Τελευταία Νέα
Technical Analysis

Scope: Ύφεση 3,3% και έλλειμμα 3% η Ρωσία για το 2020

Scope: Ύφεση 3,3% και έλλειμμα 3% η Ρωσία για το 2020

Με ύφεση 3,3% και έλλειμμα 3% η Ρωσία για το 2020, η οικονομία της χώρας διαθέτει αντοχές, σύμφωνα με τη Scope Ratings
Ύφεση 3,3% και έλλειμμα 3% του ΑΕΠ προβλέπει ο γερμανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Scope Ratings για τη Ρωσία το 2020.
Πιο συγκεκριμένα, ανθεκτική αποδεικνύεται η Ρωσία απέναντι στο σοκ στις τιμές του πετρελαίου που προκάλεσε ο εμπορικός πόλεμος με την Σαουδική Αραβία, αλλά και απέναντι στην οικονομική επιβράδυνση που έφερε η πανδημία του κορωνοϊού, χάρη στη συντηρητική δημοσιονομική και οικονομική πολιτική που ακολουθήθηκε τα προηγούμενα χρόνια, σε απάντηση των κυρώσεων που είχαν επιβληθεί από τη διεθνή κοινότητα.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Scope Ratings, η ρωσική οικονομία θα υποχωρήσει κατά 3,3% φέτος, αλλά θα επιστρέψει σε μέτρια αύξηση της τάξης του 2,3% το 2021.
Η μακροπρόθεσμη αναπτυξιακή δυναμική της χώρας εκτιμάται στο 1,3% σε ετήσια βάση, δεδομένης της μικρής πιθανότητας για μεγάλες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Προς το παρόν, όμως, η Ρωσία, η οποία αξιολογείται με BBB και σταθερό outlook, φαίνεται ανθεκτική, εκτιμούν οι αναλυτές της Scope Ratings.
Η τιμή του πετρελαίου, η οποία ωθήθηκε κάτω από τα 34 δολάρια το βαρέλι λόγω του πολέμου τιμών με τη Σαουδική Αραβία και της κατάρρευσης της ζήτησης που επέφεραν τα lockdowns λόγω της πανδημίας, έπληξε τη χώρα, ως έναν βαθμό.
Ωστόσο, η μείωση στο ρούβλι, που έχει χάσει 20% της αξίας του έναντι του δολαρίου από τον Ιανουάριο, έχει περιορίσει τη ζημιά στα συναλλαγματικά αποθέματα της Ρωσίας.
Και αυτό είναι το πλεονέκτημα της Ρωσίας:
Τα έξοδα που σχετίζονται με το πετρέλαιο εκφράζονται κυρίως σε ρούβλια, ενώ τα έσοδα από τις πωλήσεις αποτιμώνται σε δολάρια, γεγονός που αποτελεί σημαντικό αντιστάθμισμα.
Επίσης, οι αυστηρές πολιτικές σε δημοσιονομικό επίπεδο, που έλαβαν χώρα τα προηγούμενα χρόνια, επιτρέπουν στη χώρα αντεπεξέλθει έναντι σοβαρών αναταράξεων.
Στις Απριλίου η ρωσική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι πρόκειται να αναθεωρήσει τον προϋπολογισμό της για το 2020, για την περίπτωση που το πετρέλαιο κατέλθει στα 20 δολάρια ανά βαρέλι.
Σε κάθε περίπτωση, η Scope αναμένει έλλειμμα 3% του ΑΕΠ για το τρέχον έτος, ενώ προβλέπεται πως το ρωσικό κράτος θα αυξήσει σημαντικά τον εγχώριο δανεισμό του.
Ένα άλλο βασικό πλεονέκτημα που έχει η Ρωσία είναι οι εξαγωγές βασικών αγαθών, καθώς η βιομηχανία της είναι λιγότερο εκτεθειμένη στην πανδημία του κορωνοϊού σε σχέση με τις υπόλοιπες οικονομίες.
Ο δε ρωσικός τομέας πετρελαίου και φυσικού αερίου επωφελείται από τα υφιστάμενα δίκτυα διανομής, ενώ ο τραπεζικός τομέας, λόγω των κυρώσεων, δεν έχει καμία εξάρτηση από τις παγκόσμιες αγορές και το δημόσιο χρέος της χώρας έχει μειωθεί.
Τα συναλλαγματικά διαθέσιμα ανήλθαν σε 570 δισ. δολάρια τον Φεβρουάριο του 2020 από 433 δισ. δολάρια το 2017.
Τα συναλλαγματικά αποθέματα της Ρωσίας και το υψηλό επίπεδο περιουσιακών στοιχείων ενισχύουν τη σταθερή προοπτική της χώρας, καταλήγουν οι αναλυτές της Scope Ratings.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης