Ναυάγιο στο Eurogroup - O γερμανικός άξονας ζητά όρους μνημονίου για τις ECCL - Το παρασκήνιο της σύγκρουσης - Νέα τηλεδιάσκεψη στις 9/4

Ναυάγιο στο Eurogroup - O γερμανικός άξονας ζητά όρους μνημονίου για τις ECCL - Το παρασκήνιο της σύγκρουσης - Νέα τηλεδιάσκεψη στις 9/4
Σκληρό μπρα ντε φερ μεταξύ Ολλανδίας και Ιταλίας - Συμφωνία πριν το καθολικό Πάσχα (12/4) επιθυμεί ο Scholz
(upd) Σε ναυάγιο κατέληξε η μαραθώνια συνεδρίαση του Eurogroup η οποία ολοκληρώθηκε στις 9 π.μ. της Τετάρτης 8 Απριλίου 2020, μετά από 16 ώρες δραματικών διαβουλεύσεων.
Ο γερμανικός άξονας (Γερμανία, Ολλανδία, Αυστρία, Φινλανδία) ζητά την επιβολή όρων μνημονίου στις προληπτικές πιστωτικές γραμμές, με αποτέλεσμα το χάσμα Βορρά και Νότου να παραμένει αγεφύρωτο.
Ιδιαίτερα σκληρή ήταν η αντιπαράθεση μεταξύ Ιταλίας και Ολλανδίας.
Ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας, Roberto Gualtieri, ξεκαθάρισε ότι δεν θα δεχτεί ένα τελικό κείμενο που θα σταλεί στους ηγέτες της ΕΕ αν δεν αναφέρει ρητά την αμοιβαιοποίηση χρέους ως εργαλείο της οικονομικής ανάκαμψης.
Επίσης, η Ρώμη απαίτησε η χρήση των δανείων του ESM να γίνει χωρίς όρους.
Ο Ολλανδός ΥΠΟΙΚ Wopke Hoekstra  απερριψε και τα δύο αιτήματα, με αποτέλεσμα το Eurogroup να χωριστεί στα δύο.
Με τη γραμμή της Γερμανίας και της Ολλανδίας τάχθηκαν επίσης η Αυστρία και η Φινλανδία.
H Ιταλία σχημάτισε κοινό μέτωπο με την Ισπανία.
Γαλλία και Γερμανία εμφανίστηκαν ανοιχτές στο να συμπεριληφθεί μία ασαφής αναφορά περί εξέτασης του τρόπου χρηματοδότησης στο μέλλον, ωστόσο η Ιταλία εμφανίστηκε ανένδοτη.
Επίθεση κατά της Ολλανδίας εξαπέλυσε η γαλλική προεδρία στον απόηχο του ναυαγίου στο Eurogroup.

«Η Ολλανδία ήταν η μόνη χώρα που μπλόκαρε την απόφαση του ESM στο Eurogroup.
Η στάση της είναι ακατανόητη, δεν μπορεί να συνεχιστεί» επισημαίνει αξιωματούχος της γαλλικής προεδρίας.
Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Mario Centeno, οι εργασίες θα συνεχιστούν την Πέμπτη 9 Απριλίου 2020, στις 18:00 ώρα Ελλάδος.
Η βιντεοδιάσκεψη, που άρχισε χθες Τρίτη στις 17:30 (ώρα Ελλάδας), συνεχίστηκε με παράλληλες επαφές σε μικρότερες ομάδες, σε μια προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο.
«Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι δεν έχει υπάρξει συμφωνία προς το παρόν.
Δεν μπορώ να θεωρήσω δεδομένο ότι θα υπάρξει συμφωνία», τόνισε ευρωπαϊκή πηγή νωρίτερα σήμερα το πρωί μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Η Γερμανία, η Ολλανδία και η Αυστρία, ναι μεν αποδέχονται χαλαρά κριτήρια στην παρούσα φάση, αλλά όταν θα επιστρέψει η κανονικότητα, οι προληπτικές γραμμές θα πρέπει να συνοδεύονται από μνημονιακούς όρους.
Οι χώρες της Νότιας Ευρώπης αντέδρασαν σφοδρότατα σε αυτή την πρόταση, με αποτέλεσμα τη διεύρυνση του χάσματος.
Κατ΄ ουσία το μπλοκ της Γερμανίας, Ολλανδίας και Αυστρίας ζητούν να επιβληθούν μνημονιακές προδιαγραφές, όταν περάσει η κρίση του κορωνοιού, εξέλιξη που προκάλεσε την αντίδραση χωρών όπως Ιταλίας, Ισπανίας και πιο ήπια της Γαλλίας.
Εμπλοκή υπήρξε και στην πρόταση των Γάλλων για τη σύσταση ειδικού ταμείου χρηματοδότησης.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η ΕΚΤ προειδοποίησε - κατά την τηλεδιάσκεψη του Eurogroup- ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού θα φτάσουν το 1,5 τρισ. ευρώ, σύμφωνα με αξιωματούχους οι οποίοι μίλησαν στο Reuters.
Ωστόσο, η Γερμανία, η Ολλανδία και κάποιες άλλες χώρες του βορρά ήταν έτοιμες να στηρίξουν μέτρα αξίας μόνο 500 δισ. ευρώ

 Έξαλλος ο Le Maire (Γαλλία) φώναζε «Σταματήστε αυτό το τσίρκο τώρα»

Την οργισμένη αντίδραση της Γαλλίας προκάλεσε -κατά την τηλεδιάσκεψη του Eurogroup- η στάση της Ολλανδίας που τελικά μπλόκαρε και τη συμφωνία για το πακέτο μέτρων που θα έρθουν ως απάντηση στην κρίση του κορωνοϊού.
Κατά τη συνεδρίαση ήταν εμφανές, σύμφωνα με το Reuters, ότι υπήρξαν διαμάχες ξανά.
«Οι Ιταλοί θέλουν μία αναφορά στην αμοιβαιοποίηση του χρέους ως ενός πιθανού μέσου για την ανάκαμψη, το οποίο θα πρέπει να αναλυθεί περισσότερο στο μέλλον.
Οι Ολλανδοί λένε ‘όχι'», δήλωσε μία διπλωματική πηγή.
Αξιωματούχος που συμμετείχε στις συζητήσεις δήλωσε σήμερα το πρωί, περίπου στις 7 (ώρα Ελλάδας), ότι η Χάγη ήταν η μόνη που αρνούνταν να υιοθετήσει ένα κείμενο συμφωνίας των υπουργών για την έγκριση του νέου πακέτου οικονομικών μέτρων από τους 27 ηγέτες της ΕΕ.
Η έκδοση κοινού χρέους αποτελεί μία γραμμή μάχης μεταξύ των χωρών του Νότου, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, που έχουν οικονομικά προβλήματα και του δημοσιονομικά φειδωλού Βορρά, με αιχμή τη Γερμανία και την Ολλανδία, από την έναρξη της χρηματοπιστωτικής κρίσης και της κρίσης της Ευρωζώνης πριν από μία δεκαετία.
Έως τώρα, οι υπουργοί, που συζητούσαν μέσω βιντεοδιάσκεψης όλη τη νύχτα, με μερικούς από αυτούς να αποκοιμούνται κατά διαστήματα, σύμφωνα με αξιωματούχους, ήταν απογοητευμένοι.
Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Bruno Le Maire, φέρεται να δήλωσε σε ένα σημείο κατά τη διάρκεια της νύχτας, σύμφωνα με έναν συμμετέχοντα αξιωματούχο: «Ντροπή σας, ντροπή στην Ευρώπη.
Σταματήστε αυτό το τσίρκο τώρα».

Προειδοποίηση Κομισιόν σε Eurogroup: Η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 10% το 2020

Για τις δραματικές συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού στην οικονομία της ευρωζώνης προειδοποίηση η Κομισιόν τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, τη στιγμή που η Γερμανία αλλά και οι χώρες όπως Ολλανδία, Αυστρία, επιμένουν να υψώνουν εμπόδια στην έκδοση ευρωομολόγου.
Ειδικότερα, η Κομισιόν προειδοποίησε το Eurogroup ότι η οικονομία της ευρωζώνης θα μπορούσε να συρρικνωθεί έως 10% το 2020.

Centeno: Φτάσαμε κοντά σε συμφωνία, αλλά δεν είμαστε ακόμα εκεί - Συνεχίζεται αύριο 9/4 το Eurogroup

Τη θέση ότι το Eurogroup παρά τις μαραθώνιες και ολονύχτιες διαπραγματεύσεις δεν κατάφερε να καταλήξει σε συμφωνία για το πώς θα αντιμετωπίσει τις συνέπειες από την πανδημία του κορωνοϊού διατύπωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, Mario Centeno.
«Ύστερα από 16 ώρες συνομιλιών, φτάσαμε κοντά σε συμφωνία, αλλά δεν είμαστε ακόμα εκεί.
Διέκοψα τις εργασίες του Eurogroup, οι οποίες ωστόσο θα συνεχιστούν αύριο.
Στόχος μου παραμένει, ένα ισχυρό δίκτυο ασφαλείας της ΕΕ απέναντι στον κορωνοϊό (μια ασπίδα για τους εργαζόμενους, τις επιχειρήσεις και τα κράτη) και η δέσμευση για ένα σημαντικό πλάνο οικονομικής ανάκαμψης» ανέφερε σε μήνυμα του στο twitter o Centeno.
Image

Scholz (Γερμανός ΥΠΟΙΚ): Ελπίζω σε συμφωνία για τα μέτρα πριν το καθολικό Πάσχα (12/4)

Συμφωνία πριν το Πάσχα των Καθολικών (12/4/2020) θέλει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Olaf Scholz.
Όπως επεσήμανε ο ίδιος λίγες ώρες πριν το ναυάγιο του Eurogroup, «η συμφωνία είναι κοντά αλλά ακόμα δεν έχει κλείσει».
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την ελπίδα για επίτευξη συμφωνίας όσον αφορά τα οικονομικά μέτρα για την κρίση του κορωνοϊού πριν το Πάσχα.
«Οι εταίροι της ΕΕ συμφώνησαν για την ανάγκη ενός fund για την αποκατάσταση της οικονομίας» τόνισε και διευκρίνισε ότι οι συζητήσεις αφορούν σε μέτρα 500 δισ. ευρώ.

Κοινή εκκληση Le Maire (ΥΠΟΙΚ Γαλλίας) - Scholz (ΥΠΟΙΚ Γερμανία):  Να σταθούν όλοι στο ύψος των περιστάσεων

Για αποτυχία στις μαραθώνιες - των 16 και πλέον ωρών – συνομιλίες των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στο χθεσινό Eurogroup έκανε λόγο ο ΥΠΟΙΚ της Γαλλίας, Bruno Le Maire.
«Μετά την αποτυχία των συνομιλιών στο Eurogroup όλα τα ευρωπαϊκά κράτη πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να αντιμετωπίσουν την πρόκληση αυτών των εξαιρετικών στιγμών έτσι ώστε να φτάσουμε σε μια φιλόδοξη συμφωνία» υποστήριξε ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ.
Να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων καλεί τις χώρες της Ευρωζώνης και ο Γερμανός ύπουργός Οικονομικών Olaf Scholz.
 «Αυτή τη δύσκολη ώρα, η Ευρώπη πρέπει να είναι ενωμένη.
Μαζί με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Bruno Le Maire, καλώ όλες τις χώρες της Eυρωζώνης να μην αρνηθούν να επιλύσουν αυτά τα δύσκολα οικονομικά ζητήματα και να διευκολύνουν έναν καλό συμβιβασμό – για όλους τους πολίτες».

Hoekstra (ΥΠΟΙΚ Ολλανδίας): Η χρήση του ESM πρέπει να συνοδευτεί από οικονομικά μέτρα

Για μία μακρά, έντονη αλλά και εποικοδομητική συνεδρίαση του Eurogroup έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, Wopke Hoekstra, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της χρήσης του ESM υπό όρους, μαζί με τη Γερμανία.
"Είχαμε μία μακρά, έντονη και εποικοδομητική συζήτηση για τις σοβαρές επιπτώσεις της κρίσης του κορωνοϊού.
Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν, επειδή πρέπει να αντιμετωπίσουμε μαζί την κρίση", τόνισε ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας.
Όσον αφορά τη χρήση του ESM για τη στήριξη των οικονομικών, ο Hoekstra τόνισε ότι θα ήταν σοφό να συνοδευτεί από οικονομικά μέτρα.

Σταϊκούρας (ΥΠΟΙΚ): Υπάρχουν ακόμα διαφορές μεταξύ των κρατών – μελών της ευρωζώνης

Υπάρχουν ακόμα διαφορές μεταξύ των κρατών – μελών της ευρωζώνης, παρά τη σημαντική πρόοδο, αλλά εκτιμάται ότι θα καλυφθούν έως αύριο.
Αυτό δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, για την ολονύκτια συνεδρίαση του Eurogroup που διακόπηκε για να συνεχιστεί αύριο, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
«Η συνεδρίαση του Eurogroup δεν κατέληξε σε συμφωνία, παρά το γεγονός ότι υπήρξε σημαντική πρόοδος πάνω σε ένα πιο φιλόδοξο πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης και τη μετέπειτα ανάταξη της οικονομίας.
Υπάρχουν ακόμα διαφορές, οι οποίες εκτιμάται ότι θα καλυφθούν μέχρι αύριο».

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS