Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

MarketWatch: Το lockdown στις ΗΠΑ έφερε 6 εκατ. απολύσεις την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου

MarketWatch: Το lockdown στις ΗΠΑ έφερε 6 εκατ. απολύσεις την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου
Στα 6,6 εκατ. οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας την πρώτη εβδομάδα του, σύμφωνα με το MarketWatch
Περίπου έξι εκατομμύρια Αμερικανοί έκαναν αίτηση για χορήγηση επιδόματος ανεργίας την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου, ανεβάζοντας τις συνολικές απώλειες σε θέσεις εργασίας στα δεκαπέντε εκατομμύρια, σύμφωνα με report του Marketwatch.
Ωστόσο, ορισμένοι άλλοι φορείς προβλέπουν ότι η ανεργία για τον μήνα Απρίλιο πρόκειται να σπάσει κάθε ρεκόρ, καθώς οι θέσεις εργασίας θα μπορούσαν να μειωθούν ακόμα και κατά επτά εκατομμύρια.
Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως το αντίστοιχο διάστημα του Μαρτίου οι αιτήσεις για χορήγηση επιδόματος ανεργίας έφταναν τις 200.000.
Οι μαζικές απολύσεις ίσως να συνεχιστούν για μερικές ακόμα εβδομάδες, καθώς σημαντικοί κλάδοι της αμερικανικής οικονομίας έχουν καταρρεύσει.
«Κάποιες πολιτείες πίστευαν πως θα μπορούσαν να αποφύγουν τις συνέπειες του κορωνοϊού, ωστόσο τα χειρότερα έρχονται» επισημαίνει σε report της η Bank of America Merrill Lynch.
Αξίζει να επισημανθεί πως κάποιες πολιτείες δεν επεξεργάζονται όλες τις αιτήσεις για χορήγηση επιδόματος ανεργίας λόγω αδυναμίας, ενώ, στο πλαίσιο έκτακτης νομοθεσίας, έχει διευρυνθεί η βάση των δικαιούχων.
Για παράδειγμα, οι επαγγελματίες οδηγοί, παρότι είναι αυτοαπασχολούμενοι, μπορούν πλέον να λάβουν το σχετικό επίδομα.
Σε κάθε περίπτωση, οικονομολόγοι και αναλυτές κάνουν λόγο για απώλειες σε θέσεις εργασίας από 16 εκατομμύρια έως 25 εκατομμύρια, εφόσον το lockdown στις ΗΠΑ παραταθεί για ακόμα δύο μήνες.
Η άνευ προηγουμένου αύξηση της ανεργίας έχει ωθήσει τον σχετικό δείκτη στο 10%, από 4,4% τον Μάρτιο.
Μάλιστα, βάσει των προβλέψεων, σύντομα πρόκειται να αγγίξει το 15% ή το 20%, πλησιάζοντας τα ποσοστά της Μεγάλης Ύφεσης.

Στα 6,6 εκατ. οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας τον Μάρτιο

Στα όρια της κατάρρευσης έφθασε η αγορά εργασίας των ΗΠΑ τον Μάρτιο λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, με τις νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας, να εκτοξεύονται στα 6,6 εκατ.
Την ίδια ώρα, υπήρξε επί τα χείρω αναθεώρηση των στοιχείων για την εβδομάδα που έληξε στις 21 Μαρτίου, από 3,28 εκατ. στα 3,34 εκατ.
Η αγορά εργασίας των ΗΠΑ είναι σε ελεύθερη πτώση, σχολίασε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Oxford Economics, Gregory Daco, μετά την ανακοίνωση των στοιχείων, επισημαίνοντας ότι η προοπτική για αυστηρότερα μέτρα lockdown και το γεγονός ότι πολλές πολιτείες δεν έχουν ακόμη μπορέσει να επεξεργαστούν το πλήρες ποσό των αιτήσεων ανεργίας, υποδεικνύουν ότι το χειρότερο ακόμα δεν έχει έρθει.
Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης