Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bloomberg: Αργή ανάπτυξη και κοινωνικές αναταραχές στην πρώτη γραμμή μόλις περάσει η «πανώλη» του κορωνοϊού

tags :
Bloomberg: Αργή ανάπτυξη και κοινωνικές αναταραχές στην πρώτη γραμμή μόλις περάσει η «πανώλη» του κορωνοϊού
Οι πανδημίες διαμορφώνουν τον πολιτισμό και υπάρχουν ακόμη και επιχειρήματα πως έχουν προκαλέσει θετικές αλλαγές, όχι όμως ο κορωνοϊός όπως επισημαίνει το πρακτορείο Bloomberg
Οι πανδημίες διαμορφώνουν τον πολιτισμό, προκαλούν ακόμη και θετικές αλλαγές, όχι όμως ο κορωνοϊός όπως επισημαίνει το πρακτορείο Bloomberg.
Μόλις ο Μαύρος Θάνατος θέρισε ότι ήταν να θερίσει στην Ευρώπη το 1348 και το 1349, οι εργαζόμενοι σε όλη την ήπειρο ανακάλυψαν ότι είχαν εξουσία στα χέρια τους για πρώτη φορά στη ζωή τους.
Οι κλωστοϋφαντουργοί εργαζόμενοι στο Άγ. Όμερ της βόρειας Γαλλίας ζήτησαν και έλαβαν τρεις διαδοχικές αυξήσεις μισθών μέσα σε ένα έτος από το πέρασμα της Μεγάλης Πανώλης.
Πολλές συντεχνίες εργατών πέτυχαν υψηλότερες αμοιβές και λιγότερες ώρες εργασίας.
 Όταν η γαλλική κυβέρνηση προσπάθησε να καλύψει τα αιτήματα αυτά το 1351, επέτρεψε να αυξηθούν οι αποδοχές μέχρι και κατά 1/3 περισσότερο από το επίπεδο προ της πανώλης.
Το 1352 το αγγλικό κοινοβούλιο, το οποίο το 1349 είχε ψηφίσει έναν νόμο που περιόριζε τα επίπεδα αμοιβών στα επίπεδα προ της πανώλης, δρώντας εναντίον εργοδοτών διπλασίασε ή τριπλασίασε τις αμοιβές των εργαζομένων, όπως αναφέρει η ιστορικός Barbara Tuchman's, στο βιβλίο της «Ενας μακρινός καθρέφτης» (A Remote Mirror), ένα αριστούργημα για τις δυστυχίες της Ευρώπης τον 14ο αιώνα.
Ο Μαύρος Θάνατος, ο οποίος ήρθε ακολουθώντας το παπικό σχίσμα της Καθολικής Εκκλησίας, άλλαξε τη στάση απέναντι στη θρησκεία, αφήνοντας τους Ευρωπαίους πιο απρόθυμους να υποταχθούν στην εξουσία.
Όπως έλεγε η Tuchman, «ο Μαύρος Θάνατος μπορεί να ήταν η μη αναγνωρισμένη αρχή του σύγχρονου ανθρώπου» - καθώς η Αναγέννηση, η Μεταρρύθμιση και ο Διαφωτισμός ακολούθησαν αιώνες μετά στο μέλλον.
Ένα από τα σαφέστερα μαθήματα που έφερε ήταν τα κέρδη της εργασίας απέναντι στην εξουσία σε βάρος του κεφαλαίου.
Ο Μαύρος Θάνατος μείωσε τον πληθυσμό της Ευρώπης κατά περίπου 40% σε λιγότερο από δύο χρόνια και κατάφερε να ενισχύσει εκείνους που επέζησαν όσο καμία άλλη επιδημία δεν είχε τόσο μεγάλη επίδραση, όπως δεν θα έχει ούτε αυτή που ζούμε τώρα.
Ωστόσο, η έρευνα που δημοσιεύθηκε πρόσφατα από την Federal Reserve του Σαν Φρανσίσκο δείχνει ότι και οι λιγότερο επιβλαβείς πανδημίες έχουν παρόμοια αποτελέσματα.
Εξετάζοντας μια ντουζίνα επιδημιών, από τον Μαύρο Θάνατο μέχρι τη γρίπη H1N1 του 2009, η οποία στοίχισε τουλάχιστον 100.000 ζωές, ήταν πολύ λιγότεροι από τις τρέχουσες εκτιμήσεις για τον Covid-19 - αν και τείνουν να επιτεθούν πιο άμεσα στον πληθυσμό εργασιακής ηλικίας.
Οι ακαδημαϊκοί επανέλαβαν επίσης τα δεδομένα τους, εξαιρώντας το Μαύρο Θάνατο (μακράν το πιο θανατηφόρο) και την ισπανική γρίπη του 1918 (επειδή η Μεγάλη Ύφεση μετά από μόλις μια δεκαετία αργότερα μπορεί να είχε ριψοκίνδυνα αποτελέσματα) και βρήκε την ίδια εικόνα.

https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/-1x-1%20%281%29_2.png?itok=_5BoO7L3
- Τις δεκαετίες μετά από μια πανδημία, οι πραγματικοί μισθοί στην Ευρώπη
αυξάνονταν, αυτό όμως δεν είναι σίγουρο στην παρούσα επιδημία
Οι αριθμοί αυτοί είναι σχετικοί με αυτό που θα περίμενε κανείς από τις πληγές (και είναι πραγματικοί: μετά τον μαύρο θάνατο, οι τιμές των σιτηρών αυξήθηκαν, συνεπώς οι υψηλότεροι μισθοί αρχικά ακολουθούσαν τον πληθωρισμό) και έδειξαν ότι οι πανδημίες έδωσαν ώθηση στην εργασία η οποία κράτησε σχεδόν για τέσσερις δεκαετίες.
Αυτά τα κέρδη είναι εις βάρος του κεφαλαίου.
Οι μέτοχοι πρέπει να υποστηρίξουν χαμηλότερες αποδόσεις από ό, τι είχαν προβλέψει.
Υπό συνθήκες έκτακτης ανάγκης, οι κυβερνήσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη επιχορηγούν τους μισθούς και πληρώνουν τους εργαζομένους για να μην εργάζονται.
Οι εργαζόμενοι που εξακολουθούν να είναι υποχρεωμένοι να εργάζονται, ενώ άλλοι είναι κοινωνικά απομακρυσμένοι και οι οποίοι είχαν προηγουμένως προετοιμαστεί να δεχθούν κακές αμοιβές και συνθήκες, γίνονται όλο και πιο δυναμικοί.
Για παράδειγμα οι εργαζόμενοι στην Amazon, οι οποίοι επί μακρόν κατήγγειλαν τις συνθήκες εργασίας και τις πρακτικές στις αποθήκες τους, κατέβηκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν που εξαναγκάζονται να εργαστούν σε στενή εγγύτητα ο ένας μετά τον άλλον, αφού συνάδελφοί τους είχαν προσβληθεί με το Covid-19 και η Amazon απάντησε ακόμη και κάνοντας 80.000 νέες προσλήψεις.

-  Ένα άλλο ανησυχητικό εύρημα από τη μελέτη είναι ότι δεν υπάρχει μεγάλη ανάκαμψη για να υπάρξει και η ανάλογη προσδοκία: Οι πανδημίες δεν είναι σαν πολέμος.
Τα κτίρια και τα μηχανήματα δεν καταστρέφονται και έτσι δεν υπάρχει τίποτα για την ανασυγκρότηση.
Κάποιοι ευρωπαίοι πολιτικοί, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού της Ισπανίας, ζητούν ήδη ένα "νέο σχέδιο Μάρσαλ" που θα είναι "η μεγαλύτερη κινητοποίηση οικονομικών και υλικών πόρων στην ιστορία".
Μπορεί όμως να είναι αισιόδοξος να σχεδιάσουμε ένα παράλληλο με το σχέδιο Marshall, το τεράστιο πρόγραμμα επενδύσεων με το οποίο οι ΗΠΑ στήριξαν την ανασυγκρότηση της Δυτικής Ευρώπης μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

- Όταν οι ακαδημαϊκοί εξέτασαν τα πραγματικά φυσικά επιτόκια μετά από τις πανδημίες και τα σύγκρισαν με τον  αντίκτυπο των πολέμων, διαπίστωσαν ότι είχαν ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα.
Το φυσικό επιτόκιο, κατά τον ορισμό τους, είναι "το επίπεδο των πραγματικών αποδόσεων ασφαλών περιουσιακών στοιχείων που εξισορροπούν την προσφορά αποταμίευσης και τη ζήτηση από επενδύσεις-διατηρώντας σταθερές τις τιμές σε μια οικονομία".
Η μεγαλύτερη οικονομική δραστηριότητα θα απαιτήσει υψηλότερα ποσοστά, όλα ισοδύναμα, ενώ η ασθενέστερη οικονομική δραστηριότητα θα φέρει μαζί τους χαμηλότερα ποσοστά.
Ένα αξιόλογο έγγραφο που δημοσιεύθηκε από την Τράπεζα της Αγγλίας νωρίτερα φέτος υπολόγισε πραγματικά φυσικά ποσοστά από το 1311, πριν από τον Μαύρο Θάνατο.
Το εύρημα τους ήταν ξεκάθαρο.
Οι πόλεμοι οδηγούν σε υψηλότερα πραγματικά επιτόκια, τα οποία συνεπάγονται μεγαλύτερη οικονομική δραστηριότητα που πρέπει να ελεγχθεί.
Οι πανδημίες ακολουθούνται από χαμηλότερα πραγματικά ποσοστά, που υποδηλώνουν μια αργή οικονομική δραστηριότητα καθώς δεν υπάρχει έλλειψη κεφαλαίου που πρέπει να αντικατασταθεί, όπως θα συνέβαινε μετά από πόλεμο.
Επιπλέον, υπάρχει μάλλον μια τάση για εξοικονόμηση και όχι για επενδύσεις.
Όταν η οικονομία βιώνει τεράστιο χτύπημα, πολλοί αισθάνονται την ανάγκη εξοικονόμησης περισσότερων - και επομένως καταναλώνουν λιγότερα, που σημαίνει βραδύτερη οικονομική ανάπτυξη.
 
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/-1x-1%20%282%29_0.png?itok=rbJN2PgU

- Υπάρχουν επίσης σημαντικές ψυχολογικές διαφορές.
Μετά από έναν πόλεμο, όσο τραυματικός και αν ήταν, οι νικητές έχουν την ικανοποίηση της νίκης, ενώ οι ηττημένοι μπορούν να φέρουν μεγάλη ένταση στην ανοικοδόμηση και τη διάσωση της εθνικής τιμής.
Το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα, και η οικονομική άνοδος χωρών όπως η Γερμανία, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα, επιβεβαιώνουν το επιχείρημα.
Μετά από μια πανδημία, οι άνθρωποι έχουν κυριολεκτικά φέρει το φόβο του Θεού και δεν υπάρχει μεγάλη αίσθηση νίκης στο τέλος.
Συχνά οι επιζώντες αισθάνονται ένοχοι.
Επομένως, τα μοντέλα κατανάλωσης και επένδυσης μπορούν να επηρεαστούν από τη μετατραυματική διαταραχή του στρες.
Για να παραθέσω τον αναλυτή επενδύσεων Peter Atwater, του Financial Insyghts:
"Δεν αναρρώνουμε από το τραύμα. προσαρμόζουμε σε αυτό.
Μαθαίνουμε να ζούμε με τα σημάδια της και να προχωρούμε μπροστά από τον πόνο. "
 
- Περισσότερο ανησυχητικό είναι το ενδεχόμενο διαταραχών και αναταραχών.
Κοινός παρονομαστής των πανδημιών ήταν μια προσπάθεια να κατηγορήσουμε  ξένους και αλλοδαπούς.
Οι σφαγές των Εβραίων κατά τη διάρκεια του Μαύρου Θανάτου τους ανάγκασαν να εγκατασταθούν στην ανατολική Ευρώπη.
Η απώλεια της πίστης προς την εξουσία της εκκλησίας ήταν αποπροσανατολιστική, όπως και οι προσπάθειες των εργαζομένων να διεκδικούν τα δικαιώματά τους.
Οι δύο αιώνες μετά την πανούκλα έβλεπαν την Ευρώπη να σπαράσσεται σε μια διαδοχή περιττών πολέμων.
Οι εξεγέρσεις από τους αγρότες και τους τεχνίτες ήταν κοινές και πάντα έληγαν με βίαιη καταστολή.
Όπως και στις προηγούμενες πανδημίες ίσως και αυτή να ανατρέψει την ισορροπία υπέρ της εργασίας και κατά του κεφαλαίου.
Θα εντείνει τη δυσπιστία προς τις κυβερνήσεις, εντείνοντας παράλληλα την επιθυμία των κυβερνήσεων να αναλάβουν πιο ενεργό ρόλο στην κοινωνία και στις αγορές.
Θα είμαστε τυχεροί αν αυτές οι συγκρούσεις επιλυθούν ειρηνικά.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης