Τελευταία Νέα
Πολιτική

Πέτσας: Κρίσιμος ο Απρίλιος για τον κορωνοϊό, στο χέρι μας τον Μάιο να χαρούμε τα πρώτα αποτελέσματα του κόπου μας

Πέτσας: Κρίσιμος ο Απρίλιος για τον κορωνοϊό, στο χέρι μας τον Μάιο να χαρούμε τα πρώτα αποτελέσματα του κόπου μας
Με τα μέτρα που πήραμε, φρενάραμε τον ιό υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Τη θέση ότι ο Απρίλιος είναι ο πιο κρίσιμος μήνας για την πανδημία του κορωνοϊού στην Ελλάδα διατύπωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας  κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, επισημαίνοντας ότι είναι στο χέρι μας να έχουμε τον Μάιο τα πρώτα θετικά αποτελέσματα των κυβερνητικών μέτρων αλλά και της στάσης των πολιτών.
«Μένοντας σπίτι τον Απρίλιο, είναι στο χέρι μας τον Μάιο να χαρούμε τα πρώτα αποτελέσματα του κόπου μας» είπε ο κ.Πέτσας, ο οποίος
ευχαρίστησε για την ανταπόκρισή τους την πλειονότητα των πολιτών που εφαρμόζει τα μέτρα κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού, αλλά και τους πολλούς εθελοντές, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι «δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός».
«Η κυβέρνηση εντείνει τη δράση της στους άξονες που όρισε από την αρχή: ανάσχεση της διασποράς του ιού, ενίσχυση του συστήματος υγείας και στήριξη της οικονομίας και βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.
Χωρίς τα αυστηρά μέτρα θα ζούσαμε δραματικές στιγμές.
Με τα μέτρα που πήραμε φρενάραμε τον ιό.
Ας διαφυλάξουμε αυτό που κερδίσαμε.
Αν χαλαρώσουμε θα το πληρώσουμε» είπε ο κ.Πέτσας  υποστηρίζοντας πως «το επιχειρησιακό σχέδιο της κυβέρνησης στη φάση αυτή εστιάζει σε κρίσιμες κοινωνικές ομάδες οι οποίες είναι απαραίτητο να προφυλαχθούν απέναντι στον αυξημένο κίνδυνο εξάπλωσης του κορωνοϊού όπως οι άστεγοι ή όσοι έχουν κάποια εξάρτηση».
Επιπλέον, τόνισε ότι εντείνονται τα μέτρα και στις δομές φιλοξενίας, ότι κατασκευάζονται χώροι απομόνωσης και ότι περιορίζονται οι έξοδοι, ενώ υπογράμμισε πως η κυβέρνηση εξετάζει την πρόταση της Ιεράς Συνόδου για να λειτουργήσουν κεκλεισμένων των θυρών οι εκκλησίες τη Μεγάλη Εβδομάδα.
Ο κ.Πέτσας επανέλαβε ότι όλοι αντιλαμβανόμαστε πως φέτος ο εορτασμός του Πάσχα θα είναι διαφορετικός και ότι πρέπει να ακολουθήσουμε τις κατευθύνσεις των ειδικών.

Ενισχύουμε εντατικά το ΕΣΥ

Για το Σύστημα Υγείας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε ότι συνεχίζουμε με εντατικούς ρυθμούς την ενίσχυσή του, προσλαμβάνοντας ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, αυξάνοντας τις ομάδες εντατικής θεραπείας και πραγματοποιώντας σημαντικές προμήθειες υγειονομικού υλικού.
Επιπλέον, είπε ότι από 565 που ήταν οι ΜΕΘ πριν από δυόμισι μήνες έχουν αυξηθεί σε 910 ενώ υποστήριξε ότι έχουν εγκριθεί 4.824 προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού υγειονομικού προσωπικού ενώ 2.312 εξ αυτών έχουν ήδη προσληφθεί.
Παράλληλα ο κ.Πέτσας είπε ότι προωθείται ΠΝΠ που θα επιτρέπει στα δημόσια νοσοκομεία να συνεργάζονται με ιδιώτες γιατρούς με την έκδοση δελτίου παροχής υπηρεσιών ενώ επεσήμανε πως ύστερα από ειδική μελέτη προχωρά ο ανασχεδιασμός της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σε δύο άξονες.
«Ο πρώτος αφορά τη δημιουργία κέντρων υγείας στον αστικό ιστό μεγάλων πόλεων, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα, Ηράκλειο που θα λειτουργούν σε 24ωρη βάση.
Η λειτουργία τους θα είναι υποστηρικτική στο δίκτυο των νοσοκομείων, αποκλειστικά για την αντιμετώπιση κρουσμάτων κορωνοϊού που δεν εμφανίζουν την ανάγκη νοσηλείας ή παραπομπής σε νοσοκομείο.
Ο δεύτερος άξονας περιλαμβάνει τα κέντρα υγείας 24ωρης λειτουργίας που θα εξυπηρετούν τους ασθενείς με χρόνια νοσήματα και θα χειρίζονται τις έκτακτες και επείγουσες περιπτώσεις» είπε ο κ.Πέτσας, τονίζοντας ότι δημιουργείται επίσης δίκτυο επαγγελματιών υγείας των μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας για τακτική επικοινωνία με τους πολίτες, ότι δημιουργείται ηλεκτρονικό μητρώο για την παρακολούθηση και τη διασφάλιση συνεχούς φροντίδας των ασθενών που έχουν διαγνωστεί με κορωνοϊό καθώς και ότι μπαίνει τις αμέσως επόμενες μέρες σε εφαρμογή πλατφόρμα τηλεσυμβουλευτικής για τους ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με κορωνοϊό στο δίκτυο της οποίας θα συμμετέχουν ιδιώτες γιατροί.

Κατ'οίκον επισκέψεις από ιδιώτες γιατρούς χωρίς επιβάρυνση
Όπως επίσης είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συγκροτούνται άμεσα ομάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που θα προχωρούν σε επίσκεψη στο σπίτι ασθενών, με ιδιαίτερη φροντίδα στους ηλικιωμένους που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές.
«Προβλέπονται επίσης επισκέψεις κατ' οίκον από ιδιώτες γιατρούς συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ χωρίς καμία επιβάρυνση του ασθενούς.
Ξεκινά άμεσα η υπηρεσία της τηλεφωνικής ψυχολογικής υποστήριξης.
Ήδη έχει ξεκινήσει και το νέο ηλεκτρονικό σύστημα άυλης συνταγογράφησης μέσω του οποίου όλοι οι ασφαλισμένοι μπορούν να λαμβάνουν τις συνταγές στο κινητό τους» είπε ο κ.Πέτσας, αναφέροντας πως «όσο σημαντικό είναι να φρενάρουμε τη διασπορά του ιού άλλο τόσο είναι να μπορέσουμε να την αντιμετωπίσουμε με αξιόπιστα διαγνωστικά τεστ και αποτελεσματικά εμβόλια όταν φθάσουμε στη φάση παρασκευής τους.
Γνωρίζετε ήδη την παγκόσμια συζήτηση γύρω απ' αυτό το θέμα. 
Ο χρόνος όμως είναι πολύτιμος».
Στο σημείο αυτό ο κ. Πέτσας είπε ότι «γι αυτό ο πρωθυπουργός στηρίζει την πρόταση του Ηλία Μόσιαλου για αγορά από τις κυβερνήσεις των σχετικών πατεντών ως δημοσίου αγαθού προκειμένου να εξασφαλιστούν γρήγορα μεγάλες ποσότητες για γενική χρήση από τους πολίτες».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης