Πότε μπορούν να αρθούν τα περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό; - Η απάντηση από Νοτιοκορεάτη επιδημιολόγο

Πότε μπορούν να αρθούν τα περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό; - Η απάντηση από Νοτιοκορεάτη επιδημιολόγο
O Νοτιοκορεάτης επιδημιολόγος επιμένει πως οι κυβερνήσεις πρέπει να επιμείνουν στην κοινωνική αποστασιοποίηση
Στο ερώτημα για το πότε μπορεί να γίνει άρση των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού απαντά ο καθηγητής επιδημιολογίας, Sung-Il Cho, της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σεούλ.
Όπως επισημαίνει, λοιπόν, μιλώντας στη βρετανική Telegraph, η άρση των μέτρων πρέπει να γίνει σταδιακά και όχι απότομα και μόνο στην περίπτωση όταν τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα παραμείνουν κάτω από τα 50 για περίπου 15 συνεχόμενες ημέρες.
Η Νότια Κορέα έχει καταγράψει συνολικά 10.423 κρούσματα και μόνο 204 θανάτους, ενώ την τελευταία φορά ανέφερε μόλις 39 νέα ημερήσια κρούσματα. Η χώρα είχε φθάσει την κορύφωση των ημερήσιων νέων κρουσμάτων της στις 29 Φεβρουαρίου και έκτοτε κινείται πτωτικά, όμως ακόμη δεν έχει πετύχει κάτω από 50 κρούσματα τη μέρα σε συνεχόμενη βάση επί δύο εβδομάδες.
Γι' αυτό, όπως είπε ο δρ Cho, «προκειμένου να πετύχουμε κάτι τέτοιο, πρέπει να επιμείνουμε στην κοινωνική αποστασιοποίηση και αυτό είναι μία πρόκληση, καθώς οι άνθρωποι ήδη έχουν κουραστεί και ο αριθμός των παραβιάσεων των μέτρων αυξάνεται».

Μέτρα μέχρι να βρεθεί εμβόλιο

Εξάλλου, μια νέα μελέτη, με επικεφαλής τον καθηγητή Joseph Yu του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ, συμπέρανε ότι τα περιοριστικά μέτρα δεν είναι δυνατό να τερματισθούν οριστικά και πλήρως, έως ότου βρεθεί ένα εμβόλιο, καθώς είναι υπαρκτός ο κίνδυνος ενός δεύτερου επιδημικού κύματος.
Οι ερευνητές, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet», αναφέρουν ότι οι χώρες πρέπει να συνεχίσουν να παρακολουθούν στενά τα νέα κρούσματα και να αναπροσαρμόζουν τα μέτρα ανάλογα με τις εξελίξεις.
«Χωρίς ανοσία αγέλης έναντι της Covid-19, είναι εύκολο τα κρούσματα να αυξηθούν ξανά, καθώς οι επιχειρήσεις, τα εργοστάσια και τα σχολεία σταδιακά θα ξεκινήσουν ξανά και οι κοινωνικές επαφές θα αυξηθούν, ενώ θα αυξηθεί και ο κίνδυνος εισαγόμενων κρουσμάτων από άλλες χώρες», προειδοποίησε ο δρ Yu, σύμφωνα με τη Guardian.
Οι ερευνητές θεωρούν πιθανό ότι ο «πολλαπλασιαστής» (δείκτης Ro) της πανδημίας, δηλαδή πόσους ανθρώπους μολύνει κάθε φορέας του ιού, θα αυξηθεί ξανά, όταν αρθούν ορισμένα μέτρα.
Η Κίνα έχει μειώσει αυτό τον αριθμό σε κάτω από ένα, από δύο έως τρία άτομα προηγουμένως, αλλά οι ειδικοί σε όλο τον κόσμο περιμένουν να δουν τι θα συμβεί στη συνέχεια, μετά και την άρση των μέτρων στο επίκεντρο της Ουχάν.
«Μολονότι οι πολιτικές ελέγχου όπως η φυσική απόσταση και οι αλλαγές στη συμπεριφορά πιθανώς θα διατηρηθούν για κάποιο χρονικό διάστημα, η ενεργητική επιδίωξη μιας ισορροπίας ανάμεσα στην επανέναρξη των οικονομικών δραστηριοτήτων και στη διατήρηση του δείκτη αναπαραγωγής του ιού κάτω από το ένα, είναι πιθανό ότι αποτελεί την καλύτερη στρατηγική, έως ότου υπάρξουν ευρέως διαθέσιμα εμβόλια», εκτίμησε ο Yu.
 
www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS