Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κρίση κορωνοϊού - Η ευρωζώνη, πιο κοντά σε συμφωνία με επίκεντρο τον ESM - Οι εκτιμήσεις 3 αξιωματούχων της ΕΕ

Κρίση κορωνοϊού - Η ευρωζώνη, πιο κοντά σε συμφωνία με επίκεντρο τον ESM - Οι εκτιμήσεις 3 αξιωματούχων της ΕΕ
Τρεις αξιωματούχοι της ΕΕ εκτιμούν ότι οι χώρες της ευρωζώνης κινούνται προς μια συμφωνία
Παρά το γεγονός ότι η διαμάχη για τα corona bonds ως μέτρο αντιμετώπισης της κρίσης του κορωνοϊού συνεχίζεται, εντός της ευρωζώνης υπάρχει αισιοδοξία ότι το Eurogroup (7/4/2020) θα εγκρίνει νέα χρηματοδότηση στις χώρες που παλεύουν με την πανδημία.
Στο πλαίσιο αναχαίτισης της επιδημίας, πολλές χώρες έχουν επιβάλλει lockdown με αποτέλεσμα ο κόσμος να μένει στα σπίτια του, ενώ πολλές επιχειρήσεις έχουν κλείσει.
Ωστόσο, τρεις αξιωματούχοι της ΕΕ, δήλωσαν στο CNBC ότι η ευρωζώνη κινείται προς μια συμφωνία.
«Έχουμε σχεδόν καταλήξει σε συμφωνία.
Ελπίζουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία» δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ ο οποίος προέρχεται από μια από τις μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ.
Ένας δεύτερος αξιωματούχος, από χώρα της Βόρειας Ευρώπης, δήλωσε «ελπίζουμε για συμφωνία».
Ένας τρίτος αξιωματούχος ο οποίος έχει γνώση του θέματος δήλωσε πως «δεν έχουμε καταλήξει ακόμα σε συμφωνία», αλλά «υπάρχει σύγκλιση».
Οι τρεις αξιωματούχοι εκτίμησαν ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα εγκρίνουν μια πιστωτική γραμμή μέσω του ESM.
Η συνολική πιστωτική γραμμή θα μπορούσε να είναι 2% επί του ΑΕΠ της ευρωζώνης, σχεδόν 240 δισ. ευρώ και θα είναι διαθέσιμο σε κάθε χώρα της ευρωζώνης.
Σύμφωνα με τον δεύτερο αξιωματούχο, ως αντάλλαγμα θα υπάρχουν «πολύ, πολύ χαλαροί όροι», αλλά χωρίς Τρόικα.
Ωστόσο, η Ιταλία έχει ασκήσει έντονη κριτική στο ενδεχόμενο ενεργοποίησης του ESM, καθώς η κυβέρνηση δεν επιθυμεί σκληρούς όρους.
Η Ρώμη πιστεύει ότι η πανδημία πλήττει κάθε έθνος της ΕΕ και επομένως καμία χώρα δεν πρέπει να τιμωρείται με αυστηρά μέτρα σε αντάλλαγμα οικονομικής στήριξης.
«Τα κονδύλια δεν πρέπει να συνοδεύονται από περιττές προϋποθέσεις, καθώς αυτό θα ισοδυναμούσε με επανάληψη της πολιτικής λιτότητας που ακολούθησε την οικονομική κρίση και θα οδηγούσε σε άνιση μεταχείριση μεταξύ των επιμέρους κρατών μελών», ανέφεραν οι Γερμανοί υπουργοί Οικονομικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων σε άρθρο τους που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα.
«Ο ESM επιτρέπει ήδη στις χώρες της ευρωζώνης να δανείζονται κεφάλαια μαζί υπό τις ίδιες ευνοϊκές συνθήκες.
Για την Ιταλία, αυτό θα σήμαινε νέα εισροή 39 δισ. ευρώ, ενώ για την Ισπανία, 28 δισ. ευρώ.
Θα πρέπει να τους επιτραπεί να χρησιμοποιήσουν αυτά τα χρήματα για όλες τις απαραίτητες δαπάνες για την καταπολέμηση του κορωνωϊού», ανέφεραν και οι υπουργοί.
Επιπλέον, οι υπουργοί αναμένεται να εγκρίνουν επιπλέον βοήθεια μέσω ενός πανευρωπαϊκού ταμείου εγγυήσεων που τελικά θα μπορούσε να φτάσει τα 200 δισ. ευρώ, αλλά και να δώσουν το πράσινο φως στην πρόταση της Κομισιόν για την αντιμετώπιση της ανεργίας.
Ωστόσο, τα corona bonds παραμένουν ο... ελέφαντα στο δωμάτιο.
Εννέα ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία, έχουν ζητήσει από τους ομολόγους τους την έκδοση κοινού ομολόγου για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών του κορωνοϊού.
Αυτή η ιδέα, όμως, έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση στην Ολλανδία και Γερμανία.
«Η συζήτηση συνεχίζεται σχετικά με το εάν θα πρέπει προχωρήσουμε περαιτέρω» είπε ο πρώτος αξιωματούχος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης