Οικονομία

Τέσσερα μέτρα στήριξης ζητούν οι οινοπαραγωγοί λογω του κορωνοϊού

tags :
Τέσσερα μέτρα στήριξης ζητούν οι οινοπαραγωγοί λογω του κορωνοϊού
Τέσσερις παρεμβάσεις ζητά ο πρόεδρος της Κεντρικής Συνεταιριστικής Ένωσης Αμπελοοινικών Προϊόντων προκειμένου να ανασχεθεί η κατάρρευση της αμπελοοινικής οικονομίας εξαιτίας του κορωνοϊού
Τα πολιτικά κόμματα και τους αγροτικούς φορείς ενημέρωσε, με επιστολή του, ο πρόεδρος της Κεντρικής Συνεταιριστικής Ένωσης Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ), Χρήστος Μάρκου σχετικά με τα μέτρα που έχει ζητήσει από τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα και τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη, προκειμένου να ανασχεθεί η κατάρρευση της αμπελοοινικής οικονομίας και των Ελλήνων αμπελουργών εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.
Όπως σημειώνει ο κ. Μάρκου, δεν έχει «καμία αντίρρηση για το 800άρι των απολυθέντων ή των εν αναστολή απασχόλησης εργαζομένων, καμία αντίρρηση για το 600άρι των επαγγελματιών, καμία αντίρρηση για το 800άρι των προαναφερόμενων αν και τον μήνα Μάιο συνεχισθεί η ίδια κατάσταση» και «προς Θεού, ανεπιφύλακτα ένα μεγάλο ΝΑΙ για το έκτακτο επίδομα των εργαζομένων στην ΥΓΕΙΑ».
«Όμως ένα παράπονο εδώ.
Για μας τους αγρότες που τροφοδοτούμε το τραπέζι του Έλληνα καταναλωτή με χίλιους κόπους και αντιξοότητες. Πότε το πνεύμα της "αλληλεγγύης" και η λογική θα εξαφανίσει άραγε τις παράλογες και υποκριτικές αντιρρήσεις για παροχή της αυτονόητης στήριξης σ' όσους παράγουν πραγματικά και στηρίζουν τη χώρα!!! ΠOΤΕ;», προσθέτει.
Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΚΕΟΣΟΕ επισημαίνει ότι η κρίση αναμένεται να κορυφωθεί το επόμενο χρονικό διάστημα και ζητά:
-Την ενεργοποίηση της διαδικασίας του άρθρου 216 του ΚΑΝ (ΕΕ) 1308/2013 για την απόσταξη κρίσης, σε τιμή που θα καλύπτει κατ' ελάχιστον το κόστος παραγωγής.
-Την ένταξη του οίνου στο άρθρου 219 του ΚΑΝ (ΕΕ) 1308/2013, που αφορά μέτρα κατά της διατάραξης της αγοράς.
-Την ένταξη των αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων στα μέτρα αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ, καθώς και στα ειδικότερα μέτρα φορολογικής και ασφαλιστικής ανακούφισης.
 -Την ενεργοποίηση του άρθρου 226 του ΚΑΝ (ΕΕ) 1308/2013 για τη μεταφορά κοινοτικών κονδυλίων στο αποθεματικό για τις κρίσεις του γεωργικού τομέα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης