Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Υψηλή μεταβλητότητα και επιλεκτικές κινήσεις από τοςυ επενδυτές

tags :
Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Υψηλή μεταβλητότητα και επιλεκτικές κινήσεις από τοςυ επενδυτές
ΑΓΟΡΑ: Ξεκίνησε με απώλειες μεγαλύτερες των ευρωπαϊκών αγορών και στη συνέχεια βρέθηκε με άνοδο και πορεία καλύτερη από τις άλλες αγορές. Προς το τέλος μειώθηκε αισθητά η άνοδος. Υψηλή η μεταβλητότητα, όπως την περίμεναν οι αναλυτές στα πρωινά τους σχόλια.

Καλές κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σε μετοχές που αντέδρασαν καλά από τα χαμηλά τους και κίνηση από μετοχές που είχαν μείνει πίσω. Λόγω Coca Cola ο γενικός δείκτης είχε καλύτερη απόδοση από τον FTSE 25. Ο Γ.Δ. είχε μικρή άνοδο 0,22% και ο FTSE 25 απώλειες 0,64%.

Ο τζίρος πάντως κατά τη γνώμη μας ήταν υψηλός. Υπήρξε αρκετό trading, στροφή σε μετοχές που είχαν μείνει πίσω αλλά και υψηλός όγκος και τζίρος σε μετοχές με καλή πορεία το προηγούμενο διάστημα.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Για τέτοιο νέο η κίνησή τους προφανώς και δε μας ικανοποιεί. Θεωρούμε ότι οι επενδυτές κάτι βλέπουν. Η Eurobank με μεγάλο όγκο (είχε και πακέτα) δε μπορούσε να ξεπεράσει τα 0,40 ευρώ και έκλεισε ακριβώς εκεί. Είχε όμως τη μεγαλύτερη άνοδο έναντι των άλλων συστημικών. Τη μικρότερη την είχε η Εθνική Τράπεζα. Η Alpha Bank έχει τις μεγαλύτερες απώλειες από την αρχή του έτους έναντι των άλλων τραπεζών.

ΕΛΛΑΔΑ: Πρέπει τώρα να ξεκινήσει ο σχεδιασμός για την επιστροφή της χώρας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Πρέπει έργα μεγάλα που έχουν κολλήσει επί σειρά ετών να προχωρήσουν. Να γίνουν οι επενδύσεις που έχουν προγραμματιστεί ώστε να δημιουργηθούν θέσεις απασχόλησης και να υπάρξει ανάπτυξη.

Ελληνικό, ΒΟΑΚ, αεροδρόμιο στην Κρήτη, γραμμή Μετρό, αυτοκινητόδρομοι και άλλες μεγάλες επενδύσεις πρέπει να προχωρήσουν άμεσα. Η ύφεση φέτος θα είναι μεγάλη, αλλά πρέπει να πέσει χρήμα, ώστε να βγούμε από την κρίση. Δε μας παίρνει να έχουμε μία ακόμη κρίση με διάρκεια.

Εκτίμησή μας είναι πως θα πέσουν χρήματα και ευρωπαϊκά για την ανάπτυξη. Μπορεί να μην είναι αυτό που λένε «λεφτά με το ελικόπτερο», αλλά θα πέσουν για αναπτυξιακούς λόγους. Για να αναπτυχθούν και οι επιχειρήσεις και να δημιουργηθούν θέσεις απασχόλησης.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Ξεχώρισε έναντι των άλλων μετοχών του ΧΑ. Στο θέμα που είχαμε σήμερα για την πορεία των μετοχών του FTSE 25 αυτή και η Fourlis είχαν τη χειρότερη απόδοση στην αντίδραση. Μετά την κίνηση σήμερα βελτιώνεται η εικόνα της Ελλάκτωρ. Έπαιζαν και κάποιες πληροφορίες για τη γραμμή 4 του μετρό.

Πάντως η κίνηση της Ελλάκτωρ βοήθησε και άλλες μετοχές του κατασκευαστικού κλάδου. Η Άβαξ ενισχύθηκε 6,78%, η Ιντρακόμ Κατασκευές κατά 13,65% και η ΕΚΤΕΡ κατά 8,14%.

QUEST: Η εταιρεία νομίζουμε πως δεν είχε ενημερώσει για το ενδεχόμενο να εγγράψει αυτή την αντιστροφή προκαταβολής φόρου ύψους 12,7 εκατ. ευρώ. Μπορεί να μην αλλάζει κάτι ταμειακά αλλά επηρεάζει. Ξαναλέμε πως υψηλή είναι η κερδοφορία της ACS, για την οποία δημιουργήθηκε αναστάτωση καθώς αύξησε τα τιμολόγια εν μέσω πανδημίας. Απώλειες 4,56% και κλείσιμο στα 7,12 ευρώ.

VIOHALCO: Εξαιρετική κίνηση και κλείσιμο κοντά στο υψηλό ημέρας. Στα 1,9680 ευρώ με άνοδο 9,33% και όγκο 302 χιλ. τεμάχια. Είχε επηρεαστεί ακόμα και από την αναστολή λειτουργίας εργοστασίων. Λες και δεν είναι όλα κλειστά αυτές τις ημέρες.

JUMBO: Μεγάλη εντολή αγοράς στο κλείσιμο και πάλι βελτίωσε την εικόνα. Βρισκόταν προς το κλείσιμο στα 14,50 ευρώ και τελικά έκλεισε στα 14,95 ευρώ με απώλειες 1,58%.

COCA COLA: Έχασε 5,70% και ουσιαστικά δημιούργησε αυτή τη διαφορά μεταξύ Γ.Δ. και FTSE 25. Στα 21,50 ευρώ η μετοχή με όγκο 146 χιλ. τεμάχια. Είχε δώσει όμως και αυτή καλή κίνηση από τα χαμηλά.

MOTOR OIL: Πολύ καλή κίνηση και εδώ και σημαντική η ενίσχυση από τα χαμηλά των 8,60 ευρώ που έγραψε στις 18/3. Σημερα έκλεισε στα 14,34 ευρώ με άνοδο 6,62%.

NEWSPHONE: Θα θέλαμε να δούμε δωδεκάμηνο και να προσθέσουμε και τα τελευταία χρήματα που πήρε. Μετά θα πρέπει να τα δούμε με την αποτίμηση των 8,6 εκατ. ευρώ. Στο +10,71% και στα 0,31 ευρώ.

ΟΛΘ: Στα 20,50 ευρώ και στο -4,65%. Χαμηλό έχει γράψει στα 18,05 ευρώ. Μάλλον υπερβολική η πτώση. Αποτίμηση 206,6 εκατ. ευρώ και ταμείο 95 εκατ. ευρώ. Δηλαδή το λιμάνι τις Θεσσαλονίκης κάνει 100 εκατ. ευρώ!!! Μας δουλεύουν μάλλον…

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com 
www.bankingnews.gr  


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης