο +2,5% .
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο +4,7%, ο S&P στο +4,6% και ο Nasdaq στο +4,6% ενώ το ETF GREC κινείται στο +7,56% (5,69 δολ.)

Ισχυρή άνοδος στις τράπεζες  με χαμηλές συναλλαγές - Στο επίκεντρο η Εθνική

Ισχυρή άνοδος καταγράφηκε στις τράπεζες με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα ενώ ξεχώρισε η  Εθνική.
Ο κλάδος χρηματιστηριακά προσέγγισε τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 που οριοθετούνται ισχυρές αντιστάσεις.
Η Εθνική έκλεισε στα 1,13 ευρώ, με άνοδο +10,78% με όγκο 6,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,03 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2019 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε 0,6690 ευρώ, με άνοδο +9,67%, με όγκο 7,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,03 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 24/3/2019 στα 0,53 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,2455 ευρώ, με άνοδο +9,25% με όγκο 2,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 544 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,36 ευρώ, με άνοδο +6,89% με όγκο 22,91 εκατ. τεμάχια  και κεφαλαιοποίηση 1,33 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,68 ευρώ, με άνοδο +1,19% και με κεφαλαιοποίηση 303 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,2180 ευρώ, με άνοδο +7,92% και όγκο 684 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 101 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 12,98 ευρώ, με άνοδο +2,20% και κεφαλαιοποίηση 258 εκατ. ευρώ.

Iσχυρά κέρδη στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές

Ισχυρά κέρδη κατέγραψαν οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Με την μεγαλύτερη άνοδο έκλεισαν Sarantis, Μυτιληναίος, Motor Oil, ΑΔΜΗΕ, Lamda, ΓΕΚΤΕΡΝΑ.....
H Coca Cola έκλεισε στα 21,20 ευρώ, με άνοδο +9,32% και κεφαλαιοποίηση στα 7,84 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 11,95 ευρώ, με άνοδο +8,34% και αποτίμηση 5,62 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 2,4160 ευρώ, με άνοδο +9,32% και αποτίμηση 561 εκατ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,06 ευρώ, με άνοδο +10,16% και κεφαλαιοποίηση 478 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 6,80 ευρώ με άνοδο +4,62% και αποτίμηση 2,28 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 11,18 ευρώ, με άνοδο +9,39% και κεφαλαιοποίηση 922 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 5,81 ευρώ με άνοδο +6,80% και κεφαλαιοποίηση 1,78 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 12,67 ευρώ, με άνοδο +10,17% και κεφαλαιοποίηση 1,40 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 6,30 ευρώ με άνοδο +11,31% και κεφαλαιοποίηση 900 εκατ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 14,79 ευρώ με άνοδο +9,56% και κεφαλαιοποίηση 2,01 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,57 ευρώ, με άνοδο +3,30% και κεφαλαιοποίηση 700 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 2,89 ευρώ, με άνοδο +4,33% και κεφαλαιοποίηση 150 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0595 ευρώ, με άνοδο +7,99% και κεφαλαιοποίηση 56 εκατ. ευρώ.

Τεχνικές αναπροσαρμογές σε χαμηλότερες τιμές στα ελληνικά ομόλογα το 10ετές 1,91% - Οι τρέχουσες τιμές αντικατοπτρίζουν fair value

Τεχνικές αναπροσαρμογές σε χαμηλότερες τιμές σημειώνονται στα ελληνικά ομόλογα πλέον οι τρέχουσες τιμές αντικατοπτρίζουν δίκαιες αποτιμήσεις.  
Η έκδοση corona bond ναυαγεί ωστόσο η Ελλάδα θα μπορούσε να αντλήσει δάνεια 30 δισεκ. ευρώ.
Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η απόδοση του νέου 15ετούς ελληνικού ομολόγου από 1,91% έφθασε έως το 3,85% και σήμερα 6 Απριλίου στο 1,93%.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 1,93% με το ιστορικό χαμηλό στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,90% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 1,51%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,93% με το αμερικανικό 10ετές 0,65% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 38 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 104 μονάδες βάσης…

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 107,93 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,90% με απόδοση αγοράς 0,97% και απόδοση πώλησης 0,83%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 106,34 μονάδες βάσης και απόδοση 1,19%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 107,60 μονάδες βάσης και απόδοση 1,47% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,28%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 108,35 μονάδες βάσης και απόδοση 1,57% με το ιστορικό χαμηλό 0,36% στις 14 Φεβρουαρίου 2020 …
Το νέο 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 101,35 μονάδες βάσης και απόδοση 1,65%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 113,83 μονάδες βάσης και απόδοση 1,83% με απόδοση αγοράς 1,91% και απόδοση πώλησης 1,75%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 115,80 μονάδες βάσης και απόδοση 1,93% με απόδοση αγοράς 1,99% και απόδοση πώλησης 1,87%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,90%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 121,85 μονάδες βάσης και απόδοση 1,95%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 99,25 μονάδες βάσης και 1,93% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 2020 στο 1,49%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 128,40 μονάδες βάσης και απόδοση 1,99%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 134,40 μονάδες βάσης και απόδοση 2,20%
Το ιστορικό χαμηλό 1,70% σημειώθηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020…
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 234 μονάδες βάσης από 222 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 229 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 9.104 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 2,29% ή 229 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Οριακή επιδείνωση στα ομόλογα της ευρωζώνης με την Ιταλία 1,53%  

Οριακή επιδείνωση καταγράφεται σήμερα στις τιμές των ομολόγων της Νοτίου Ευρώπης οι επενδυτές ζυγίζουν πλέον τις επιπτώσεις στις οικονομίες και την ύφεση που θα έρθει λόγω των lockdown αλλά και του χρόνου αντίδρασης των οικονομιών από την βύθιση.    
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να υποχωρήσει σήμερα 6 Απριλίου στο 1,53%.  
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 6/4/2020 στο -0,43% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 9 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο +0,21% με το ιστορικό χαμηλό -0,24% σημειώθηκε στις 4 Μαρτίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,87% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,06% που  σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,72% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,02% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1,53% και με ιστορικό χαμηλό 0,75% στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 1,51%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης