Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Φρένο στα σενάρια χαλάρωσης των μέτρων κατά του κορωνοϊού - Στους 81 οι νεκροί με 1.832 κρούσματα

Φρένο στα σενάρια χαλάρωσης των μέτρων κατά του κορωνοϊού - Στους 81 οι νεκροί με 1.832 κρούσματα
Να μην υπάρξει καμία χαλάρωση στα μέτρα προειδοποιούν οι επιστήμονες
(upd) Στο πλέον καθοριστικό 15νθήμερο για το πώς θα εξελιχθεί η επιδημία του κορωνοϊού έχει εισέλθει η Ελλάδα καθώς θεωρείται πως αυτές οι δύο εβδομάδες θα είναι το βαρόμετρο για την εξέλιξη της νόσου, καθώς πλέον θα φανεί το εάν απέδωσαν ή όχι τα περιοριστικά μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση όσον αφορά τις μετακινήσεις και τις συναθροίσεις των πολιτών.
Σύσσωμοι σχεδόν οι επιστήμονες επισημαίνουν πως ο Απρίλιος είναι ο κρίσιμος μήνας, υπογραμμίζουν πως παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα πάει καλά, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να υπάρξει εφησυχασμός και χαλάρωση των μέτρων και προειδοποιούν πως εάν το Πάσχα οι πολίτες δεν δείξουν τη συμμόρφωση που έχουν δείξει έως σήμερα, τότε όλη η προσπάθεια που έχει γίνει, θα χαθεί και θα υπάρξει νέα, απότομη αύξηση των κρουσμάτων.
Αντιθέτως, τονίζουν ότι εάν οι πολίτες δείξουν την ίδια στάση και εάν ο Απρίλιος κυλήσει καλά, τότε από τον Μάιο θα αρχίσει η σταδιακή άρση περιοριστικών μέτρων.

Η νέα πλατφόρμα για συνεχή ενημέρωση για τον κορωνοϊό στην Ελλάδα

Στους 81 οι νεκροί

Στους 81 ανέρχονται πλέον  οι νεκροί από τον κορωνοϊό στην Ελλάδα, ενώ το τελευταίο εικοσιτετράωρο επιβεβαιώθηκαν 77 νέα κρούσματα με τον συνολικό αριθμό να φθάνει τα 1.832.
Όπως είπε ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας (7/4), 90 ασθενείς είναι διασωληνωμένοι, ενώ έχουν εξεταστεί συνολικά 28.584 δείγματα.
Η διάμεση ηλικία ήταν τα 74 ετών και το 88% είχε υποκείμενο νόσημα ή και ηλικία άνω τω 88 ετών.
Image
Το 55% των κρουσμάτων αφορά άνδρες. 28.574 κλινικά δείγματα έχουν ελεγχθεί. 501 κρούσματα η 27,3% είναι σχετιζόμενα με ταξίδια από το εξωτερικό και 679 ή το 37,1% είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Ενενήντα συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι με μέσο όρο ηλικίας 66 ετών.
Δέκα εννέα δηλαδή το 21% είναι γυναίκες οι υπόλοιποι άνδρες.  
Το 72% έχει υποκείμενο νόσημα είναι ηλικιωμένοι άνω των 70 ετών.
Image
Δέκα ασθενείς εξήλθαν από τις ΜΕΘ.
«Η άρση των μέτρων δεν είναι εύκολη υπόθεση είναι μαραθώνιος...
Δεν είναι σπριντάρισμα. Διαφορετικές χώρες είναι σε διαφορετικές φάσεις της επιδημίας, ελάχιστες χώρες συζητούν άρση των μέτρων άλλες είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης» επισήμανε ο κ. Τσιόδρας.
«Η πανδημία είναι σαν την οδήγηση ενός αυτοκινήτου, ένας μακρύς δρόμος με πολλές στροφές.
Image
Να μην εφησυχάσουμε με την καλή προς το παρόν εικόνα στη χώρα μας πολύ γρήγορα αν δεν προσέξουμε μπορεί να αλλάξει» προειδοποίησε ο λοιμοξιωλόγος.
Ερωτηθείς για την διασπορά στην κοινότητα, ο κ.Τσιόδρας είπε ότι δεν υπάρχει συνολική πληροφορία για τον πληθυσμό, πράγμα που θα μπορεί να γίνει με επιδημιολογικές μελέτες και μελέτες επιτήρησης, που είναι εν ισχύ και θα δώσουν συμπεράσματα.
Για την θέση της χώρας, ο κ.Τσιόδρας είπε ότι υπάρχει ασφαλής εκτίμηση για τους θανάτους στη χώρα και η επιδημική καμπύλη των θανάτων αναμένεται να δείξει μείωση τις επόμενες μέρες.
Φαίνεται ότι έχει επιπεδωθεί η καμπύλη, φαίνεται ότι δεν υπάρχει τεράστια διασπορά. Αν δεν υπήρχαν τα μέτρα, θα υπήρχε τεράστια διασπορά και αυτό θα φαινόταν και στον αριθμό των νεκρών.
Προοδευτικά θα δείτε τους δείκτες να μειώνονται.
Τα μέτρα που έχουμε λάβει, δείχνουν να έχουν συγκρατήσει την επιδημία.
Ο κ.Τσιόδρας κλήθηκε να απαντήσει αν υπήρξαν εμβόλια για τους συγγενείς με τον COVID-19  ιούς, τους SARS και τον MERS, απάντησε ότι είναι απορίας άξιο ότι δεν απέδωσαν οι προσπάθειες για εμβόλιο- για τον Sars έμεινε μάλιστα σε ειδικά ερευνητικά πρωτόκολλα.
Για τον Mers έγιναν προσπάθειες για εμβόλιο, δεν βγήκε άκρη, έως σήμερα που έγιναν ανακοινώσεις από τους Αμερικανούς.
Πρόσθεσε πάντως ότι και οι δύο αυτοί ιοί είχαν χαμηλή μεταδοτικότητα και θνητότητα.
Οι προσπάθειες για τον Covid-19 είναι πιο εντατικές και έχουμε μια ελπίδα παραπάνω.
Το γεγονός ότι δεν βρέθηκαν εμβόλια για τους συγγενείς ιούς, δείχνει και τη δυσκολία του εγχειρήματος, είπε ο κ.Τσιόδρας.
Image

Χαρδαλιάς: Μέχρι 27 Απριλίου ισχύουν τα μέτρα. Μετά το λόγο θα έχουν οι ειδικοί

Αυστηρή σύσταση σε όσους σκοπεύουν να μετακινηθούν τις ημέρες του Πάσχα στην επαρχία αψηφώντας τους περιορισμούς, έστειλε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.  
Όπως είπε η σχετική συζήτηση είναι αντικοινωνική και ανεύθυνη και σημείωσε ότι  δεν πρέπει να προκαλούμε την τύχη μας καθώς η με την μετακίνηση στα χωριά θα νοσήσουν και άλλοι συμπολίτες μας.
Αναφερόμενος στις συζητήσεις περί άρσης των περιορισμών εάν συνεχιστεί η καλή εικόνα διασποράς της χώρας μας, ο κ. Χαρδαλιάς, επεσήμανε πως «δεν θα ξυπνήσουμε και θα είναι όλα όπως πριν. Το Πάσχα φέτος θα είναι διαφορετικό.
Μετά το τέλος των μέτρων, στα τέλη Απριλίου  θα ξεκινήσει η συζήτηση για την άρση των περιορισμών, έχουμε δρόμο μπροστά μας να διανύσουμε» σημείωσε επίσης ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.
Ο κ. Χαρδαλιάς είπε ακόμα ότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε καραντίνα 6.645 συμπολίτες μας που έχουν επιστρέψει από εξωτερικό  και άλλοι 1059 στενές επαφές κρουσμάτων. 

Σύψας (καθηγητής Λοιμωξιολογίας): Είμαστε προς τη λήξη του α’ ημιχρόνου, πάμε καλά – Όλοι μέσα το Πάσχα

Τη θέση ότι είμαστε προς τη λήξη του α’ ημιχρόνου και ότι πάμε καλά διατύπωσε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας αναφερόμενος στην πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Σύψας υποστήριξε ότι ο Απρίλιος είναι ένας ιδιαίτερα κρίσιμος μήνας και ότι εάν συνεχίσουμε να πηγαίνουμε τόσο καλά, τότε θα αρχίσει από τον Μάιο η σταδιακή άρση των περιορισμών.
«Πηγαίνουμε προς τη λήξη του πρώτου ημιχρόνου και πάμε καλά, συνεχίζουμε με καλή άμυνα και στο δεύτερο ημίχρονο.
Εάν υπάρξει χαλάρωση η καμπύλη θα ανέβει απότομα.
Έχω μια προαίσθηση ότι είμαστε σε καλό δρόμο με προϋπόθεση ότι κάνουμε το σωστό» είπε ο κ.Σύψας, ο οποίος υπογράμμισε πως ο Απρίλιος παραμένει κρίσιμος.
«Εάν πηγαίνουμε τόσο καλά θα αρχίσουμε τον Μάιο σιγά-σιγά σταδιακή άρση των περιορισμών όχι όμως απότομα
Το Πάσχα το φοβόμαστε.
Αν δεν τα πάμε καλά στο Πάσχα μπορεί να έχουμε ανάκαμψη του ιού και νέα μέτρα.
Πρέπει να είμαστε όλοι μέσα το Πάσχα.
Αν μαζευτούμε πολλοί μαζί θα έχουμε διασπορά και σε δυο εβδομάδες θα έχουμε άνοδο των κρουσμάτων» υποστήριξε ο κ.Σύψας.
Ερωτηθείς αν φέτος θα κάνουμε διακοπές απάντησε ότι «θα κάνουμε διακοπές όχι όπως πέρσι αλλά με προσοχή και καλύτερους κανόνες υγιεινής».
Για το φθινόπωρο, δε, ο Νίκος Σύψας σημείωσε ότι «το ευτύχημα είναι ότι μέχρι τότε θα έχουμε κάποιο καλύτερο φάρμακο και δεν θα αιφνιδιαστούμε».
«Δεν εκτιμώ ότι θα πάρουμε αυτού του είδους τα δραματικά μέτρα όπως αυτά που πήραμε τώρα» τόνισε ο κ.Σύψας, ο οποίος σχετικά με το εμβόλιο εκτίμησε ότι δεν θα το έχουμε πριν τις άρχες ή τα μέσα του 2021 «αλλά όταν το έχουμε η επιδημία θα εξαφανιστεί από τον πλανήτη».
 
Πέτσας: Σε σταδιακή, μακρόσυρτη άρση των μέτρων τον Μάιο, εάν πάει καλά ο Απρίλιος

Τη θέση ότι εάν κυλήσει καλά ο Απρίλιος, τότε από τον Μάιο θα αρχίσει μια σταδιακή, μακρόσυρτη άρση των περιοριστικών μέτρων διατύπωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.
«Αν μείνουμε στο σπίτι έως και τον Απρίλιο, τον Μάιο θα μπορούμε να πάμε σε μία σταδιακή, μακρόσυρτη άρση των μέτρων.
Η εικόνα είναι καλή αλλά σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται εφησυχασμός.
Μέχρι τις 27 του μήνα πρέπει να μείνουμε σπίτι και μετά μαζί με τους ειδικούς θα σχεδιάσουμε μέτρα ώστε να οδηγούν σε μία σταδιακή και μακρόσυρτη επαναφορά στην κανονικότητα» τόνισε μιλώντας στο Mega ο κ.Πέτσας.
Ερωτηθείς για την αυστηροποίηση των μέτρων, ο κ.Πέτσας είπε ότι υπήρξαν δύο σενάρια για τον περιορισμό στον αριθμό μετακινήσεων και για χρονικό περιορισμό στις εξόδους.
«Για την ώρα, εξετάζεται το ενδεχόμενο αύξησης προστίμων για τις άσκοπες μετακινήσεις χωρίς όμως μέχρι στιγμής να έχει ληφθεί κάποια απόφαση» είπε ο κ.Πέτσας, ο οποίος επανέλαβε ότι θα υπάρξουν αυστηροί έλεγχοι στις εθνικές οδούς την περίοδο του Πάσχα.
Ερωτηθείς για τον Αύγουστο και το τι κατάσταση θα επικρατεί στη χώρα, ο κ.Πέτσας είπε, ότι ο Αύγουστος είναι μακριά για να δούμε τι θα γίνει.
«Αυτό που εμείς κάνουμε τώρα, είναι να είμαστε σε συνεργασία με άλλες χώρες και Αρχές ώστε να δούμε πώς θα βγούμε από αυτή την κρίση» τόνισε ο κ.Πέτσας, ο οποίος σχετικά με τα σχολεία και το εάν θα ανοίξουν, είπε πως η κυβέρνηση μαζί με τους ειδικούς είχαν λάβει νωρίς την απόφαση για κλείσιμο των σχολείων.
Όσον αφορά τις πανελλαδικές εξετάσεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι αυτές θα γίνουν οπωσδήποτε μέχρι το καλοκαίρι και όχι το φθινόπωρο.

Τι θα ισχύσει για πλοία, τρένα και λεωφορεία

Ήδη, εδώ και ένα 15νθήμερο, δεν επιτρέπονται οι μετακινήσεις με τα πλοία, ενώ μπορούν να ταξιδέψουν μόνο όσοι έχουν βεβαίωση μόνιμης κατοικίας, μέτρο το οποίο θα ισχύσει και μετά το Πάσχα.
Αντίστοιχα είναι τα μέτρα στα ΚΤΕΛ και στους σταθμούς των τρένων, που σημαίνει ότι εισιτήριο στα εκδοτήρια μπορεί να προμηθευτεί μόνο όποιος έχει βεβαίωση μόνιμης κατοικίας για τη διαδρομή που θέλει να καλύψει.
Στα αεροδρόμια, για να ταξιδέψει κανείς με αεροπλάνο θα πρέπει επίσης να έχει το έγγραφο που να αποδεικνύει πού είναι η μόνιμη κατοικία του.
Σημειώνεται ότι όποιος τελικά ταξιδεύει, μετά δεν δύναται να επιστρέψει, αφού είναι υποχρεωμένος να μείνει στον τόπο μόνιμης κατοικίας του.

Η λειτουργία των super market

Tα σούπερ μάρκετ τις καθημερινές λειτουργούν από τις 07:00 το πρωί έως τις 21:00 το βράδυ και τα Σάββατα από τις 07:00 έως τις 20:00.
H κυβέρνηση διαμηνύει με κατηγορηματικό τρόπο πως υπάρχει επάρκεια προϊόντων, και οι όποιες ελλείψεις στα αντισηπτικά, σύντομα θα καλυφθούν.

Ποια καταστήματα είναι ανοιχτά

Βάσει των όσων έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, ανοιχτά είναι τα εξής καταστήματα:
-    Λιανικό εμπόριο τροφίμων: σούπερ μάρκετ, παντοπωλεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία, οπωροπωλεία και κάβες
-     Φαρμακεία, καταστήματα αναπηρικών και ορθοπεδικών ειδών, αλλά και καταστήματα ιατρικών και βιομηχανικών αερίων και μηχανημάτων
-    Επιχειρήσεις διανομής προϊόντων (delivery) και παροχής προϊόντων σε πακέτο (take away).
-    Πρατήρια υγρών καυσίμων
-    Συνεργεία αυτοκινήτων και μοτοσικλετών (ανοιχτά και τα συνεργεία που λειτουργούν εντός αντιπροσωπειών λιανικής και after sales)
-    Καταστήματα εμπορίας και επισκευής ποδηλάτων
-    Περίπτερα, μίνι μάρκετ ή καταστήματα πώλησης ψιλικών
-    Καθαριστήρια
-    Επιχειρήσεις παροχής ταχυδρομικών υπηρεσιών και κούριερ
-    Καταστήματα πώλησης και διατροφής ζώων συντροφιάς (pet shops), ζωοτροφών ή κτηνιατρικών φαρμάκων
-    Καταστήματα εμπορίας φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων και γεωργικών φαρμάκων ή υλικών
-    Γραφεία τελετών (κηδειών)
-    Εμπορικά καταστήματα εντός των λιμανιών και των αεροδρομίων όλης της χώρας
-    Καταστήματα εταιριών παροχής ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου.
Σημειώνεται ότι ανοιχτά, αλλά με περιορισμούς στην προσέλευση είναι επίσης τα καταστήματα οπτικών και καταστήματα πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας, καθώς η εξυπηρέτηση των πελατών γίνεται μόνο κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας με τους καταστηματάρχες, τα καταστήματα κινητής τηλεφωνίας, με επιτρεπόμενη εξυπηρέτηση των πολιτών μόνο για υπηρεσίες: πληρωμής λογαριασμών, ανανέωσης υπολοίπου, επισκευής και αντικατάστασης κινητών συσκευών, καθώς και υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ' οίκον (e-shop) καθώς και εταιρείες τηλεφωνικής ενημέρωσης, call centers, με ειδική πρόβλεψη για την ανά δύο μέτρα λειτουργία των θέσεων εργασίας.

Σε πλήρη λειτουργία η τηλεφωνική γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης 10306 για τον κορωνοϊό

Σε πλήρη λειτουργία βρίσκεται ήδη, από το Σάββατο 4/4, η τηλεφωνική Γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης 10306.
 «Ο κορωνoϊός μας έχει φέρει όλους αντιμέτωπους με μία καινούργια πραγματικότητα και με βαθιές ανατροπές στην καθημερινότητα και τον τρόπο ζωής μας, προκαλώντας συχνά πρωτόγνωρα συναισθήματα», αναφέρει το υπουργείο Υγείας, σε ανακοίνωσή του,  προσθέτοντας ότι «σε αυτό το κλίμα και με αίσθημα επιστημονικής ευθύνης και κοινωνικής αλληλεγγύης, το υπουργείο Υγείας και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), ανέλαβαν την πρωτοβουλία για την οργάνωση και λειτουργία προγράμματος βοήθειας, συμβουλευτικής, ψυχολογικής και κοινωνικής στήριξης των συμπολιτών μας μέσω τηλεφώνου».
Η τηλεφωνική γραμμή βοήθειας προσφέρει ένα παράθυρο διαλόγου, συμβουλών και ελπίδας και δίνει τη δυνατότητα σε άτομα, που αντιμετωπίζουν κάποιο θέμα ψυχικής υγείας, για παράδειγμα παθολογικό άγχος, παθολογικό φόβο, πανικό, να μιλήσουν, να στηριχθούν και να έρθουν πιο κοντά στη λύση του προβλήματος.
Η υπηρεσία της τηλεφωνικής υποστήριξης, οργανώνεται υπό τις επιστημονικές κατευθύνσεις και την εποπτεία της Α΄ Ψυχιατρικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ).
Επίσης, σε επιστημονικό και επιχειρησιακό επίπεδο, συνεργάζονται η Ομοσπονδία Φορέων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης & Ψυχικής Υγείας «ΑΡΓΩ», η οποία συμμετέχει με πάνω από 160 ειδικούς από 40 φορείς, το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ), ο μη κερδοσκοπικός Σύλλογος «Το Χαμόγελο του Παιδιού», καθώς και μεγάλος αριθμός εθελοντών ψυχολόγων, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν άμεσα σε σχετική πρόσκληση του Υπουργείου Υγείας.
Οι πολίτες, όταν νοιώσουν την ανάγκη, μπορούν να καλέσουν στην τηλεφωνική γραμμή 10306, όπου θα έχουν τις παρακάτω επιλογές:
1. Παροχή ψυχολογικής στήριξης σε 24ωρη λειτουργία.
2. Παροχή ψυχιατρικής βοήθειας σε πάσχοντες από ψυχικό νόσημα, από τις 8:00 έως τις 20:00.
3. Παροχή ψυχολογικής στήριξης παιδιών και οικογενειών σε 24ωρη λειτουργία.
4. Παροχή ψυχολογικής στήριξης υγειονομικού προσωπικού από τις 8:00 έως τις 20:00.
5. Παροχή κοινωνικής στήριξης από τις 8:00 έως τις 20:00.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης