Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΑΔΜΗΕ: Εντός Απριλίου η υπογραφή των συμβάσεων για την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης

tags :
ΑΔΜΗΕ: Εντός Απριλίου η υπογραφή των συμβάσεων για την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης

Στόχος οι εργασίες κατασκευής να ξεκινήσουν μέσα στο καλοκαίρι – Έως τον Ιούνιο η συμβασιοποίηση και των σταθμών μετατροπής
Ελάχιστες εκκρεμότητες απομένουν πλέον για τη συμβασιοποίηση των καλωδιακών τμημάτων της διασύνδεσης Κρήτη-Αττική, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων του έργου από το ΥΠΕΝ, η οποία αναρτήθηκε χθες στη Διαύγεια, σχεδόν συνέπεσε με την ολοκλήρωση του προσυμβατικού ελέγχου από το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Έτσι, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι εντός του Απριλίου θα υπογραφούν οι συμβάσεις ανάμεσα στους αναδόχους και την «Αριάδνη Interconnection», τη θυγατρική του ΑΔΜΗΕ που είναι φορέας υλοποίησης του έργου.
Όσον αφορά την έναρξη των εργασιών κατασκευής των καλωδιακών τμημάτων, στόχος είναι να γίνει εντός καλοκαιριού. Βέβαια, προϋπόθεση για να «τρέξουν» οι εργασίες είναι στο μεταξύ να έχει αποκλιμακωθεί η πανδημία και επομένως να χαλαρώσουν σταδιακά τα περιοριστικά μέτρα για τον περιορισμό εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Άμεσα στο Ελεγκτικό και οι συμβάσεις για τους σταθμούς μετατροπής

Στην περίπτωση των σταθμών μετατροπής, που θα κατασκευασθούν στο πλαίσιο της διασύνδεσης, εντός των επόμενων ημερών αναμένεται κι αυτές να υποβληθούν στο Ελεγκτικό Συνέδριο, για προσυμβατικό έλεγχο. Υπό κανονικές συνθήκες, αυτό θα σήμαινε ότι η συμβασιοποίησή τους θα αναμένετο εντός του δεύτερου 15νθήμερου του Μαΐου.
Όπως είναι φυσικό, η κρίση του κορωνοϊού είναι πιθανό να καθυστερήσει την ολοκλήρωση του προσυμβατικού ελέγχου. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι υπογραφές των συμβάσεων και με τους αναδόχους του δεύτερου διαγωνισμού αναμένεται να «πέσουν» το αργότερο τον Ιούνιο.

Prysmian, Nexans, Ελληνικά Καλώδια-ΝΚΤ οι ανάδοχοι για τα καλωδιακά τμήματα

Υπενθυμίζεται ότι στον διαγωνισμό για τα καλωδιακά τμήματα, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 600 εκατ. ευρώ, η Prysmian αναδείχθηκε μειοδότρια για το πρώτο σκέλος, το οποίο αφορά στην μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση του ενός από τα δυο υποβρύχια καλώδια που θα συνδέουν την Κρήτη με την Αττική και των σταθμών ηλεκτροδίων σε Κρήτη και Αττική.
Για το δεύτερο τμήμα, το οποίο αφορά το δεύτερο υποβρύχιο καλώδιο, μειοδότρια ήταν η Nexans. Οι εταιρείες Ελληνικά Καλώδια-ΝΚΤ μειοδότησαν για το τρίτο τμήμα, το οποίο αφορά στα υπόγεια καλωδιακά τμήματα που θα συνδέσουν τους Σταθμούς Μετατροπής σε Κρήτη και Αττική με τα υποβρύχια καλωδιακά τμήματα. Τέλος, η Prysmian ανακηρύχθηκε μειοδότρια και για το τέταρτο τμήμα, το οποίο αφορά στην μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση οπτικών ινών.
Στόχος είναι το σύνολο της ηλεκτρικής διασύνδεσης να ολοκληρωθεί εντός της επόμενης 3ετίας, ώστε να διασφαλισθεί η ενεργειακή επάρκεια της Κρήτης. «Ο ΑΔΜΗΕ θα υπερασπιστεί με όλες του τις δυνάμεις την έγκαιρη υλοποίησή του, ώστε το 2023 η Κρήτη να ηλεκτροδοτείται με ασφάλεια και αξιοπιστία από το ηπειρωτικό σύστημα», ανέφερε χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση για τον ανάδοχο των σταθμών μετατροπής ο Πρόεδρος της «Αριάδνη Interconnection» και Πρόεδρος και CEO του μητρικού ομίλου ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης.

Κώστας Δεληγιάννης
deligkos@worldenergynews.gr

Πηγή: www.worldenergynews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης