Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο Trump στρέφεται νομικά κατά της Κίνας επειδή μπλοκάρει την αποστολή ιατρικού εξοπλισμού

Ο Trump στρέφεται νομικά κατά της Κίνας επειδή μπλοκάρει την αποστολή ιατρικού εξοπλισμού
Κατά της Κίνας ετοιμάζονται να προσφύγουν οι αμερικανικές Αρχές, επειδή κρατά «παρανόμως» κρίσιμο ιατρικό εξοπλισμό
Να κινηθεί νομικά κατά της Κίνας σκέφτεται η κυβέρνηση Trump, καθώς το Πεκίνο εμποδίζει αμερικανικές επιχειρήσεις με έδρα τη Χώρα του Δράκου να δώσουν μάσκες και, γενικότερα, ιατροφαρμακευτικό εξοπλισμό στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.
Στο ποινικό δίκαιο, αυτό που συμβαίνει είναι θα μπορούσε να θεωρηθεί ανθρωποκτονία, δήλωσε η νομική σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου, Donald Trump, Jenna Ellis.
«Μπορεί να προσφύγουμε είτε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είτε στα Ηνωμένα Έθνη.
Άνθρωποι πεθαίνουν.
Όταν μια κυβέρνηση προβαίνει σε μια τέτοια απάνθρωπη ενέργεια, εμποδίζοντας να φτάσει απαραίτητος ιατροφαρμακευτικός εξοπλισμός σε αυτούς που τον έχουν ανάγκη, διαπράττει φόνο α’ βαθμού» πρόσθεσε.

Οργισμένες αντιδράσεις κατά των ΗΠΑ από πολλές χώρες της Δύσης

Παγκόσμιες εντάσεις μεταξύ μεγάλων δυνάμεων προκαλεί ο λεγόμενος πόλεμος της μάσκας εν μέσω της πανδημίας.
Το Βερολίνο κατηγόρησε επισήμως τις ΗΠΑ για «πράξη σύγχρονης πειρατείας» καθώς νωρίτερα οι αμερικανικές αρχές «κατέσχεσαν» στην Ταϊλάνδη μια κινεζική αποστολή 200.000 προστατευτικών μασκών, που προορίζονταν για τη Γερμανία.
Οι μάσκες, που κατασκευάστηκαν από αμερικανική εταιρεία στην Κίνα και αγοράστηκαν από τη Γερμανία, προκάλεσαν την οργισμένη αντίδραση του Donald Trump.
O Αμερικανός πρόεδρος προειδοποίησε τις αμερικανικές εταιρείες με εργοστάσια στην Κίνα ότι θα πληρώσουν «υψηλό τίμημα», εάν δεν αυξήσουν την παραγωγή προς τις ΗΠΑ.
Μέχρι τα τέλη της εβδομάδας συνολικά τρεις σύμμαχοι των ΗΠΑ, Καναδάς, Γαλλία και Γερμανία κατηγόρησαν την Ουάσινγκτον για κλοπή σχετικά με τις παραβιάσεις και τις κατασχέσεις προμηθειών που αποστέλλονται από την Κίνα, τον Καναδά, τη Γαλλία και τη Γερμανία.
«Ακόμα και σε περιόδους παγκόσμιας κρίσης, δεν πρέπει να επικρατούν οι μέθοδοι της Άγριας Δύσης», ήταν η γερμανική αντίδραση σύμφωνα με την Deutsche Welle.
ο Βερολίνο είχε παραγγείλει αναπνευστήρες κατηγορίας FFP2 για αστυνομικούς της πόλης, οι οποίοι εξακολουθούν να επιχειρούν κατά τη διάρκεια της κρίσης.
Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD, Ρόλφ Μότσενιτς, δήλωσε ότι η κατάσχεση ήταν «παράνομη» και ζήτησε να διασαφηνιστεί το περιστατικό.
Είναι ενδιαφέρον ότι όλο αυτό το επεισόδιο υπογραμμίζει πόσο σφοδρά έχει πληγεί το αμερικανικό υγειονομικό σύστημα από την πανδημία, λαμβάνοντας υπόψη τα πρωτοφανή μέτρα που η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι πρόθυμη να ακολουθήσει, ουσιαστικά καταφεύγοντας στην «πειρατεία» - όπως το έθεσε η Γερμανία.
Ο Καναδάς επίσης κατηγόρησε τις αμερικανικές αρχές για τη «δήμευση» μασκών.
Ο πρωθυπουργός του Καναδά Justin Trudeau εξέφρασε την ανησυχία του για το περιστατικό.
«Καταλαβαίνουμε ότι οι ανάγκες στις ΗΠΑ είναι πολύ μεγάλες, αλλά είναι το ίδιο και στον Καναδά, οπότε πρέπει να συνεργαστούμε» δήλωσε ο Καναδός πρωθυπουργός.
Το ίδιο συνέβη και με τη Γαλλία.
«Ο ηγέτης της περιοχής Ile-de-France, η οποία περιλαμβάνει το Παρίσι, κατηγόρησε Αμερικανούς που δεν έχουν ταυτοποιηθεί ότι μπαίνουν με μετρητά την τελευταία στιγμή για να εξασφαλίσουν αποστολές που έχουν ήδη υποσχεθεί στους Γάλλους αγοραστές», ανέφερε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).
Η Valerie Pecresse, υπουργός της κυβέρνησης για την πολυπληθέστερη περιοχή της Γαλλίας, υπογράμμισε ότι η Ουάσινγκτον «προσπαθεί απλά να κάνει επιχειρήσεις στο πίσω μέρος της δυστυχίας ολόκληρου του κόσμου».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης