Τελευταία Νέα
Οικονομία

Δυστυχώς για τον Νότο… η Γερμανία έχει δίκιο – Λάθος να δοθούν πιστωτικές γραμμές χωρίς όρους – Η ευρωπαϊκή στήριξη μόλις στο 22% της εθνικών πακέτων

Δυστυχώς για τον Νότο… η Γερμανία έχει δίκιο – Λάθος να δοθούν πιστωτικές γραμμές χωρίς όρους – Η ευρωπαϊκή στήριξη μόλις στο 22% της εθνικών πακέτων
Συνολικά εθνικά και υπερεθνικά πακέτα στήριξης φθάνουν τα 3 τρισεκ. ευρώ εκ των οποίων μόνο το 22% είναι η στήριξη από τους μηχανισμούς της ευρωζώνης....
Όχι δεν κρίνεται η αλληλεγγύη της Ευρώπης αυτό είναι επιχείρημα των χωρών της Νοτίου Ευρώπης για να καταφέρει να δελεάσει τον πυρήνα της ευρωζώνης.
Όχι δεν θα δοκιμαστεί η συνοχή της Ευρώπης εάν θα πάρει δάνεια μέσω προληπτικής πιστωτικής γραμμής ή με άλλο τρόπο.
Όχι δεν θα διαλυθεί η Ευρώπη αυτά είναι θεατρινισμοί και ίσως υποκριτικοί θεατρινισμοί.
Η ευρωπαϊκή στήριξη αντιστοιχεί στο 22% των εθνικών πακέτων στήριξης.
Ας δώσουμε ένα παράδειγμα.
Το πακέτο στήριξης της ευρωζώνης με ESM, πακέτο από την commission και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα φθάσει περί τα 540 με 550 δισεκ. ευρώ.
Το πακέτο αυτό της ευρωζώνης αντιστοιχεί στο 22% του συνόλου των πακέτων στήριξης των κρατών που φθάνει τα 2,5 τρισεκ. ευρώ με την Γερμανία να δαπανάει 1,5 τρισεκ. ή το 44% του ΑΕΠ.
Συνολικά εθνικά και υπερεθνικά πακέτα στήριξης φθάνουν τα 3 τρισεκ. ευρώ εκ των οποίων μόνο το 22% είναι η στήριξη από τους μηχανισμούς της ευρωζώνης.
Άρα δεν θα επιλύσει το πρόβλημα του κραχ που έχει προκαλέσει ο κορωνοιός στις οικονομίες το πακέτο των 540 με 550 δισεκ.
Να σημειωθεί ότι τα 2,5 τρισεκ. εθνικών πακέτων αντιστοιχούν στο 13% του ΑΕΠ της ευρωζώνης και τα 3 τρισεκ. μαζί με τα κεφάλαια του ESM φθάνει στο 16% του ΑΕΠ της ευρωζώνης.
Image

Γιατί όμως η Γερμανία έχει δίκιο;

Η Γερμανία - και άλλες χώρες - ζήτησαν άπαξ και ο ESM ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας διαθέτει 410 δισεκ. κεφάλαια να χρησιμοποιηθούν πιστωτικές γραμμές 200-240 δισεκ. ευρώ μέσω προληπτικών πιστωτικών γραμμών που θα περιλαμβάνουν και μέτρα λιτότητας ως εγγύηση για τα δάνεια που χορηγούνται.
Είχε επίσης ξεκαθαριστεί ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να διαθέσει κεφάλαια – πιστωτικές γραμμές – χωρίς μέτρα χωρίς όρους.
Τσάμπα δάνεια δεν υπάρχουν.
Η πρόταση που έχει υποβληθεί είναι ο συνδυασμός προληπτικής πιστωτικής γραμμής, έκδοσης εθνικών ομολόγων και δάνεια από commission και ΕΤΕπ να στηριχθεί στην παραδοχή ότι τα δάνεια να μην έχουν όρους σκληρούς αρχικά αλλά όταν επανέλθει η κανονικότητα είτε να αποπληρωθούν εφάπαξ είτε εάν διακρατηθούν να περιλαμβάνουν όρους σχεδόν μνημονιακής λιτότητας.
Οι βόρειοι ευρωπαίοι δεν μπορούν να αντιληφθούν πως θα διαθέσουν κεφάλαια και αυτά… θα χαθούν ή θα χαριστούν.
Θεωρούν π.χ. οι γερμανοί ότι έχουν την μεγαλύτερη συνεισφορά στην δανειοδοτική ικανότητα του ESM οπότε προστατεύουν τα συμφέροντα των γερμανών φορολογουμένων.
Συν τοις άλλοις με εξαίρεση την Ελλάδα που εφάρμοσε 3 μνημόνια οι άλλες χώρες της ευρωζώνης Ιταλία και Ισπανία με τις σοσιαλιστικές κυβερνήσεις που διαθέτουν δεν προέβησαν σε σοβαρές μεταρρυθμίσεις προ κορωνοιού.
Η Γερμανία και το μπλοκ που την υποστηρίζει θεωρεί ότι άπαξ και χορηγούνται δάνεια πρέπει να υπάρχουν κάποιοι όροι.
Ωστόσο και η Γερμανία πρέπει να κατανοήσει ότι ενώ οι όροι – εξασφαλίσεις είναι εύλογες πρέπει να έχουν αρχικά ελαστικότητα.
Το πρόβλημα της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ελλάδος και άλλων χωρών είναι ότι δεν μπορούν να αποδεχθούν ότι θα εφαρμόσουν μνημόνιο.
Αλλά τι ζητούν να χαριστούν κεφάλαια;
Ποιος χαρίζει σήμερα κεφάλαια;
Ακόμη και υπό το βάρος των νεκρών του κορωνοιού δεν θα πρέπει να χαθεί ο ορθολογισμός.
Εάν χαθεί ο κίνδυνος εκτροπής όταν οι οικονομίες θα επιστρέψουν στην κανονικότητα μετά από μήνες θα είναι μεγάλος.
Το μεγάλο λάθος που θα πληρώσουν όλοι είναι ότι αποφάσισαν να παραβιάσουν κανόνες, να εκτοξεύσουν το χρέος και να προβούν σε κινήσεις που οδηγούν σε ακραία δημοσιονομικά ελλείμματα.
Με τα 3 τρισεκ. δαπανών το χρέος από 12,5 τρισεκ. θα φθάσει στα 15,5 τρισεκ. που θα αντιστοιχεί στο 86% του ΑΕΠ της ευρωζώνης.
Μόνο για την Ελλάδα το χρέος θα εκτοξευθεί από 181% στο 205 με 210%.
Η ουσία λοιπόν είναι ότι οι οικονομίες της ευρωζώνης θα δουν μεγάλη αύξηση χρέους και μεγάλη αύξηση ελλειμμάτων δηλαδή επιδείνωση, επιδείνωση του πιστωτικού και οικονομικού προφίλ κάθε χώρας.
Τα μέτρα είναι αναγκαία για να διασφαλίσουν σταθερότητα στην εποχή μετά τον κορωνοιό, τα μέτρα θα είναι απαραίτητα για να σταλεί ένα μήνυμα στις αγορές ότι η Ευρώπη είναι σε τάξη.
Εάν δοθούν δάνεια χωρίς όρους, χωρίς κάποιες υποχρεωτικές παραμέτρους υπάρχει κίνδυνος… να οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη εκτροπή.
Δυστυχώς οι γερμανοί έχουν δίκιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης