Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Barclays: Οι ευρωπαϊκές αγορές θα αποδώσουν καλύτερα από τις αμερικανικές

tags :
Barclays: Οι ευρωπαϊκές αγορές θα αποδώσουν καλύτερα από τις αμερικανικές
Σε καλύτερη θέση τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια από τα αμερικάνικα, σύμφωνα με την Barclays
Οι ευρωπαϊκές αγορές πρόκειται να αποδώσουν καλύτερα από τις αμερικανικές, σύμφωνα με ανάλυση της βρετανικής τράπεζας Barclays.
Σε report της η τράπεζα αναφέρει ότι ευρωπαϊκές μετοχές είναι υποτιμημένες και πρόκειται να υπεραποδώσουν τους επόμενους έξι με επτά μήνες, μετά την πανδημία του κορωνοϊού.
Πιο συγκεκριμένα, ανάκαμψη στις ευρωπαϊκές μετοχές έως τα τέλη του 2020 αναμένουν οι αναλυτές της Barclays.
Όπως εξηγούν, εάν το αποκορύφωμα του φόβου αποτελεί προϋπόθεση για την ανάκαμψη, τα καλά νέα είναι ότι μάλλον μόλις ξεπεράστηκε.
Η πανδημία του Covid-19 δείχνει σημάδια επιβράδυνσης και αυτό είναι το μόνο στοιχείο που μετράει αυτή τη στιγμή, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Επιπλέον, η πρωτοφανής απάντηση των κυβερνήσεων και των κεντρικών τραπεζών μειώνει τους καθοδικούς κινδύνους.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έχει ανακάμψει 16% από τις 18 Μαρτίου, ωστόσο παραμένει 25% χαμηλότερα από το ιστορικό υψηλό της 19ης Φεβρουαρίου.
Η εκτίμηση της Barclays κάνει λόγο για άνοδο του Stoxx 600 κατά 13% στις 365 μονάδες, έως τα τέλη του 2020.
Όσον αφορά την πανδημία, ενώ οι αναλυτές εκτιμούν ότι η ύφεση θα είναι βαθύτερη από την κρίση του 2008, αλλά μικρότερη σε διάρκεια, προειδοποιούν ότι η πανδημία θα επηρεάσει μακροπρόθεσμα την κοινωνία, την οικονομία και τις αγορές.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι με τις ΗΠΑ να βρίσκονται στο επίκεντρο της πανδημίας, δεν αποκλείεται οι ευρωπαϊκές μετοχές να υπεραποδώσουν έναντι των αμερικανικών το 2021.
Αυτό ερμηνεύεται ως εξής:
Παρότι οι ΗΠΑ προσπάθησαν να ενθαρρύνουν τις επιχειρήσεις τους να κρατήσουν τους υπαλλήλους τους δίνοντας φορολογικά κίνητρα, δεν έχουν χορηγήσει μεταβιβαστικές πληρωμές σε πολίτες και επιχειρήσεις, αντί μισθών, όπως έκαναν οι ευρωπαϊκές χώρες.
Αυτές οι επιδοτήσεις μειώνουν την πιθανότητα απώλειας θέσεων εργασίας και θα ενισχύσουν την παραγωγική ικανότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας στη μετά τον κορωνοϊό εποχή.
«Η εξασθενημένη εγχώρια ανάπτυξη, η φθίνουσα κερδοφορία των τραπεζών, η έλλειψη τεχνολογίας, η υπερβολική εξάρτηση από την παλιά οικονομία, η ακατάστατη πολιτική και η έκθεση στο εμπόριο μετέτρεψαν την Ευρώπη σε μια περιοχή όπου κυριαρχούν ο συντηρητισμός και η λιτότητα» αναφέρει η Barclays.
Ωστόσο, παρά την «παλιά οικονομία» της Ευρώπης, διαθέτει ένα δομικό πλεονέκτημα έναντι των ΗΠΑ:
Διαθέτει πιο στέρεες βάσεις αυτή τη στιγμή από την αμερικανική οικονομία, που βασίζεται, εν πολλοίς, στη ζήτηση για προϊόντα υψηλής τεχνολογίας και στον ενεργειακό κλάδο, που πλήττεται ιδιαίτερα από τον πόλεμο για την τιμή του πετρελαίου.
Φυσικά, η Barclays προκρίνει τις αγορές της Γαλλίας και της Γερμανίας, έναντι των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, καθώς έχουν ισχυρότερη δημοσιονομική θέση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης