Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Citigroup: Στα 178 δισ. το πλήγμα αναστολής μερισμάτων για τα συνταξιοδοτικά ταμεία

tags :
Citigroup: Στα 178 δισ. το πλήγμα αναστολής μερισμάτων για τα συνταξιοδοτικά ταμεία
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει συστήσει στις τράπεζες να αναστείλουν τα μερίσματά τους
Η πανδημία του κορωνοϊού μπορεί να προκαλέσει μείωση κατά 50% στην πληρωμή μερισμάτων από τις ευρωπαϊκές εταιρείες το 2020, απειλώντας μια σημαντική πηγή εισοδήματος για επενδυτές στις μετοχές της περιοχής, σύμφωνα με την Citigroup.
Με αυξανόμενο τον αριθμό των εταιρειών που μειώνουν, αναστέλλουν ή αναθεωρούν τις πληρωμές τους, η Citigroup εκτιμά ότι θα υπάρξουν αλυσιδωτές συνέπειες, καθώς η συρρίκνωση της παγκόσμιας ανάπτυξης κατά 1,6% θα μείωσε τα ευρωπαϊκά κέρδη κατά 50%.
Για τα συνταξιοδοτικά ταμεία που επενδύουν σε στρατηγικές εισοδήματος, το πλήγμα θα είναι ιδιαίτερα σοβαρό.
Το 2019, οι εταιρείες της ηπειρωτικής Ευρώπης πλήρωσαν μερίσματα ύψους 251 δισ. δολαρίων, ενώ οι επιχειρήσεις της Βρετανίας διέθεσαν 106 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τη Citigroup.
Αν η πρόβλεψη της Citi αποδειχθεί ακριβής, το ήμισυ περίπου αυτού του συνόλου ή 178 δισ. δολαρίων θα εξαφανιστούν.
"Το μέρισμα ανά μετοχή δεν μειώνεται συνήθως όσο το EPS, αλλά οι υψηλοί δείκτες αποδόσεων, μαζί με την εταιρική ιεράρχηση των ισολογισμών και των εργαζομένων, μπορεί να σημαίνει ότι τα ευρωπαϊκά μερίσματα μειώνονται επίσης κατά το ήμισυ", γράφει η Citigroup, σημειώνοντας ότι οι πληρωμές στους μετόχους μειώθηκαν κατά ένα τρίτο κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης του 2008.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει συστήσει στις τράπεζες να αναστείλουν τα μερίσματά τους και τώρα προσπαθεί να τους αναγκάσει να το πράξουν εάν δεν ενισχύσουν τα κεφάλαια τους κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορωνοϊού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης