Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Παρά την τραπεζική άνοδο +5% λόγω ΕΚΤ, άτονο το ΧΑ +0,22% στις 609 μον. πιθανό εύρος 580-630 μον. - Αδιέξοδο στο Eurogroup

Παρά την τραπεζική άνοδο +5% λόγω ΕΚΤ, άτονο το ΧΑ +0,22% στις 609 μον. πιθανό εύρος 580-630 μον. - Αδιέξοδο στο Eurogroup
Ο Γενικός Δείκτης με σωρευτικά κέρδη +12,64% και ο Τραπεζικός Δείκτης +19,75% σε τρεις συνεχόμενες συνεδριάσεις
(upd10)Ήπια ανοδικά έκλεισε η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά στις 609 μονάδες, με στηρίξεις από τις τράπεζες έως +5%, αν και περιόριστηκαν τα κέρδη τους στις δημοπρασίες, μετά την απόφαση της ΕΚΤ να κάνει δεκτά ως ενέχυρο τα ελληνικά ομόλογα ενώ σε αδιέξοδο κατέληξε η μαραθώνια συνεδρίαση του Eurogroup που θα συνεδριάσει εκ νέου στις 9 Απριλίου 2020.
Σημαντική θεωρείται η απόφαση της ΕΚΤ να κάνει αποδεκτά τα ελληνικά ομόλογα σαν collateral σε πιστωτικές πράξεις του Ευρωσυστήματος διευρύνοντας σημαντικά τις πηγές χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών με επιπλέον ρευστότητα στις επιχειρήσεις.
Από την άλλη, οι εργασίες μετά το ναυάγιο του Eurogroup θα συνεχιστούν αύριο Πέμπτη 9 Απριλίου 2020 καθώς το χάσμα Βορρά και Νότου παραμένει αγεφύρωτο.
Ειδικότερα, τα βόρεια κράτη ζήτησαν όρους μνημονίου στις προληπτικές πιστωτικές γραμμές, αποδέχονται χαλαρά κριτήρια στην παρούσα φάση, αλλά όταν θα επιστρέψει η κανονικότητα οι προληπτικές γραμμές πρέπει να συνοδεύονται από μνημονιακούς όρους.
Η πρόταση αυτή θα είναι και η βάση της νέας διαπραγμάτευσης.

Το ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε στις 609 μονάδες, με το πρωτογενές σοκ του κορωνοιού να έχει αποτιμηθεί πλήρως στα χρηματιστήρια, έχει περάσει σε δείκτες και μετοχές ενώ στο προσεχές διάστημα η αγορά θα κινηθεί στο εύρος των 580 - 630 μονάδων.
Μέχρι τώρα η ελληνική αγορά, όπως και οι διεθνείς αγορές συμπεριφέρονται ως bear market με έντονες διακυμάνσεις ενώ εύλογες ήταν οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών καθώς η πλειονότητα των μετοχών έχουν καταγράψει σημαντικά κέρδη στις τελευταίες δύο συνεδριάσεις ειδικότερα στον κλάδο των τραπεζών με κέρδη +19,75%..

Από την άλλη, όπως εκτιμούν 7 διεθνείς επενδυτικοί οίκοι είναι ότι πολύ πιθανό δεν έχουμε δει ακόμα τα κατώτατα επίπεδα των μετοχών για το 2020 στην Wall Street και διεθνώς.
Στις τράπεζες, ανοδικά έκλεισαν οι τράπεζες, αν και περιόρισαν τα κέρδη τους στις δημοπρασίες με την Eurobank +5,24% καλύπτοντας το 60% του συνολικού όγκου των τραπεζών συμπεριλαμβανομένων και των πακέτων και ακολούθησαν Alpha Bank +2,65%, Πειραιώς +1,98% και Εθνική +1,35% από ενδοσυνεδριακά κέρδη +7,31%.
Στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, ισχυρά κέρδη κατέγραψε ο Ελλάκτωρας +19,05% και ακολούθησαν Viohalco +9,33%, Motor Oil +6,62% ενώ οι μεγαλύτερες πιέσεις ασκήθηκαν σε Coca Cola -5,7% και ΕΥΔΑΠ -3,43%.
Τα σημαντικά κέρδη του Ελλάκτωρα αποδίδονται στο γεγονός ότι σύμφωνα με πληροφορίες θα πλειοδοτήσει στη Γραμμή 4 του Μετρό..
Δεκτά θα γίνονται στις κανονικές χρηματοδοτήσεις τα ομόλογα της χώρας μας όπως κατ’ αποκλειστικότητα είχε γράψει το Bankingnews.
Υπενθυμίζεται ότι από το 2018 τα ελληνικά ομόλογα δεν γίνονταν αποδεκτά ως ενέχυρα, καθώς δεν πληρούσαν τις ελάχιστες απαιτήσεις πιστοληπτικής διαβάθμισης που ορίζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).
Η απόφαση αυτή, σε συνδυασμό με την προηγούμενη απόφαση της ΕΚΤ με την οποία τα ελληνικά ομόλογα θεωρούνται αποδεκτοί τίτλοι στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης λόγω πανδημίας (PEPP), διευρύνει σημαντικά τις πηγές χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών και κατ’ επέκταση ενισχύει την ικανότητά τους να στηρίξουν την πραγματική οικονομία, τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά..
Οριακή επιδείνωση καταγράφεται στα ομόλογα της ευρωζώνης ενώ τα ελληνικά ομόλογα έχουν βελτιωθεί με το 10ετές στο 1,78% και το ιταλικό 10ετές στο 1,64% και με το μεταξύ τους spread στις 14 μονάδες βάσης .
Σταθεροποίηση καταγράφεται και στο ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, καθώς βρίσκεται στις 224 μονάδες  - με χαμηλό τις 98 μονάδες ή 98% που καταγράφηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020 – ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 8720 μονάδες από 8318 μονάδες χθες 7/4

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με μεικτά πρόσημα ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο +1,06% και τον Γενικό Δείκτη στο -0,25%.
Στο πρώτο δεκάλεπτο με πιέσεις στις τράπεζες και στο πλαίσιο της κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων κερδών ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -2,22% και ο Γενικός Δείκτης στο -2,02%.
Περί τις 16:15 εντάθηκαν οι αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες, ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +6,33% επιδρώντας στον Γενικό Δείκτη με κέρδη +1,30%.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 365,59 μονάδες με άνοδο +3,10%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +0,22% στις 609 μονάδες έχοντας υψηλό στις 615,61 μονάδες και χαμηλό στις 595,44 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε μέτρια επίπεδα και επικεντρώθηκε στον τραπεζικό κλάδο.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 75,4 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 7,06 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 70,2 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 55,4 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 7,06 εκατ. ευρώ και όγκου 14,67 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Alpha Bank διακίνησε 1 εκατ.τεμάχια αξίας 717 χιλ. ευρώ, η Eurobank 13,6 εκατ. τεμάχια αξίας 5,37 εκατ. ευρώ και η Jumbo 65,4 χιλ. τεμάχια αξίας 973 χιλ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 609 μονάδες, με πρώτη πρώτη αντίσταση τις 630 μονάδες και ακολουθούν οι 650 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 580 μονάδες και ακολουθούν οι 530, οι 500 και οι 470 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 365 μονάδες με πρώτη αντίσταση τις 380 μονάδες και ακολουθούν οι 420 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 300 μονάδες και ακολουθούν οι 270 και οι 250 μονάδες.

Τραπεζικά νέα

Σε report της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών υπό τον τίτλο: «Μέτρα που απεικονίζουν την επίδραση  του Covid 19 » αναφέρει ότι χαλαρώνει τις απαιτήσεις της για τις τράπεζες και η Επιτροπή Εποπτείας της Βασιλείας η οποία διαφοροποιεί τους ορισμούς των υπερήμερων δανείων και οφειλετών εάν η υπερημερία οφείλεται στις εξελίξεις που σχετίζονται με την πανδημία.
Οι τοπικοί επόπτες μπορούν να αντικαταστήσουν με βάση και τα εγχώρια δεδομένα των κρατών μελών τις 90 ημέρες της υπερημέριας μέχρι και σε 180 ημέρες.
Οι κυβερνήσεις και οι τράπεζες σε πολλές περιπτώσεις έχουν θεσπίσει έκτακτα μέτρα για την ανακούφιση του οικονομικού και δημοσιονομικού αντίκτυπου της πανδημίας.
Η Επιτροπή της Βασιλείας για την τραπεζική εποπτεία συμφώνησε ότι τα αποτελέσματα της μείωσης των κινδύνων των διαφόρων έκτακτων υποστηρικτικών μέτρων θα πρέπει να  να αναγνωρίζονται πλήρως στις κεφαλαιακές απαιτήσεις των τραπεζών που βασίζονται στον κίνδυνο.
Η επιτροπή έχει επίσης συζητήσει το θέμα οι επιπτώσεις του  Covid-19 να απεικονίζονται στις αναμενόμενες πιστωτικές ζημιές (expected credit losses ECLs)  των  τραπεζών.
Η Επιτροπή συμφώνησε ότι θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα έκτακτα μέτρα στήριξης από τις τράπεζες όταν αυτές υπολογίζουν αναμενόμενες πιστωτικές απώλειες (ECL) ενώ ακόμη συμφώνησαν και σε ορισμένες τροποποιήσεις των μεταβατικών ρυθμίσεων ως προς την κανονιστική μεταχείριση της επίδρασης των ECLs στο κεφάλαιο των τραπεζών.

Η επικαιρότητα

Σε εφιάλτη δίχως τέλος εξελίσσεται σε παγκόσμιο επίπεδο ο κορωνοϊός καθώς την ώρα που διαφαίνεται κάποια χαραμάδα αισιοδοξίας ως προς την ύφεση της έντασης της πανδημίας, τα νέα εξακολουθούν να εντείνουν την απαισιοδοξία και ο πλανήτης παραμένει ακόμα έρμαιο της πανδημίας και ότι η επιστροφή στην κανονικότητα κάθε άλλο παρά κοντά και εύκολη υπόθεση θα πρέπει να θεωρείται.
Βάσει των τελευταίων στοιχείων, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται σε 1,45 εκατ., οι νεκροί σε 83 χιλ. ενώ ο αριθμός των ανθρώπων που νόσησαν και θεραπεύτηκαν φτάνει στους 308 χιλ.
Πρώτες σε κρούσματα παγκοσμίως οι ΗΠΑ με 400 χιλ. κρούσματα  ενώ στους 13 χιλ. οι νεκροί.
Στην Ευρώπη, ενώ στην Ισπανία ο αριθμός των θυμάτων μειωνόταν σταθερά επί 4 ημέρες, χθες 7/4 οι νεκροί αυξήθηκαν και πάλι, ενισχύοντας τα απαισιόδοξα σενάρια.
Και ενώ Γερμανία, Αυστρία και Δανία φέρονται να σχεδιάζουν την επόμενη ημέρα της πανδημίας, στην Ιταλία η κυβέρνηση μελετά το ενδεχόμενο τα σχολεία να ξανανοίξουν από Σεπτέμβριο, κίνηση που αν μη τι άλλο δείχνει πως η επιστροφή στην κανονικότητα απέχει ακόμα αρκετούς μήνες.
Δεύτερη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ισπανία με 146.690 και 14.555 νεκρούς ενώ η Ιταλία μετρά 17.127 νεκρούς και 135.586 κρούσματα ενώ στην Ιταλία μετρά 17.127 νεκρούς και 135.586 κρούσματα.
Στο πλέον καθοριστικό 15νθήμερο για το πώς θα εξελιχθεί η επιδημία του κορωνοϊού έχει εισέλθει η Ελλάδα καθώς θεωρείται πως αυτές οι δύο εβδομάδες θα είναι το βαρόμετρο για την εξέλιξη της νόσου, καθώς πλέον θα φανεί το εάν απέδωσαν ή όχι τα περιοριστικά μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση όσον αφορά τις μετακινήσεις και τις συναθροίσεις των πολιτών.
Στους 81 ανέρχονται πλέον  οι νεκροί από τον κορωνοϊό στην Ελλάδα, ενώ το τελευταίο εικοσιτετράωρο επιβεβαιώθηκαν 77 νέα κρούσματα με τον συνολικό αριθμό να φθάνει τα 1.832.

Απώλειες στις ασιατικές αγορές

Με απώλειες έκλεισαν σήμερα Τετάρτη (8/4) οι περισσότερες αγορές της Ασίας, καθώς η προσοχή των επενδυτών παραμένει εστιασμένη γύρω από τις προσπάθειες των κυβερνήσεων να περιορίσουν την εξάπλωση του COVID-19 και να μετριάσουν τον αντίκτυπο του ιού στην οικονομία.
Όσον αφορά το μέτωπο των μακροοικονομικών στοιχείων, οι βιομηχανικές παραγγελίες της Ιαπωνίας καέγραψαν άνοδο τον Φεβρουάριο του 2020, σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας, τα οποία διέψευσαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Οι βιομηχανικές παραγγελίες της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας παγκοσμίως αυξήθηκαν κατά +2,3% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2020, όταν και είχε σημειωθεί άνοδος κατά +2,9%, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα σημειωθεί πτώση κατά -2,9%.
Ειδικότερα, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα έκλεισε στο -0,19%, ο δείκτης KOSPI στη Ν. Κορέα στο -0,90% και ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -1,40% ενώ ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με κέρδη +2,13%,

Ελεγχόμενες πιέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - Κέρδη στην Wall Street

Ελεγχόμενες πιέσεις ασκούνται στα χρηματιστήρια της Ευρώπης, μετά το διήμερο ράλι που προκάλεσαν οι προσδοκίες για σταδιακή άρση των lockdowns.
Στις ΗΠΑ οι δείκτες της Wall Street ενισχυόνται, λόγω των προσδοκιών για νέο πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας.
Ο υπουργός Οικονομικών Steven Mnuchin έκανε λόγο για επιπλέον δάνεια προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ύψους 250 δισ. δολ.
Την ίδια ώρα, πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Δημοκρατικοί επιδιώκουν το δεύτερο πακέτο στήριξης να ανέλθει στο ποσό των 500 δισ. δολ.
Οι αγορές υποχωρούν μετά το διήμερο ράλι που προκάλεσαν οι προσδοκίες για σταδιακή άρση των lockdowns.
Ειδικότερα, ο Dax στην Γερμανία κινείται στο -0,9%, ο CAC στο Παρίσι στο -1%, ο MIB στο Μιλάνο στο -0,70%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο -1,3% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο -1,1% .
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο +1%, ο S&P στο +0,90% και ο Nasdaq στο +0,85% ενώ το ETF GREC κινείται στο +1,85% (6,05 δολ.).

Κέρδη στις τράπεζες με μέτριες συναλλαγές - Ξεχώρισε η Eurobank

Συνεχίστηκαν τα κέρδη στις τράπεζες για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση μετά την απόφαση της ΕΚΤ να κάνει δεκτά ως ενέχυρο τα ελληνικά ομόλογα διευρύνοντας σημαντικά τις πηγές χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών με επιπλέον ρευστότητα στις επιχειρήσεις.
Ο κλάδος χρηματιστηριακά προσέγγισε τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 που οριοθετούνται ισχυρές αντιστάσεις.
Η Εθνική έκλεισε στα 1,2750 ευρώ, με άνοδο +1,35% με όγκο 6,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,17 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2019 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα  0,7206 ευρώ, με άνοδο +2,65%, με όγκο 12,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,11 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 24/3/2019 στα 0,53 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,34 ευρώ, με άνοδο +1,98% με όγκο 2,47 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 585 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,40 ευρώ, με άνοδο +5,24% με όγκο 33,2 εκατ. τεμάχια  και κεφαλαιοποίηση 1,48 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,7170 ευρώ, με άνοδο +1,41% και με κεφαλαιοποίηση 320 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,2360 ευρώ, με άνοδο +4,89% και όγκο 950 χιλ. tεμάχια και κεφαλαιοποίηση 109 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 13,00 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 258 εκατ. ευρώ.

Άνοδος στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με μέτριες συναλλαγές - Στο επίκεντρο ο Ελλάκτωρας +19%

Ανοδικά έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Ελλάκτωρας, Viohalco, Motor Oil, ΔΕΗ..
Στον αντίποδα, με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισαν Coca Cola, ΕΥΔΑΠ και Jumbo.
H Coca Cola έκλεισε στα 21,50 ευρώ, με πτώση -5,70% και κεφαλαιοποίηση στα 7,95 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 11,97 ευρώ, με άνοδο +0,59% και αποτίμηση 5,63 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 2,59 ευρώ, με άνοδο +2,37% και αποτίμηση 601 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,09 ευρώ, με πτώση -0,95% και κεφαλαιοποίηση 485 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 7,10 ευρώ με πτώση -1,32% και αποτίμηση 2,38 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 11,10 ευρώ, με πτώση -0,89% και κεφαλαιοποίηση 915 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 5,92 ευρώ με πτώση -1% και κεφαλαιοποίηση 1,81 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 14,34 ευρώ, με άνοδο +6,62% και κεφαλαιοποίηση 1,59 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 6,6350 ευρώ με άνοδο +0,99% και κεφαλαιοποίηση 948 εκατ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 14,95 ευρώ με πτώση -1,58% και κεφαλαιοποίηση 2,03 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,47 ευρώ, με πτώση -3,43% και κεφαλαιοποίηση 689 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 3,10 ευρώ, με άνοδο +0,49% και κεφαλαιοποίηση 161 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0677 ευρώ, με άνοδο +7,63% και κεφαλαιοποίηση 64 εκατ. ευρώ.

Ήπιες ανοδικές κινήσεις στα ελληνικά ομόλογα το 10ετές 1,78% - Θα εκδοθούν νέα ομόλογα προσεχώς  

Ήπιες ανοδικές κινήσεις σημειώνονται στα ελληνικά ομόλογα καθώς μεταξύ άλλων η Ελλάδα θα βγει στις αγορές με στόχο να εκδώσει 8-10 δισεκ. στο πλαίσιο της υποστήριξης της ΕΕ από την επέλαση του κορωνοιού.  
Η έκδοση corona bond ναυάγησε όπως και το Eurogroup που θα συνεδριάσει εκ νέου στις 9 Απριλίου υιοθετώντας τελικά την Γερμανική θέση.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 1,78% με το ιστορικό χαμηλό στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,90% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 1,64%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,80% με το αμερικανικό 10ετές 0,75% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 14 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 83 μονάδες βάσης…

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 108 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,84% με απόδοση αγοράς 1,03% και απόδοση πώλησης 0,66%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 106,38 μονάδες βάσης και απόδοση 1,17%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 108 μονάδες βάσης και απόδοση 1,36% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,28%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 109 μονάδες βάσης και απόδοση 1,44% με το ιστορικό χαμηλό 0,36% στις 14 Φεβρουαρίου 2020 …
Το νέο 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 102,10 μονάδες βάσης και απόδοση 1,52%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 114,45 μονάδες βάσης και απόδοση 1,75% με απόδοση αγοράς 1,81% και απόδοση πώλησης 1,69%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 116,95 μονάδες βάσης και απόδοση 1,74% με απόδοση αγοράς 1,78% και απόδοση πώλησης 1,70%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,90%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 122,60 μονάδες βάσης και απόδοση 1,89%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 99,75 μονάδες βάσης και 1,89% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 2020 στο 1,49%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 129,10 μονάδες βάσης και απόδοση 1,95%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 135,45 μονάδες βάσης και απόδοση 2,15%
Το ιστορικό χαμηλό 1,70% σημειώθηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020…
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 210 μονάδες βάσης από 220 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 224 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 10.685 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 2,24% ή 224 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Οριακή επιδείνωση στα ομόλογα της ευρωζώνης με την Ιταλία 1,64%  

Οριακή επιδείνωση καταγράφεται σήμερα στις τιμές των ομολόγων της Νοτίου Ευρώπης οι επενδυτές ζυγίζουν πλέον τις επιπτώσεις στις οικονομίες και την ύφεση που θα έρθει λόγω των lockdown αλλά και του χρόνου αντίδρασης των οικονομιών από την βύθιση καθώς και το αδιέξοδο στο Eurogroup.     
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να υποχωρήσει σήμερα 7 Απριλίου στο 1,64%.  
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 8/4/2020 στο -0,32% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 9 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο +0,28% με το ιστορικό χαμηλό -0,24% σημειώθηκε στις 4 Μαρτίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,95% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,06% που  σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,82% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,02% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1,64% και με ιστορικό χαμηλό 0,75% στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 1,82%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης