Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Καμία χαλάρωση στα περιοριστικά μέτρα - Αστυνομικοί έλεγχοι σε διόδια - αεροδρόμια και λιμάνια μέχρι 27/4 - Στους 83 οι νεκροί, στα 1.884 τα κρούσματα

Καμία χαλάρωση στα περιοριστικά μέτρα - Αστυνομικοί έλεγχοι σε διόδια - αεροδρόμια και λιμάνια μέχρι 27/4 - Στους 83 οι νεκροί, στα 1.884 τα κρούσματα
Μακρά η περίοδος αποκλιμάκωσης των περιοριστικών μέτρων - Σε ισχύ έως τις 27/4
Να μην υπάρξει καμία χαλάρωση στα περιοριστικά μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού προειδοποιούν σύσσωμοι οι Έλληνες επιστήμονες, οι οποίοι επισημαίνουν πως σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει ο κίνδυνος να χαθεί όλη η μεγάλη προσπάθεια που έχει έως σήμερα και που έχει φέρει εξόχως θετικά αποτελέσματα, εάν συγκριθεί με ότι συμβαίνει στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο.
Έχει πλέον γίνει αντιληπτό πως οι επόμενες 20 ημέρες έως τα τέλη Απριλίου θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμες, καθώς κατά τη διάρκεια τους θα κριθεί το πότε θα έρθει και η επόμενη ημέρα με τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων.
Αλλά και σε αυτήν την περίπτωση οι ειδικοί επιστήμονες επισημαίνουν πως η διαδικασία αυτή θα διαρκέσει αρκετά, καθώς σε καμία περίπτωση μια τυχόν χαλάρωση των μέτρων, δεν θα πρέπει να οδηγήσει σε μια νέα αύξηση κρουσμάτων.
Ήδη η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει ότι εφόσον οι πολίτες δείξουν και τις επόμενες ημέρες, και ιδιαίτερα τις ημέρες των εορτών του Πάσχα, την ίδια υπεύθυνη στάση, τότε είναι πολύ πιθανό εντός του Μαΐου να αρχίσει η σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων.
Την πειθαρχία των πολιτών στα μέτρα ανέδειξε και ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης στη τηλεδιάσκεψη που είχε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, επισημαίνοντας πάντως πως ακόμα δεν έχει υποχωρήσει ο υγειονομικός κίνδυνος και ότι πρέπει να επιδείξουμε την ίδια στάση τουλάχιστον έως τα τέλη Απριλίου ώστε, όπως είπε, «ο Μάιος να είναι καλύτερος από τον Απρίλιο».
 
Κορωνοϊός-Τσιόδρας: 52 νέα κρούσματα - 83 θάνατοι -1884 ασθενείς- 84 διασωληνωμένοι

Στους 83 έφτασαν οι νεκροί από την πανδημία του νέου κορωνοϊού στην Ελλάδα ανακοίνωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας.
Επιβεβαιώθηκαν άλλα 52 νέα κρούσματα στη χώρα μας, με τον αριθμό να φτάνει συνολικά στα 1.884  σύμφωνα με τον εκπρόσωπο το υπουργείου Υγείας.
Όπως έκανε γνωστό ο κ.Τσιόδρας, 14 ασθενείς πήραν εξιτήριο από τις ΜΕΘ, ενώ ανέφερε ενδεικτικά και τα στοιχεία από την Εντατική του Ευαγγελισμού, όπου από τους 39 ασθενείς που νοσηλεύθηκαν εκτός ΜΕΘ βρίσκονται οι 17, εκ των οποίων οι 4 πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο.
Η μέση ηλικία των 84 ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στα νοσοκομεία όλης της χώρας, είναι τα 67 έτη, ενώ το 20% είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
Η μέση ηλικία των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους είναι τα 74 έτη. Συνολικά, έχουν ελεγχθεί 32.528 δείγματα.
Ο κ. Τσιόδρας επισήμανε ότι χάρη στα μέτρα βρισκόμαστε στη φάση του μετριασμού της επιδημίας, ενώ έκανε ειδική αναφορά στη χρήση της μάσκας από τον γενικό πληθυσμό, επισημαίνοντας παράλληλα ότι μπορεί να ενέχει και κινδύνους η χρήση της, ειδικά του εφησυχασμού, ότι είμαστε προστατευμένοι.
Για τα κρούσματα κορωνοϊού στην κοινότητα των υγειονομικών, ο κ. Τσιόδρας είπε ότι υπάρχουν και αναμένονται κρούσματα και γι' αυτό το λόγο έχουν ληφθεί μέτρα προφύλαξης.
Διευκρίνισε ωστόσο, ότι τα περισσότερα κρούσματα ήταν κατά το πρώτο διάστημα .
Στην ερώτηση για την αποτελεσματικότητα της χορήγησης χλωρικίνης και κολχικίνης, ο κ. Τσιόδρας είπε ότι δεν υπάρχουν σαφή δεδομένα για την αποτελεσματικότητα του συνδυασμού, στα πλαίσια πρωτοκόλλων όμως, χρησιμοποιούνται φάρμακα, που υπάρχουν ενδείξεις ότι βοηθούν πάρα πολύ.
«Θα έχουμε περισσότερα δεδομένα εντός των επόμενων ημερών και στην πατρίδα μας, αλλά πρέπει να λαμβάνονται υπόψη πάρα πολλοί παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την ανταπόκριση ενός ανθρώπου και στον ιό και στα φάρμακα. Πορευόμαστε με ό,τι καλύτερο έχουμε στη διάθεσή μας».
Για τους ασθενείς που έχουν αναρρώσει και την ελευθερία κινήσεων που θα έχουν, ο κ. Τσιόδρας είπε ότι περίπου το 30% των ασθενών έχει πάρει εξιτήριο από τα νοσοκομεία και πολλοί έχουν αναρρώσει και στο σπίτι. Θα μπορούν να επανέλθουν στις δουλειές τους χωρίς πρόβλημα και θα μπορούν να «χρησιμοποιηθούν» για να βοηθήσουν άλλους ανθρώπους ως αναρρωνύοντες. Θα είναι δυνητικά ένας τρόπος προσφοράς αυτών των ανθρώπων. «Όχι ταυτότητα ή διαβατήριο υγειονομικό, που ακούγεται, θέλουμε να ενώσουμε, όχι να διχάσουμε τους ανθρώπους», είπε, ενώ ο κ.  Χαρδαλιάς πρόσθεσε ότι μετά τη λήξη της περιόδου παρακολούθησης, όσοι αναρρώνουν επιστρέφουν κανονικά στην ζωή τους.
Για την προφύλαξη των υγειονομικών και τις μάσκες FP2: Για τις χώρες με υψηλά ποσοστά νόσησης σε υγειονομικούς, έχουν νόημα τα πρωτόκολλα χημειο-προφύλαξης στους υγειονομικούς, οι περισσότερες χώρες δεν χρησιμοποιούν καθολική προσφορά προφύλαξης σε εθελοντική βάση.
Το προσφέρουμε σε όλους και παράλληλα προσφέραμε και ένα πρωτόκολλο μετεκθεσιακής προφύλαξης, να πάρεις μόνο αν εκτεθείς στον ιό.
Οι μάσκες υψηλής προστασίας είναι διαφορετικό από αυτές της γενικής προστασίας- αυτές έχουν βαλβίδα και στο γενικό κοινό θα ήταν λάθος γιατί αν είσαι μολυσμένος, βγάζεις τον αέρα προς τα έξω και κολλάς τους άλλους.
Οι FP2 είναι επαρκείς και εγώ τέτοια φόρεσα πηγαίνοντας σήμερα στην εντατική του Ευαγγελισμού.
Image

Χαρδαλιάς: Αστυνομικοί έλεγχοι σε διόδια - αεροδρόμια και λιμάνια μέχρι 27 Απριλίου

Ο  υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς ανέφερε ότι ο Απρίλιος είναι κρίσιμος μήνας και θα πρέπει να τηρηθούν όλα τα μέτρα ειδικά τις μέρες του Πάσχα.
Για αυτό ανακοίνωσε ότι από τις 18:00 σήμερα (8/4) το απόγευμα στα διόδια σε όλη την επικράτεια και σε όλες τις διαδρομές που αφορούν σε εθνικές οδούς και τους παράδρομους τους, σε εθνικούς περιφερειακούς δρόμους και σε συνδετήριους δρόμους από και προς τα αστικά κέντρα, η Ελληνική Αστυνομία εγκαθιστά σημεία ελέγχου των μετακινήσεων όλων των ιδιωτικής χρήσεως οχημάτων, αλλά και κάθε οχήματος σε 24ωρη βάση.
Αντίστοιχα ενημέρωσε πως το Λιμενικό Σώμα έχει πάρει ήδη εντολή και προχωρά σε αντίστοιχους ελέγχους σε όλους τους πορθμειακούς σταθμούς.
Όσον αφορά στα αεροδρόμια, στα λιμάνια, στους σιδηροδρομικούς σταθμούς και στα ΚΤΕΛ της χώρας θα επιτρέπεται μόνο η μετακίνηση των μόνιμων κατοίκων προς τη φερόμενη βάση της Ε1 δήλωση της μόνιμης κατοικίας και χωρίς δυνατότητα επιστροφής μέχρι τη λήξη των γενικών μέτρων.
Εξαιρούνται αποκλειστικά, είπε, τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας καθώς και το νοσηλευτικό προσωπικό, το προσωπικό της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και το τεχνικό προσωπικό κρίσιμων υποδομών του κράτους.
Ανέφερε ακόμα ότι στις περιπτώσεις που θα διαπιστωθεί άσκοπη μετακίνηση, εκτός του νομού κατοικίας, το πρόστιμο θα διπλασιάζεται στα 300 ευρώ, θα αφαιρούνται οι πινακίδες των παραβατών για 60 ημέρες και το όχημα θα επιστρέφει από εκεί όπου ξεκίνησε.
Σε ό,τι αφορά το Άγιο Φως, είπε ότι δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τη μεταφορά του κατ΄οίκον.

Γεραπετρίτης (υπ.Επικρατείας): Μακρά η περίοδος αποκλιμάκωσης των περιοριστικών μέτρων

Τη θέση ότι θα είναι μακρά η περίοδος της αποκλιμάκωσης των περιοριστικών μέτρων που έχουν τεθεί σε εφαρμογή για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού διατύπωσε ο υπουργός Επικρατείας, Γ. Γεραπετρίτης.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Γεραπετρίτης υποστήριξε ότι πρώτα ορόσημα στην πορεία σταδιακής άρσης των περιορισμών είναι η  επαναλειτουργία σχολείων και καταστημάτων.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να υπάρξει έξοδος από τα αστικά κέντρα στην ύπαιθρο για τις γιορτές του  Πάσχα, ο κ.Γεραπετρίτης προειδοποίησε πως εφόσον συμβεί κάτι τέτοιο, τότε η κυβέρνηση και εφόσον απαιτηθεί, θα αποφασίσει την αυστηροποίηση των προστίμων αλλά και την εντατικοποίηση των ελέγχων.
Σε ερώτηση σχετικά με τη συνεδρίαση του Eurogroup, ο κ.Γεραπετρίτης υπογράμμισε πως όσο πιο κοινή και ευρωπαϊκή είναι η λύση, τόσο μεγαλύτερες θα είναι και οι δυνατότητες να εξέλθουμε όλοι μαζί από την κρίση.
«Στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή υπάρχουν τρεις τάσεις.
Η πιο ήπια, εκτιμά ότι πρέπει να χρησιμοποιηθούν οι υφιστάμενοι μηχανισμοί χρηματοδότησης
Η «ενδιάμεση» ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένας καινούριος μηχανισμός που θα δανειοδοτήσει τα κράτη που βρίσκονται σε κίνδυνο
Η τρίτη, την οποία στηρίζει και η Ελλάδα, εκτιμά ότι πρέπει ουσιαστικά να κοπεί νέο χρήμα, να εκδοθεί ένα κοινό ευρωομόλογο» είπε ο κ.Γεραπετρίτης επισημαίνοντας πάντως ότι βρισκόμαστε σχετικά μακριά από ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Μηταράκης (υπ.Μετανάστευσης): Στα 28 τα κρούσματα κορωνοϊού στις δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών

Τη θέση ότι στις δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών έχουν καταγραφεί 28 κρούσματα κορωνοϊού διατύπωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Ν. Μηταράκης, ο οποίος είπε πως δεν έχει καταγραφεί κάποιος θάνατος.
Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή, ο κ.Μηταράκης είπε ότι η κυβέρνηση έχει σχέδιο έκτακτης ανάγκης αντιμετώπισης κρουσμάτων κορωνοϊού, τόσο για τις δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, όσο και για τις τοπικές κοινωνίες.
Όπως είπε ο κ.Μηταράκης, από τα συνολικά 28 κρούσματα στις 38 δομές της χώρας όπου διαμένουν 70.000 άνθρωποι, τα 5 διαπιστώθηκαν στη Μαλακάσα και τα υπόλοιπα στη Ριτσώνα.
Ο κ. Μηταράκης μίλησε επίσης για την επιτυχία των πρόσφατων μέτρων κατά της «ασύμμετρης» τουρκικής απειλής, σημειώνοντας ότι τις τελευταίες ημέρες στα νησιά, οι μεταναστευτικές/προσφυγικές ροές είναι περιορισμένες, σχεδόν μηδενικές».

Τι θα ισχύσει για πλοία, τρένα και λεωφορεία

Ήδη, εδώ και ένα 15νθήμερο, δεν επιτρέπονται οι μετακινήσεις με τα πλοία, ενώ μπορούν να ταξιδέψουν μόνο όσοι έχουν βεβαίωση μόνιμης κατοικίας, μέτρο το οποίο θα ισχύσει και μετά το Πάσχα.
Αντίστοιχα είναι τα μέτρα στα ΚΤΕΛ και στους σταθμούς των τρένων, που σημαίνει ότι εισιτήριο στα εκδοτήρια μπορεί να προμηθευτεί μόνο όποιος έχει βεβαίωση μόνιμης κατοικίας για τη διαδρομή που θέλει να καλύψει.
Στα αεροδρόμια, για να ταξιδέψει κανείς με αεροπλάνο θα πρέπει επίσης να έχει το έγγραφο που να αποδεικνύει πού είναι η μόνιμη κατοικία του.
Σημειώνεται ότι όποιος τελικά ταξιδεύει, μετά δεν δύναται να επιστρέψει, αφού είναι υποχρεωμένος να μείνει στον τόπο μόνιμης κατοικίας του.

Η λειτουργία των super market

Tα σούπερ μάρκετ τις καθημερινές λειτουργούν από τις 07:00 το πρωί έως τις 21:00 το βράδυ και τα Σάββατα από τις 07:00 έως τις 20:00.
H κυβέρνηση διαμηνύει με κατηγορηματικό τρόπο πως υπάρχει επάρκεια προϊόντων, και οι όποιες ελλείψεις στα αντισηπτικά, σύντομα θα καλυφθούν.

Ποια καταστήματα είναι ανοιχτά

Βάσει των όσων έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, ανοιχτά είναι τα εξής καταστήματα:
-    Λιανικό εμπόριο τροφίμων: σούπερ μάρκετ, παντοπωλεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία, οπωροπωλεία και κάβες
-     Φαρμακεία, καταστήματα αναπηρικών και ορθοπεδικών ειδών, αλλά και καταστήματα ιατρικών και βιομηχανικών αερίων και μηχανημάτων
-    Επιχειρήσεις διανομής προϊόντων (delivery) και παροχής προϊόντων σε πακέτο (take away).
-    Πρατήρια υγρών καυσίμων
-    Συνεργεία αυτοκινήτων και μοτοσικλετών (ανοιχτά και τα συνεργεία που λειτουργούν εντός αντιπροσωπειών λιανικής και after sales)
-    Καταστήματα εμπορίας και επισκευής ποδηλάτων
-    Περίπτερα, μίνι μάρκετ ή καταστήματα πώλησης ψιλικών
-    Καθαριστήρια
-    Επιχειρήσεις παροχής ταχυδρομικών υπηρεσιών και κούριερ
-    Καταστήματα πώλησης και διατροφής ζώων συντροφιάς (pet shops), ζωοτροφών ή κτηνιατρικών φαρμάκων
-    Καταστήματα εμπορίας φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων και γεωργικών φαρμάκων ή υλικών
-    Γραφεία τελετών (κηδειών)
-    Εμπορικά καταστήματα εντός των λιμανιών και των αεροδρομίων όλης της χώρας
-    Καταστήματα εταιριών παροχής ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου.
Σημειώνεται ότι ανοιχτά, αλλά με περιορισμούς στην προσέλευση είναι επίσης τα καταστήματα οπτικών και καταστήματα πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας, καθώς η εξυπηρέτηση των πελατών γίνεται μόνο κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας με τους καταστηματάρχες, τα καταστήματα κινητής τηλεφωνίας, με επιτρεπόμενη εξυπηρέτηση των πολιτών μόνο για υπηρεσίες: πληρωμής λογαριασμών, ανανέωσης υπολοίπου, επισκευής και αντικατάστασης κινητών συσκευών, καθώς και υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ' οίκον (e-shop) καθώς και εταιρείες τηλεφωνικής ενημέρωσης, call centers, με ειδική πρόβλεψη για την ανά δύο μέτρα λειτουργία των θέσεων εργασίας.

Σε πλήρη λειτουργία η τηλεφωνική γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης 10306 για τον κορωνοϊό

Σε πλήρη λειτουργία βρίσκεται ήδη, από το Σάββατο 4/4, η τηλεφωνική Γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης 10306.
 «Ο κορωνoϊός μας έχει φέρει όλους αντιμέτωπους με μία καινούργια πραγματικότητα και με βαθιές ανατροπές στην καθημερινότητα και τον τρόπο ζωής μας, προκαλώντας συχνά πρωτόγνωρα συναισθήματα», αναφέρει το υπουργείο Υγείας, σε ανακοίνωσή του,  προσθέτοντας ότι «σε αυτό το κλίμα και με αίσθημα επιστημονικής ευθύνης και κοινωνικής αλληλεγγύης, το υπουργείο Υγείας και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), ανέλαβαν την πρωτοβουλία για την οργάνωση και λειτουργία προγράμματος βοήθειας, συμβουλευτικής, ψυχολογικής και κοινωνικής στήριξης των συμπολιτών μας μέσω τηλεφώνου».
Η τηλεφωνική γραμμή βοήθειας προσφέρει ένα παράθυρο διαλόγου, συμβουλών και ελπίδας και δίνει τη δυνατότητα σε άτομα, που αντιμετωπίζουν κάποιο θέμα ψυχικής υγείας, για παράδειγμα παθολογικό άγχος, παθολογικό φόβο, πανικό, να μιλήσουν, να στηριχθούν και να έρθουν πιο κοντά στη λύση του προβλήματος.
Η υπηρεσία της τηλεφωνικής υποστήριξης, οργανώνεται υπό τις επιστημονικές κατευθύνσεις και την εποπτεία της Α΄ Ψυχιατρικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ).
Επίσης, σε επιστημονικό και επιχειρησιακό επίπεδο, συνεργάζονται η Ομοσπονδία Φορέων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης & Ψυχικής Υγείας «ΑΡΓΩ», η οποία συμμετέχει με πάνω από 160 ειδικούς από 40 φορείς, το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ), ο μη κερδοσκοπικός Σύλλογος «Το Χαμόγελο του Παιδιού», καθώς και μεγάλος αριθμός εθελοντών ψυχολόγων, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν άμεσα σε σχετική πρόσκληση του Υπουργείου Υγείας.
Οι πολίτες, όταν νοιώσουν την ανάγκη, μπορούν να καλέσουν στην τηλεφωνική γραμμή 10306, όπου θα έχουν τις παρακάτω επιλογές:
1. Παροχή ψυχολογικής στήριξης σε 24ωρη λειτουργία.
2. Παροχή ψυχιατρικής βοήθειας σε πάσχοντες από ψυχικό νόσημα, από τις 8:00 έως τις 20:00.
3. Παροχή ψυχολογικής στήριξης παιδιών και οικογενειών σε 24ωρη λειτουργία.
4. Παροχή ψυχολογικής στήριξης υγειονομικού προσωπικού από τις 8:00 έως τις 20:00.
5. Παροχή κοινωνικής στήριξης από τις 8:00 έως τις 20:00.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης