Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Νεκρές οι ελεύθερες αγορές, οι κεντρικές τράπεζες θα αγοράζουν ETFs και ομόλογα σκουπίδια

tags :
Νεκρές οι ελεύθερες αγορές, οι κεντρικές τράπεζες θα αγοράζουν ETFs και ομόλογα σκουπίδια
Η FED αγοράζει σχεδόν ότι κινείται
Οι ελεύθερες αγορές είναι νεκρές, στις αγορές κυριαρχεί μόνο ο παρεμβατισμός, οι κεντρικές τράπεζες για να ελέγξουν την κατάσταση και να αποφευχθεί το κραχ ασύδοτα αγοράζουν ότι βρουν ETFs υψηλού κινδύνου έως ομόλογα σκουπίδια.
Στις 23 Μαρτίου, όταν η Fed ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει να αγοράζει εταιρικά ομόλογα επενδυτικής βαθμίδας, είχε τονιστεί ότι τώρα που η Fed έχει αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο, θα αγοράζει μετοχές και εταιρικά ομόλογα χαμηλότερης διαβάθμισης.
Δύο εβδομάδες αργότερα, η εκτίμηση αυτή επιβεβαιώθηκε η Fed ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει, να αγοράζει junk bonds και σε επόμενη φάση μπορεί να αγοράσει και μετοχές.
Πρόσφατα εταιρικά ομόλογα 150 δισεκ. επενδυτικής ποιότητας υποβαθμίστηκαν σε σκουπίδια, προκαλώντας ανησυχίες για το τι θα συμβεί στην αγορά ομολογιακών δανείων των 1,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, καθώς εκατοντάδες δισεκατομμύρια παλαιότερων επενδυτικών χρεών υποβαθμίστηκαν σε σκουπίδια.
Αυτές οι ανησυχίες απαντήθηκαν στις 9 Απριλίου 2020, όταν στο πλαίσιο του διευρυμένου προγράμματος διάσωσης ύψους 2,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων της Fed, ανακοίνωσε την επέκταση των εταιρικών πιστωτικών διευκολύνσεων της πρωτοβάθμιας και δευτερογενούς αγοράς, οι οποίες θα αγοράσουν τώρα ομόλογα από τις 22 Μαρτίου.
Γιατί 22 Μαρτίου;
Επειδή η Ford υποβαθμίστηκε στις 24 Μαρτίου και με αποτέλεσμα τα ομόλογα της να σημειώνουν αύξηση αποδόσεων.
Η Fed αναφέρει ότι για να είναι επιλέξιμα τα ομόλογα, ο εκδότης πρέπει να πληροί τους ακόλουθους όρους
-Ο εκδότης έχει πιστοληπτική ικανότητα τουλάχιστον BBB- ή Baa3 από τις 22 Μαρτίου 2020, από έναν σημαντικό εθνικό οργανισμό αξιολόγησης
-Ένας εκδότης που έχει βαθμολογηθεί τουλάχιστον BBB- / Baa3 έως τις 22 Μαρτίου 2020, αλλά στη συνέχεια υποβαθμίστηκε, πρέπει να έχει τουλάχιστον βαθμολογία BB- / Ba3
Η ίδια λογική ισχύει και για τις αγορές της Fed στην Πρωτογενή Αγορά: Με στόχο την Διευκόλυνση Εταιρικής Πίστωσης στην Πρωτοβάθμια Αγορά η Fed μέσω SPV εταιρία ειδικού σκοπού θα αγοράσει τα ειδικά ομόλογα ως ο μοναδικός επενδυτής σε έκδοση ομολογιών.
Μέσω αυτής της διαδικασίας η FED μπορεί να αγοράζει ETFs εκ των οποίων ο επενδυτικός στόχος είναι η έκθεση σε εταιρικά ομόλογα υψηλής απόδοσης
Η Fed προσδιόρισε και ον συντελεστή μόχλευσης που θα εφαρμόσει χρησιμοποιώντας τα αμερικανικά ομόλογα ως κεφαλαιουχική βάση, σημειώνοντας ότι η διευκόλυνση «θα επιβαρύνει τα ίδια κεφάλαια του Δημοσίου με 10 προς 1 όταν αποκτά εταιρικά ομόλογα από εκδότες που είναι επενδυτικού βαθμού κατά την αγορά και κατά την απόκτηση ETF, των οποίων ο πρωταρχικός επενδυτικός στόχος είναι η έκθεση σε εταιρικά ομόλογα αμερικανικού τύπου.
Επιπλέον, η διευκόλυνση θα αξιοποιήσει το μετοχικό κεφάλαιο με μόχλευση 7 προς 1 όταν αποκτά εταιρικά ομόλογα από εκδότες που έχουν βαθμολογηθεί κάτω από επενδυτική βαθμίδα.
Η Fed ανακοίνωσε ότι θα αγοράσει έως και 500 δισεκατομμύρια δολάρια βραχυπρόθεσμων ομολόγων από Πολιτείες σε μια προσπάθεια να υποστηρίξει τη χρηματοδότησή τους αλλά και δημοτικά ομόλογα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης