Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Scope: Το ΑΕΠ των ΗΠΑ θα μειωθεί 3,5% το 2020 και το χρέος θα εκτιναχθεί στο 130%

tags :
Scope: Το ΑΕΠ των ΗΠΑ  θα μειωθεί 3,5% το 2020 και το χρέος θα εκτιναχθεί στο 130%
Οι ΗΠΑ βυθίζονται σε βαθιά κρίση παρά τα μέτρα στήριξης, η οικονομία τους αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 3,5%, ενώ το δημόσιο χρέος θα ανέλθει στο 130% επί του ΑΕΠ.
Ύφεση στην αμερικανική οικονομία κατά 3,5% το 2020 και χρέος στο 130% εκτιμά ο γερμανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Scope Ratings.
Οι ΗΠΑ βυθίζονται σε βαθιά κρίση παρά τα μέτρα στήριξης, η οικονομία τους αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 3,5%, ενώ το δημόσιο χρέος θα ανέλθει στο 125% επί του ΑΕΠ.
Αυτή η πρόβλεψη δεν λαμβάνει υπόψη την πιθανότητα μιας βαθύτερης οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης, η οποία μπορεί να προκληθεί από την έλλειψη ρευστότητας και την αθέτηση πληρωμών, λόγω των δρακόντειων περιοριστικών μέτρων που έφερε η πανδημία του κορωνοϊού.
Σταθερή παραμένει η αξιολόγηση των ΗΠΑ στο εύρος του ΑΑ, σύμφωνα με τους αναλυτές της Scope Ratings, δεδομένου ότι το δολάριο αποτελεί η κυρίαρχη νομισματική μονάδα.
Οι δυσλειτουργίες των ΗΠΑ είναι οι εξής:
-Μείωση του ΑΕΠ κάτω του 2%, σε σύγκριση με την ανάπτυξη άνω του 3% πριν από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.
-Επίμονα δημοσιονομικά ελλείμματα που επιδεινώθηκαν.
Εκτιμάται ότι το έλλειμμα για το 2020 θα φτάσει το 15%.
-Πολιτική πόλωση που εμποδίζει την άμεση λήψη μέτρων και την εύρεση λύσεων.
Οι εκτιμήσεις της Scope Ratings σε ό,τι αφορά την ανεργία «δείχνουν» ότι θα φτάσει το 10%, καθώς μάλιστα η παραγωγική ικανότητα θα πέσει κατά 1,8%.
Ο κορωνοϊός θα πλήξει κυρίως τις πιο αδύναμες κοινωνικές ομάδες, αλλά και τις υποδομές της χώρας.
Αυτή οι παράγοντες θα πλήξουν καίρια την ανάπτυξη των ΗΠΑ.
Δεύτερον, το σοκ του Covid-19 θα αυξήσει περαιτέρω τα δημοσιονομικά ελλείμματα και το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ.
Το πακέτο οικονομικής στήριξης ύψους περίπου 9% του ΑΕΠ ως απάντηση στην κρίση Covid-19 θα αυξήσει το έλλειμμα σε περίπου 15% του ΑΕΠ, με αποτέλεσμα το συνολικό ποσοστό του χρέους προς το ΑΕΠ να ανέρχεται σε περίπου 125% μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.
Ο συνδυασμός των διογκωμένων δημοσιονομικών ελλειμμάτων και της συρρίκνωσης του ΑΕΠ θα οδηγήσουν προς τα πάνω τον δείκτη χρέους – στο ύψος του 130% τα επόμενα χρόνια.
Οι μακροπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις αποτελούν σημαντικό κίνδυνο για τον ισολογισμό της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.
Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η καθαρή παρούσα αξία των δεδουλευμένων ελλειμμάτων από τα συνταξιοδοτικά προγράμματα και τα προγράμματα υγειονομικής περίθαλψης ανέρχεται επί του παρόντος στο 200% περίπου του ΑΕΠ.
Το δημόσιο χρέος ύψους περίπου 3,0 τρισεκατομμύρια δολάρια από το 4ο τρίμηνο του 2019 (14% του ΑΕΠ) αποτελεί πρόσθετη υποχρέωση, που θα αυξηθεί λόγω του κορωνοϊού.
Αναμένεται αύξηση των μεταβιβαστικών πληρωμών για να αμβλυνθούν οι αυξημένες ανάγκες, που θα προέλθουν από την αύξηση της ανεργίας.
Επίσης, παρότι το κόστος της υγειονομικής περίθαλψης δεν αποτελεί κρατική υποχρέωση, τα δημόσια οικονομικά θα μπορούσαν να επιβαρυνθούν για την προστασία του κοινωνικού συνόλου.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης