Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Τι ανέφερε η διοίκηση της Alpha Bank σε τηλεδιάσκεψη με την JP Morgan – Στο επίκεντρο το Project Galaxy

tags :
Τι ανέφερε η διοίκηση της Alpha Bank σε τηλεδιάσκεψη με την JP Morgan – Στο επίκεντρο το Project Galaxy
Η JP Morgan επιβεβαιώνει τη σύσταση overweight για την Alpha Bank, ενώ η τιμή στόχος είναι στα 2,50 ευρώ
Τηλεδιάσκεψη με τη διοίκηση της Alpha Bank είχε η JP Morgan, κατά την οποία συζητήθηκαν οι ευαισθησίες που προκύπτουν από την εκδήλωση της πανδημίας.
Όπως αναφέρει σε έκτακτο note η JP Morgan, η εστίαση των συζητήσεων ήταν σαφώς στη διαδικασία του Project Galaxy, με τη διοίκηση της Alpha Bank να εμφανίζεται ρεαλιστική, αλλά σίγουρη ότι αν και η κατάσταση αναπόφευκτα θα επηρεάσει την ανάκαμψη της Alpha Bank και των ελληνικών τραπεζών σε γενικές γραμμές, το αποφασιστικό σχέδιο δράσης που εφαρμόζουν τόσο οι Έλληνες όσο και οι Ευρωπαίοι θα ανακουφίσουν μερικές από τις αρνητικές επιτυχίες.
Μάλιστα, υποθέτει ότι η ανάκαμψη θα έχει σχήμα V.
 Η ενημερωμένη καθοδήγηση της διοίκησης για το 2020 θεωρεί σχετικά περιορισμένο τον αντίκτυπο στα προ προβλέψεων κέρδη, ωστόσο το κόστος κινδύνου παραμένει η βασική αβεβαιότητα.
Οι έγκαιρες και αποφασιστικές ενέργειες δείχνουν θετική επίδραση στην εκδήλωση της ασθένειας του κορωνοϊού, αλλά και θέτει σε αδράνεια την οικονομία: δεδομένα και εμπειρία δείχνουν ότι οι πρώτες και ευρείες δράσεις των ελληνικών αρχών παρουσιάζουν θετικό αντίκτυπο.
Ωστόσο, το κόστος της οικονομικής δυσπραγίας είναι σημαντική, με τις προσδοκίες για αύξηση του ΑΕΠ για το 2020 να είναι τώρα πολύ κάτω από το μηδέν.
Αυτό οφείλεται τόσο στη ζήτηση όσο και στην προσφορά, ενώ και ο τουρισμός αποτελεί κύριο κανάλι μετάδοσης.
Στο χαρτοφυλάκιο χορηγήσεων της Τράπεζας, η συνολική έκθεση σε επηρεαζόμενες επιχειρήσεις ανέρχεται σε ~4,4 δισ. ευρώ (~ 9% των ακαθάριστων δανείων), εκ των οποίων τα 1,5 δισ. Ευρώ στον τομέα της φιλοξενίας.
Το συντονισμένο σχέδιο δράσης από τις ελληνικές και ευρωπαϊκές αρχές παρέχει μια στήριξη, ενώ σημαντική είναι η απόφαση της ΕΚΤ χθες να θέσει τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου (GGBs) επιλέξιμα ως εξασφάλιση για την παροχή τραπεζικής ρευστότητας.
Σε κανονιστικό επίπεδο, η προσωρινή κατάργηση των κεφαλαιακών απαιτήσεων του ρυθμιστικού πλαισίου συνεπάγονται ότι η Alpha Bank λειτουργεί σήμερα με 750 μ.β./3,5 δισ. ευρώ σε SREP με 19% TCR.
Σε ερώτηση σχετικά με τους κωδικούς DTC, η διοίκηση σχολίασε ότι η πρόσφατη απόφαση της DG COMP, περισσότερο ευνοϊκό προσωρινό πλαίσιο για τις κρατικές ενισχύσεις δημιουργούν χώρο για πιθανές συζητήσεις σε επίπεδο κυβέρνησης σχετικά με την προσωρινή χαλάρωση του νόμου περί DTC, με στόχο την αποφυγή του dilution των μετόχων.
Παράλληλα, οι αυξημένες ανάγκες ρευστότητας κυρίως των επιχειρήσεων, θα επηρεάσει θετικά τις τάσεις του όγκου των δανείων στην αγορά το υπόλοιπο του έτους, ενώ η Alpha στοχεύει τώρα σε νέα δάνεια ύψους 3,7 έως 3,8 δισ. ευρώ το 2020 έναντι του αρχικού στόχου των 3,5 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, η διοίκηση αναμένει σημαντική επίπτωση στο εισόδημα των τελών και των προμηθειών φέτος.
Ανεξάρτητα από τις πρόσθετες δαπάνες που σχετίζονται με το COVID-19, η διοίκηση εξακολουθεί να δεσμεύεται για τους στόχους κόστους και μάλιστα βλέπει καλύτερη γενική απόδοση το 2020 από ό, τι αρχικά αναμενόταν.
Σε κάθε περίπτωση, αυτό φαίνεται αναπόφευκτο είναι το κόστος κινδύνου να παραμείνει υψηλότερο για περισσότερο χρόνο (~200 μ.β. το 2019 και ~ 100bps στόχος pro-forma για Galaxy).
Το Galaxy παραμένει στην καρδιά της στρατηγικής της τράπεζας, αλλά το σχήμα του θα μπορούσε να αλλάξει.
Η συναλλαγή θα ξεκινήσει ξανά το δεύτερο τρίμηνο του έτους.
Τέλος, η JP Morgan επιβεβαιώνει τη σύσταση overweight για την Alpha Bank, ενώ η τιμή στόχος είναι στα 2,50 ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης