Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Πόσο επηρεάζει τη Lamda ο Covid-19 - Επαρκή τα ταμειακά διαθέσιμα για την κάλυψη ανειλημμένων υποχρεώσεων

tags :
Πόσο επηρεάζει τη Lamda ο Covid-19 - Επαρκή τα ταμειακά διαθέσιμα για την κάλυψη ανειλημμένων υποχρεώσεων
Τα έσοδα που έχει απολέσει ο όμιλος και μηνιαία η επίπτωση στα EBITDA – Τι σχεδιάζει για τα χρήματα που άντλησε μέσω αύξησης κεφαλαίου
Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της Lamda ανήλθε στη χρήση 2019 σε 81,706 εκατ. ευρώ έναντι 79,379 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2018.
Μετά την ολοκλήρωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου που πραγματοποίησε η Εταιρεία το Δεκέμβριο του 2019 ύψους 640 εκατ. ευρώ μετά από έξοδα έκδοσης, το σύνολο της καθαρής αξίας ενεργητικού που αναλογεί στους μετόχους της Εταιρίας, ανήλθε σε 1,155 δισ. ευρώ έναντι 438,928 εκατ. ευρώ κατά την 31/12/2018.
Τα ενοποιημένα αποτελέσματα μετά φόρων διαμορφώθηκαν σε κέρδη 62,855 εκατ. ευρώ κατά την τρέχουσα χρήση έναντι κερδών 61 εκατ. ευρώ την χρήση του 2018.
Λόγω των μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού COVID-19 με απόφαση της κυβέρνησης ανεστάλη η λειτουργία των τριών εμπορικών κέντρων του Ομίλου στις 13/3/2020.
Η αναστολή λειτουργίας εξακολουθεί να ισχύει κατά την ημερομηνία δημοσίευσης των οικονομικών καταστάσεων και έχει ήδη επεκταθεί μέχρι και τις 27/04/2020.
Τα έσοδα από την εκμετάλλευση των εμπορικών κέντρων αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων και των ταμιακών ροών του Ομίλου.
Επιπροσθέτως ο Όμιλος έχει απολέσει εξολοκλήρου τα έσοδα από την εκμετάλλευση των σταθμών αυτοκινήτων καθώς επίσης τα έσοδα από την διαφημιστική εκμετάλλευσή των χώρων των εμπορικών κέντρων και το μεταβλητό μίσθωμα επί των πωλήσεων των καταστηματαρχών.
Επίσης έχει απολέσει τα έσοδα των εμπορικών καταστημάτων στην Μαρίνα Φλοίσβου.
Ο Όμιλος έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για την μείωση τόσο των μεταβλητών όσο και των σταθερών εξόδων λειτουργίας των εμπορικών κέντρων.
Τόσο η απώλεια εισοδήματος από την αναστολή λειτουργίας των εμπορικών κέντρων του Ομίλου όσο και η επίπτωση στα οικονομικά αποτελέσματα δεν μπορεί να εκτιμηθεί με ακρίβεια λόγω του γεγονότος ότι το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη.
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το σύνολο του εσόδου από την εκμετάλλευση των εμπορικών κέντρων του Ομίλου και την Μαρίνα Φλοίσβου σε μηνιαία βάση εκτιμάται ότι ανέρχεται στο ποσό των 7,0 εκατ. ευρώ.
Η επίπτωση σε μηνιαία βάση, στα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) του Ομίλου εκτιμάται στο ποσό των 6,5 εκατ. ευρώ περίπου.
Το ποσό αυτό μετά από την αφαίρεση των δικαιωμάτων μειοψηφίας που αναλογούν στο EBITDA των εμπορικών κέντρων GOLDEN HALL και MED COSMOS και την Μαρίνα Φλοίσβου εκτιμάται στο ύψος των 5,3 εκατ. ευρώ.
Η επίπτωση στην καθαρή αξία ενεργητικού (NAV) και στο NAV ανά μετοχή σε μηνιαία βάση εκτιμάται ότι ανέρχεται στο ποσό των 4 εκατ. ευρώ και 0,023 ευρώ ανά μετοχή αντίστοιχα. Η Διοίκηση της Εταιρείας έχει πραγματοποιήσει όλες τις απαραίτητες αναλύσεις προκειμένου να επιβεβαιώσει την ταμειακή της επάρκεια σε επίπεδο Εταιρείας αλλά και Ομίλου.
Τα ταμειακά διαθέσιμα του Ομίλου είναι επαρκή για να εξασφαλίσουν την κάλυψη των ανειλημμένων υποχρεώσεών του.
Στο γεγονός αυτό συμβάλλει επίσης και η πρόσφατη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου ύφους 650 εκατ. ευρώ.
Στο πλαίσιο αυτό, ενδέχεται με απόφαση του ΔΣ και της ΓΣ να τροποποιηθεί ο πίνακας χρήσης κεφαλαίων με σκοπό να χρησιμοποιηθούν μερικώς κεφάλαια που προορίζονται για άλλες χρήσεις, σε περίπτωση που αυτό καταστεί αναγκαίο. Επιπρόσθετα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις προβλέπεται ότι οι βασικοί χρηματοοικονομικοί δείκτες των δάνειων του Ομίλου θα συνεχίσουν να ικανοποιούνται.
Η Εταιρεία έχει αναπροσαρμόσει τον τρόπο λειτουργίας της προκειμένου να συνεχιστούν απρόσκοπτα οι υπόλοιπες δραστηριότητες του Ομίλου και ειδικότερα οι προκαταρκτικές εργασίες για το έργο του Ελληνικού, λαμβάνοντας πάντα υπόψη την προστασία της υγείας του προσωπικού και των συνεργατών της.
Σύμφωνα με τη Euroxx τα EBITDA προ αποτιμήσεων και έξοδα για το project του Ελληνικού ενισχύθηκαν κατά 7,9% ανερχόμενα στα 50,5 εκατ. ευρώ, βοηθούμενα από την υιοθέτηση του λογιστικού προτύπου 16.
Η μείωση των ενοικίων κατά 40% λόγω Covid-19 επηρεάζει τα EBITDA κατά 3,1 εκατ. ευρώ το μήνα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης