Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κορυφαία ινστιτούτα της Γερμανίας: Η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 9,8% το β' 3μηνο του 2020

Κορυφαία ινστιτούτα της Γερμανίας: Η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 9,8% το β' 3μηνο του 2020
Κορυφαία ινστιτούτα της Γερμανίας προειδοποιούν ότι η κρίση του κορωνοϊού να διαρκέσει περισσότερο από το αναμενόμενο
Στην εκτίμηση ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης θα υποχωρήσει κατά 9,8% το δεύτερο τρίμηνο του 2020, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη υποχώρηση μετά το 1970, λόγω του lockdown, καταλήγουν κορυφαία ινστιτούτα της Γερμανίας.
Αυτό θα μπορούσε να αντιπροσωπεύει υποχώρηση άνω του διπλάσιου σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2009, όταν η Γερμανία βρισκόταν σε τροχιά της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, σύμφωνα με τα ινστιτούτα.
Η Γερμανία είναι σε lockdown για πολλές εβδομάδες, καθώς σχολεία, καταστήματα, εστιατόρια και αθλητικές εγκαταστάσεις έχουν κλείσει και πολλές εταιρείες έχουν σταματήσει την παραγωγή με στόχο να περιοριστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού.
«Δεν είναι απίθανο, η κρίση να διαρκέσει περισσότερο από το αναμενόμενο και να οδηγήσει σε πάγωμα της παραγωγής» είπε ο Timo Wollmershaeuser, κορυφαίος οικονομολόγος στο ινστιτούτο Ifo, που συμμετείχε στη μελέτη.
«Σε αυτό το σενάριο, η ύφεση θα είναι μεγαλύτερη και η ανάκαμψη πιο αργή.
Επίσης, θα είναι πιο δύσκολο για την κυβέρνηση να αποτρέψει τις χρεοκοπίες εταιρειών» συμπλήρωσε ο ίδιος.
Τα ινστιτούτα της Γερμανίας επεσήμανε ότι η οικονομία πιθανότητα συρρικνώθηκε κατά 1,9% μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου.
«Η πανδημία του κορωνοϊού προκαλεί βαθιά ύφεση στη Γερμανία» επισημαίνουν τα ινστιτούτα, των οποίων οι προβλέψεις αποτελούν τη βάση των οικονομικών προβλέψεων της κυβέρνησης.
Παράλληλα, τονίζουν ότι υπήρχε σημαντικός καθοδικός κίνδυνος στις προβλέψεις τους.
Ο Wollmershaeuser υποστήριξε ότι τα μέτρα του lockdown προκάλεσαν κρίση στην κατανάλωση, ενώ συμπλήρωσε ότι η ζήτηση για γερμανικά βιομηχανικά προϊόντα θα αυξηθεί μόλις οι άλλες χώρες χαλαρώσουν τα μέτρα τους.
Τα ινστιτούτα υποστήριξαν ότι το ποσοστό ανεργία στη Γερμανία πιθανόν να διαμορφωθεί στο 5,9%.
Σύμφωνα με τα ινστιτούτα, ο αριθμός των εργαζομένων που απασχολούνται με μειωμένο ωράριο αναμένεται να αυξηθεί σε 2,4 εκατ.
Αυτό συγκρίνεται με περίπου 1,4 εκατ. υπαλλήλους που συμμετείχαν στο πρόγραμμα την άνοιξη του 2009 κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης