Τελευταία Νέα
Οικονομία

Στα 24 δισ η στήριξη στην Ελλάδα - Προληπτική πιστωτική γραμμή 6 δισ. θα εκδοθούν κρατικά ομόλογα 8-10 δισ που θα καταλήξουν στην ΕΚΤ

Στα 24 δισ η στήριξη στην Ελλάδα - Προληπτική πιστωτική γραμμή 6 δισ. θα εκδοθούν κρατικά ομόλογα 8-10 δισ που θα καταλήξουν στην ΕΚΤ
Την ίδια στιγμή το κεφαλαιακό μαξιλάρι η Ελλάδα δεν θα το χρησιμοποιήσει γιατί το απέρριψαν οι δανειστές οι οποίοι ζητούν να παραμείνει ως μηχανισμός ασφαλείας
Στα 24 δισεκ. ευρώ ή σε ένα εύρος μεταξύ 20 και 26 δισεκ. διαμορφώνεται το πακέτο στήριξης της Ελλάδος από τους μηχανισμούς της ευρωζώνης.
Θα πρέπει να σημειωθούν ότι
1)Δεν θα υπάρξει έκδοση ευρωομολόγου αυτό το σενάριο έχει αποκλειστεί όπως διαπιστώθηκε και στο EuroWorking Group.
2)Αν και ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί το πλαίσιο της οικονομικής στήριξης καθώς η Γερμανία επιμένει ότι ο ESM ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης θα πρέπει να έχει κεντρικό ρόλο, αποδέχεται ελαστικοποίηση κριτηρίων αλλά επιμένει στην ύπαρξη κάποιων ρητρών.
3)Θα δίδεται η δυνατότητα στα κράτη να εκδώσουν ομόλογα τα οποία θα αγοράσει η ΕΚΤ στην δευτερογενή αγορά
4)Θα συμμετάσχουν στην στήριξη η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και η Commission για την ανεργία.

Εφόσον υπάρξει συμφωνία είτε στο Eurogroup είτε στην Σύνοδο Κορυφής καθώς στο EuroWorking Group υπήρξαν διαφωνίες τι θα πάρει τελικώς η Ελλάδα;

-Θα πάρει προληπτική πιστωτική γραμμή 6 δισεκ. ευρώ.
Στο παρελθόν η προληπτική πιστωτική γραμμή ECCL θα είχε διάρκεια 18 μήνες και θα συνοδευόταν από πολύ σκληρά μέτρα λιτότητας.
Η διάρκεια της νέας προληπτικής πιστωτικής γραμμής θα είναι μεγαλύτερο διάστημα και οι όροι που θα τεθούν θα εμπεριέχουν μια ή δύο ρήτρες π.χ. ειδικός φόρος στην βενζίνη.

-Η Ελλάδα μέσω του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους θα μπορεί να εκδώσει ομόλογα 10ετούς π.χ. διάρκειας – θα μπορεί να εκδώσει ομόλογα σε όλη την καμπύλη αποδόσεων – με στόχο να αντλήσει έως 10 δισεκ.
Το 10ετές ομόλογο έχει απόδοση 1,90% με προοπτική να υποχωρήσει στο 1,50% με χαμηλό 0,90% προ του κορωνοιού.
Τα ομόλογα θα τα εκδώσει ο ΟΔΔΗΧ θα τα αγοράσουν οι ελληνικές τράπεζες κατά βάση αλλά και άλλοι επενδυτές και εν συνεχεία τα ομόλογα αυτά θα καταλήξουν στην ΕΚΤ που θα τα αγοράσει από την δευτερογενή αγορά στο πρόγραμμα Πανδημίας των 750 δισεκ.
Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα δεν έχει ενταχθεί στο κλασσικό πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης QE καθώς δεν πληροί τα κριτήρια επιλεξιμότητας δεν είναι τα ομόλογα επενδυτικής βαθμίδας και δεν είναι βιώσιμο το χρέος.
Με βάση το κλασσικό πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης η ΕΚΤ και στην υποθετική περίπτωση που συμμετείχε και η Ελλάδα οι αγορές ομολόγων πρέπει να είναι αναλογικές με βάση κάποια ποσόστωση, π.χ. τόσα από την μια χώρα και τόσα από την άλλη.
Με το πρόγραμμα για την Πανδημία του Κορωνοιού που η ΕΚΤ μπορεί να αγοράσει έως και 750 δισεκ κρατικά και άλλα ομόλογα ενώ η ποσόστωση συνεχίζει να υφίσταται μπορεί να υπάρξει και ετεροχρονισμός π.χ. να αγοράσει αρχικά τα ελληνικά και ιταλικά ομόλογα και σε επόμενη φάση π.χ. τα Γερμανικά.

-Θα δοθούν πρόσθετα δάνεια από την Commission και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την ανεργία και άλλες παρεμβάσεις στήριξης συνολικού ύψους έως 8 δισεκ. ευρώ.

Το συνολικό άθροισμα όλων αυτών των παρεμβάσεων είναι 24 δισεκ ευρώ.
Με το χρέος της Ελλάδος να διαμορφώνεται στα 356 δισεκ. ευρώ θα εκτιναχθεί στα 380 δισεκ. και με όρους ΑΕΠ 2020 που θα συρρικνωθεί θα εκτιναχθεί η σχέση χρέους προς ΑΕΠ στο 215%.
Με όρους ΑΕΠ 2019 η σχέση χρέους προς ΑΕΠ θα ανερχόταν σε 203% του ΑΕΠ.
Είναι ξεκάθαρο ότι το ελληνικό χρέος θα παραμείνει μη βιώσιμο με επιδείνωση των παραμέτρων βιωσιμότητας καθώς πέραν από την τιμολόγηση, δεν υπάρχει και το πρωτογενές πλεόνασμα.
Την ίδια στιγμή το κεφαλαιακό μαξιλάρι η Ελλάδα δεν θα το χρησιμοποιήσει γιατί το απέρριψαν οι δανειστές.
Οι θεσμοί δεν θα δέχονταν να μην υπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα ως στόχος 3,5% και ταυτόχρονα να γίνει χρήση στο κεφαλαιακό μαξιλάρι των 33 δισεκ. εκ των οοίων 24,1 δισεκ. από τον ESM.
Άρα παρά την ελαστικότητα των ευρωπαίων η Ελλάδα δεν πήρε όλα όσα ζητούσε.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης