Τελευταία Νέα
Πολιτική

Χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών βάζει η κυβέρνηση ενόψει του Eurogroup, ποντάροντας σε έναν συμβιβασμό

tags :
Χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών βάζει η κυβέρνηση ενόψει του Eurogroup, ποντάροντας σε έναν συμβιβασμό
Στην κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup σήμερα (7/4), αναμένεται να διαφανεί με ποιον τρόπο η Ευρώπη μπορεί να αντιμετωπίσει, συντονισμένα, τις οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης
Στην κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup σήμερα (7/4), αναμένεται να διαφανεί με ποιον τρόπο η Ευρώπη μπορεί να αντιμετωπίσει, συντονισμένα, τις οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης.
Η Ελλάδα προσέρχεται με τη θέση η οποία έχει διατυπωθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, πριν από δύο εβδομάδες, στην κοινή επιστολή με ακόμη οκτώ ηγέτες προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Υπό το πρίσμα αυτό, η κυβέρνηση προσδοκά να βρεθεί ένας συμβιβασμός για την κοινή ευρωπαϊκή στάση έτσι ώστε να χρηματοδοτηθούν χαμηλότοκα και χωρίς δεσμευτικούς όρους οι αναγκαίες δράσεις, για όλες τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, άφησε να εννοηθεί ότι βλέπει ως επικρατέστερη εκδοχή όχι αυτό καθεαυτό το ευρωομόλογο αλλά τη δημιουργία ενός νέου μηχανισμού που θα δανείζει τον ESM, τον Μηχανισμό Στήριξης και εκείνος με τη σειρά του θα δανείζει τις χώρες, χωρίς όμως πρόσθετες δεσμεύσεις.
Την ίδια ώρα, στο κυβερνητικό επιτελείο, θεωρούν θετικό το γεγονός ότι έχουν ήδη  αναληφθεί πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Όπως, η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, η απόφαση του  Eurogroup σε ότι αφορά την απαλλαγή από τον δημοσιονομικό στόχο για πλεόνασμα 3,5% του Α.Ε.Π. και η απόφαση του EcoXn για τη ρήτρα γενικής διαφυγής από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
Επιπροσθέτως, ιδιαίτερης σημασίας, χαρακτηρίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, το γεγονός ότι ύστερα από επιστολή του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τους αρμόδιους Επιτρόπους, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε δεκτό το αίτημα για αυξημένη ευελιξία στην αξιοποίηση κοινοτικών πόρων. «Αυτό σημαίνει ότι μέσα στη χρονιά που διανύουμε, έχουμε τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε κοινοτικούς πόρους για να ρίξουμε «ζεστό» χρήμα στην αγορά, να στηρίξουμε τους ανέργους, να ενισχύσουμε τον πρωτογενή τομέα: Μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε έργα αποκλειστικά και μόνο από  κοινοτικούς πόρους, να μεταφέρουμε πόρους ανάμεσα σε Περιφέρειες και να προχωρήσουμε σε απρόσκοπτη χρήση αδιάθετων πόρων προηγούμενων ετών», εξήγησε ο κ. Πέτσας.
Στο μεταξύ όλα τα στοιχεία συγκλίνουν στο ότι η πανδημία στη χώρα μας είναι διαχειρίσιμη και εξελίσσεται ελεγχόμενα.
Μάλιστα, ο κ. Πέτσας αφού επανέλαβε για άλλη μια φορά ότι ο Απρίλιος είναι ο πιο κρίσιμος μήνας για την ανάσχεση της εξάπλωσης του κορωνοϊού άφησε για πρώτη φορά, ανοιχτό το ενδεχόμενο να αρχίσει από τον Μάιο η άρση των περιοριστικών μέτρων.
Αλλά και ο πρωθυπουργός κάνει στοχευμένες επισκέψεις στα πεδία της μάχης κατά του κορωνοϊου.
Στο πλαίσιο αυτό, επισκέφθηκε το νοσοκομείο «Σωτηρία» καθώς θέλησε να τιμήσει, όπως είπε χαρακτηριστικά, τους ήρωες πίσω από τη μάσκα.
Και εννοούσε βεβαίως, τους εργαζόμενους στα νοσηλευτικά ιδρύματα. Γι αυτό το λόγο, συμβολικά επισκέφθηκε το Σωτηρία, που είναι ένα από τα νοσοκομεία τα οποία δίνουν τη μάχη με τον κορωνοϊό.
Μιλώντας με τους γιατρούς του νοσοκομείου, είπε πως χρέος μας είναι να εξασφαλίζουμε ότι έχετε όλα τα μέσα που χρειάζεστε για να κάνετε σωστά τη δουλειά σας.
«Θέλω να σας χαιρετήσω», τους είπε, »και να σας ευχαριστήσω όλους, εσάς τους ήρωες, που σώζετε ζωές.
Είμαι σίγουρος ότι ενωμένοι θα ξεπεράσουμε την κρίση». Νωρίτερα, είχε μιλήσει και με εργαζόμενους στο ΕΚΑΒ ενώ σε μια προσπάθεια να ενθαρρύνει, να δώσει κουράγιο αλλά και να τιμήσει τους συνανθρώπους μας οι οποίοι δίνουν αυτές τις μέρες, τη δύσκολη μάχη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται τις επόμενες μέρες να κάνει κι άλλες τέτοιες επισκέψεις.

Χρύσα Κλειτσιώτη 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης