Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Νέα άνοδος με καλό τζίρο λόγω προσδοκιών για άρση περιορισμών

tags :
Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Νέα άνοδος με καλό τζίρο λόγω προσδοκιών για άρση περιορισμών
ΑΓΟΡΑ: Ενδοσυνεδριακά όταν η δική μας αγορά έγραφε νέο υψηλό ημέρας οι ξένες αγορές δεν είχαν γράψει. Αυτό αποδίδεται κυρίως στην κίνηση της Coca Cola η οποία κινήθηκε από τα μέσα της ημέρας και μετά σε νεότερα υψηλά ημέρας. Λόγω βαρύτητας ωφέλησε το γενικό δείκτη και τον FTSE 25, αλλά βελτίωσε και τη διάθεση των επενδυτών για άλλες μετοχές.

Μία ακόμα εξαιρετική συνεδρίαση είχαμε σήμερα με το στόχο της αντίδρασης σύμφωνα με τεχνικούς αναλυτές να είναι κοντά στις 650 μονάδες. Όλα θα κριθούν από αυτά που θα αποφασίσει το Eurogroup και αν θα βάλει και αυτό «ελικόπτερα να πετούν χρήμα», όπως έχουν κάνει άλλες χώρες. Πρέπει να παρθούν αποφάσεις που να μπορέσουν να στηρίξουν τις οικονομίες καθώς οι επιπτώσεις από το lockdown είναι τεράστιες.

Οι μετοχές, οι περισσότερες, έχουν απομακρυνθεί από τα χαμηλά τους και η επενδυτική ψυχολογία έχει βελτιωθεί, αφού το σενάριο για σταδιακή άρση των περιορισμών, φαίνεται πως είναι κοντά. Ελπίζουμε να μην πάρουν λάθος αποφάσεις οι κυβερνήσεις και έχουμε νέο κύμα εξάπλωσης. Θέλει προσοχή.

ΑΓΟΡΕΣ: Μετά το κλείσιμο ή καλύτερα στις τελικές δημοπρασίες παρατηρήθηκε μία διόρθωση από τα υψηλά των ξένων αγορών. Και η δική μας αγορά έκλεισε λίγο χαμηλότερα από τα υψηλά ημέρας Καλός ο τζίρος και σε μερικές μετοχές έγινε μεγάλος όγκος συναλλαγών με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα συμπεράσματά μας.

Λογικές και οι κατοχυρώσεις κερδών στα ψηλά και οι επενδυτές που εκμεταλλεύτηκαν την πτώση και αγόρασαν χαμηλά και σε τιμές που έχουν τώρα κέρδη να βάζουν και μερικά στην τσέπη και να βελτιώνουν τη ρευστότητά τους.

ΑΠΟΨΗ: Η εκτίμησή μας και με βάση όσα διαβάζουμε και μας μεταφέρουν στελέχη της αγοράς, είναι πως η άρση των μέτρων θα είναι σταδιακή. Ακούγεται πως πρώτα θα ανοίξουν μικρά μαγαζιά και με περιορισμούς στα άτομα. Οι μετακινήσεις και οι συναθροίσεις δε θα είναι και τόσο ελεύθερες. Αυτό σημαίνει πως όταν ξεκινήσουν κάποια καταστήματα να λειτουργούν ίσως να μη μπορούν να απασχολούν για παράδειγμα τον ίδια αριθμό εργαζομένων.

Από την άλλη πιστεύουμε πως το καλοκαίρι θα είναι ευκαιρία για κάποιους κλάδους να δουλέψουν και να βγάλουν μέρος από τα «σπασμένα». Ίσως οι μέρες των διακοπών για τους εργαζόμενους να μην είναι ίδιες με πέρυσι. Να είναι δηλαδή σημαντικά μικρότερες. Ήδη κάποιες εταιρείες έχουν πει στους εργαζομένους τους να ξεχάσουν τις διακοπές.

Οι τζίροι των καταστημάτων θα αρχίσουν να βελτιώνονται αλλά δε θα φτάσουν άμεσα τα επίπεδα που ήταν για παράδειγμα στις αρχές του έτους. Οι βιομηχανίες θα αρχίσουν την παραγωγή εντατικά στο βαθμό που θα τους επιτρέπουν οι συνθήκες. Πολλές έχουν ήδη κλείσει θα και είναι κλειστές μέχρι μέσα Μαΐου με βάση το σημερινό σενάριο.

Από την άλλη θεωρούμε πως είναι πιθανό να αλλάξουν και οι καταναλωτικές συνήθειες. Τα χλιδάτα γραφεία, τα κυριλέ ντυσίματα, έχουν ήδη απομυθοποιηθεί. Οι συναντήσεις πριν την κρίση γίνονταν με ακριβά κουστούμια σε ακριβά γραφεία. Τώρα γίνονται μέσω τηλεδιάσκεψης με τζιν και πουλόβερ και από το σπίτι.

Αναδεικνύεται και η εργασία εξ αποστάσεως, και αν συνεχιστεί θα απελευθερώσει χώρους σε επιχειρήσεις. Ίσως φανεί ότι δε χρειάζονται τα μεγάλα γραφεία, που συνοδεύονται από υψηλά ενοίκια. Κάποιοι θα κάνουν τις αναγκαίες περικοπές όπως έκαναν και στην προηγούμενη κρίση. Επιπλέον είναι μία μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα να αξιοποιήσει τις νέες τεχνολογίες και να μειώσει τη γραφειοκρατία.

Κάποια στελέχη της αγοράς σημείωναν στη στήλη πως το lockdown είναι εύκολο, το δύσκολο είναι η επανεκκίνηση της οικονομίας. Περιμένουν πως θα πέσει χρήμα στην αγορά, αλλά όχι για όλους. Θα υπάρξει χρήμα για επενδύσεις προκειμένου να βοηθηθεί η ανάπτυξη. Αλλά θα χρειαστεί χρόνο να φέρει τα αποτελέσματα που κάποιοι περιμένουν ότι θα έρθουν άμεσα. Κάποιοι πιστεύουν ότι θα φτάσουμε το 2022 τα επίπεδα που ήμασταν στο 2019.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Καλή κίνηση από τη μετοχή και τη χρωστούσε γιατί είχε μείνει πίσω στην αντίδραση έναντι άλλων μετοχών. Στα 0,63 ευρώ και στο +10,53% με όγκο 1,5 εκατ. τεμάχια.

COCA COLA: Σε αυτή χρωστάμε ένα μέρος της τελευταίας ανόδου της αγοράς αφού το κλείσιμο στα 22,80 ευρώ έδωσε κέρδη μεγαλύτερα στους δείκτες λόγω βαρύτητας.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Καλά πήγαν και οι μετοχές των τραπεζών αλλά ξεχώρισε η Εθνική που είχε διψήφιο ποσοστό ανόδου, ενώ οι άλλες ήταν κάτω από 6%.

ΟΤΕ: Σημάδια κόπωσης από τη μετοχή με χαμηλό όγκο συναλλαγών. Παρακολουθούμε την πορεία της γιατί έδειξε και στην άνοδο ότι έχει δυνατά αντανακλαστικά. Στα 11,90 ευρώ και στο -0,42%. Υψηλό ημέρας στα 12,34 ευρώ.

JUMBO: Καλή κίνηση και σήμερα, αλλά ο όγκος αυξήθηκε σημαντικά. Η μετοχή από τα 10 ευρώ πήγε πάνω από τα 15 ευρώ και κάποιοι στο μεσοδιάστημα έχουν μεγάλες αποδόσεις. Ο όγκος στις 374 χιλ. τεμάχια και η αποτίμηση ξανά πάνω από 2 δισ. ευρώ.

MOTOR OIL: Και εδώ η κίνηση από τα χαμηλά είναι σημαντικά και όπως και κάποιες άλλες η κίνηση στο ταμπλό δείχνει ότι οι επενδυτές τη στηρίζουν και λόγω ισολογισμού.

ΚΟΡΔΕΛΛΟΥ: Πολλά χαρτιά και πάλι στην πλευρά των πωλητών και δεν άφησαν τη μετοχή να πάρει ανάσα. Στα 0,2250 ευρώ και στο -3% με όγκο 94 χιλ. τεμάχια.

QUEST: Δυνατή κίνηση και εδώ. Στο +13,72% και στα 7,46 ευρώ με όγκο 43 χιλ. τεμάχια.

ΚΕΚΡΟΨ: Έχει δώσει καλή κίνηση από τα χαμηλά της.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com  
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης