Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Rabobank: Ύφεση -6% το 2020 για τις ΗΠΑ και σοκ -32% στο β΄ τρίμηνο του 2020 - Η ανεργία θα εκτιναχθεί στο 12,1%

Rabobank: Ύφεση -6% το 2020 για τις ΗΠΑ και σοκ -32% στο β΄ τρίμηνο του 2020 - Η ανεργία θα εκτιναχθεί στο 12,1%
Στο -6% η ύφεση το 2020 για τις ΗΠΑ, σύμφωνα με την ολλανδική τράπεζα Rabobank
Ύφεση -6% εκτιμά η ολλανδική τράπεζα Rabobank για την αμερικανική οικονομία σε ετήσια βάση το 2020, απόρροια του σοκ της πανδημίας του κορωνοιού και του παγώματος της οικονομίας λόγω του ιού.
Όπως είχε προβλέψει βάσει μιας σειράς από δείκτες, η οικονομία των ΗΠΑ βρισκόταν στην τελευταία φάση του κύκλου, κάτι που οδήγησε σε μια αναστροφή στην καμπύλη απόδοσής της στα ομόλογα αλλά και συνολικά στην οικονομία.
Πράγματι, η ανάπτυξη επιβραδύνθηκε κατά τη διάρκεια του 2019.
Ωστόσο, οι επιχειρήσεις δεν το αντιλήφθηκαν αυτό εγκαίρως.
Πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού, καταγράφηκε η μεγαλύτερη επενδυτική επέκταση στην ιστορία των ΗΠΑ.
Η πανδημία του κορωνοϊού σταμάτησε αυτή την επέκταση ξαφνικά, με αποτέλεσμα οι εκτιμήσεις της Rabobank να αναθεωρηθούν επί τα χείρω:
Από ύφεση -0,4% στο -6% σε ετήσια βάση για το 2020.
Πιο συγκεκριμένα, το α΄ τρίμηνο, το lockdown στις ΗΠΑ, που άρχισε στα μέσα Μαρτίου, ακολουθήθηκε από ραγδαία αύξηση της ανεργίας.
Νωρίτερα, τον Φεβρουάριο, ο δείκτης PMI της Markit είχε φτάσει στα χαμηλότερα επίπεδά του, αντανακλώντας την πτώση στους κλάδους της ψυχαγωγίας και του ταξιδίου.
Ανάλογη πορεία είχε ο δείκτης PMI για τη μεταποίηση, όπως και για τις υπηρεσίες.
Με την επιβράδυνση του Φεβρουαρίου και την απότομη συρρίκνωση της οικονομίας τον Μάρτιο, αναμένεται ότι συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά το πρώτο τρίμηνο στο -5%.
Το β΄ τρίμηνο, ωστόσο, η πτώση στο ΑΕΠ θα είναι τεράστια, λόγω του lockdown και της παύσης της οικονομικής δραστηριότητας.
Μάλιστα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της τράπεζας, η συνολική οικονομική δραστηριότητα θα καταγράψει μείωση της τάξης του 31,2% το β’ τρίμηνο του 2020.
Αυτό το νούμερο δικαιολογείται και από τη ραγδαία πτώση της ζήτησης, αλλά κυρίως, κατ’ εξαίρεση, από τη ραγδαία πτώση της προσφοράς.
Στην περίπτωση που η αμερικανική οικονομία θα επανεκκινηθεί το γ’ τρίμηνο, αυτό και μόνο το γεγονός θα προκαλέσει μια θεαματική αύξηση του ΑΕΠ, καθώς θα τονωθεί η προσφορά – αν και η ζήτηση θα είναι περιορισμένη.
Η καταναλωτική δαπάνη θα περιοριστεί σε μέτρια επίπεδα.
Επίσης, πολλές επιχειρήσεις θα έχουν κλείσει, αφήνοντας μόνον χρέη.
Πάντως, ο αρνητικός αντίκτυπος στη συνολική ζήτηση θα υποχωρήσει από την ανάκαμψη που θα δημιουργηθεί από την τόνωση της προσφοράς το γ’ τρίμηνο.
Εκτιμάται ότι η ανάκαμψη θα φτάσει το 14% σε τριμηνιαία βάση.
Το δ’ τρίμηνο θα μοιάζει κάπως στο α’ τρίμηνο, με διακυμάνσεις στη ζήτηση.
Τα μέτρα τόνωσης που λαμβάνει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και η Fed μπορούν να κρατήσουν ένα σημαντικό κομμάτι του επιχειρηματικού τομέα ζωντανό.
Οι προοπτικές για επενδύσεις είναι αρνητικές.
Εκτιμάται πως θα υπάρχει μικρή αύξηση του ΑΕΠ.
Με άλλα λόγια, στο τέλος του έτους η ύφεση θα φτάσει το -6%.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης