Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Από 9-23/4 η καταβολή 43,5 εκατ σε ελ. επαγγελματίες και αγρότες από τις εκκαθαρίσεις

tags :
Από 9-23/4 η καταβολή 43,5 εκατ σε ελ. επαγγελματίες και αγρότες από τις εκκαθαρίσεις
Την ίδια ημερομηνία θα καταβληθούν και τα ποσά σε όσους από τους 40.163 ασφαλισμένους της πρώτης κατηγορίας
Από αύριο Πέμπτη 9 ως και 23 Απριλίου θα πιστωθούν στους λογαριασμούς 51.617 ελεύθερων επαγγελματιών, αγροτών και αυτοαπασχολουμένων 43,5 εκ.  ευρώ ως υπόλοιπα από την εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών έτους 2018 για δικαιούχους που δεν δήλωσαν τα στοιχεία του τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) έως το Νοέμβριο του 2019.
Με τη συνήθη διαδικασία η επιστροφή τους θα ήταν εφικτή μετά την εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών του έτους 2019 στο τέλος του χρόνου, όμως το Υπουργείο Εργασίας και η διοίκηση του e-ΕΦΚΑ επισπεύδουν κατά πολύ τη διαδικασία και αποδεσμεύουν την επιστροφή των ανωτέρω ποσών από την εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών του έτους 2019.
Για τους υπόλοιπους 11.494 ασφαλισμένους η καταβολή θα γίνει την Πέμπτη 23 Απριλίου, ώστε να προηγηθεί η επεξεργασία της οφειλής τους από τις εισφορές Ιανουαρίου 2020.
Την ίδια ημερομηνία θα καταβληθούν και τα ποσά σε όσους από τους 40.163 ασφαλισμένους της πρώτης κατηγορίας δεν δήλωσαν εγκαίρως τα στοιχεία του λογαριασμού τους. Προϋπόθεση για την καταβολή της 23 Απριλίου είναι η δήλωση των στοιχείων τραπεζικού λογαριασμού μέχρι 21 Απριλίου 2020.  
Να σημειωθεί ότι αχρεωστήτως καταβληθείσες εισφορές στον ΕΦΚΑ συμψηφίζονται με πάσης φύσεως καθυστερούμενες οφειλές, ρυθμισμένες ή μη, των δικαιούχων προς τον ΕΦΚΑ και τους τρίτους φορείς, για τους οποίους ο ΕΦΚΑ συνεισπράττει εισφορές.
Στις περιπτώσεις ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων, η επιστροφή γίνεται, μετά την ετήσια εκκαθάριση των οφειλόμενων ασφαλιστικών εισφορών. Τα πρόσωπα αυτά μπορούν, με αίτησή τους, να ζητήσουν το υπερβάλλον ποσό να παραμείνει στον ΕΦΚΑ ως πιστωτικό υπόλοιπο, συμψηφιζόμενο με τις επόμενες εισφορές.
Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν οφειλές ή, εάν, ύστερα από το συμψηφισμό, προκύπτει υπόλοιπο ποσό, αυτό επιστρέφεται άτοκα στους δικαιούχους. Κατ΄εξαίρεση, το προς επιστροφή χρηματικό ποσό επιστρέφεται εντόκως, έπειτα από αμετάκλητη απόφαση αρμόδιου δικαστηρίου, εκτός και εάν ορίζεται διαφορετικά στη δικαστική απόφαση.
Ο συμψηφισμός ή η επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθεισών εισφορών αφορά σε χρηματικά ποσά που έχουν καταβληθεί υπέρ του κλάδου κύριας ασφάλισης και λοιπών παροχών του ΕΦΚΑ, καθώς και για ποσά που έχουν εισπραχθεί αχρεωστήτως από τον ΕΦΚΑ υπέρ του ΕΟΠΥΥ, του ΟΑΕΔ, καθώς και οποιουδήποτε άλλου φορέα για τον οποίο ο ΕΦΚΑ συνεισπράττει εισφορές.

Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης