Τραπεζικά νέα

Μετριότητα η στήριξη του Eurogroup – Η Ελλάδα σε σύνολο 540 δισ θα πάρει 6 δισ. ή 1,1% με προληπτική γραμμή με κρυφούς όρους μνημονίου

Μετριότητα η στήριξη του Eurogroup – Η Ελλάδα σε σύνολο 540 δισ θα πάρει 6 δισ. ή 1,1% με προληπτική γραμμή με κρυφούς όρους μνημονίου
Η Ελλάδα με 6 δισεκ. ουσιαστικά λαμβάνει το 1,1% του συνολικού πακέτου των 520 με 540 δισεκ.
Το πακέτο στήριξης της ευρωζώνης ύψους 540 δισεκ. ευρώ εκ των οποίων 240 δισ από τον ESM τον Ευρωπαικό Μηχανισμό Σταθερότητας ήταν μια σχετική μετριότητα.
Μετριότητα γιατί ενώ η Ευρώπη έχει φέρει στο τραπέζι 3 τρισεκ. ως δαπάνη για την αντιμετώπιση του κορωνοιού – εκτός της ΕΚΤ και των 750 δισεκ. – οι θεσμοί της Ευρώπης με επίκεντρο το Eurogroup θα εισφέρουν 540 δισεκ. ευρώ που αντιστοιχεί στο 22% της συνολικής δαπάνης.
Με όρους ESM η στήριξη ανέρχεται σε περίπου 200-220 δισεκ. που αντιστοιχεί στο 8% της συνολικής δαπάνης κρατών και θεσμικών φορέων.
Ως προς το μοντέλο λύση
Α)Θα χρησιμοποιηθεί ο ESM με προληπτική πιστωτική γραμμή με δύο τρόπους.
1)Θα χορηγηθεί προληπτική πιστωτική γραμμή ECCL με βάση το 2% του ΑΕΠ κάθε χώρας – για την Ελλάδα ανέρχεται σε 3,6 δισεκ. – με κάποιους όρους – τυποποιημένους όρους - μέχρι να λήξει ο κορωνοιός.
Όταν λήξη θα εξακολουθήσουν να δεσμεύονται για την ενίσχυση των οικονομικών και χρηματοοικονομικών θεμελίων σύμφωνα με τα πλαίσια της οικονομικής και φορολογικής συνεργασίας.
Τι σημαίνει αυτό ότι μετά την λήξη του κορωνοιού θα επανέλθουν ορισμένα μνημονιακά μέτρα που αφορούν τις προληπτικές πιστωτικές γραμμές.
2)Ο ESM θα μπορεί να χρηματοδοτεί και το Ταμείο Ανάκαμψης που θα στηρίζεται επίσης και από καινοτόμα χρηματοοικονομικά εργαλεία.
Ορισμένοι θεωρούν ότι υπονοούνται τα ευρωομόλογα αλλά στην πράξη το εργαλείο αυτό δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί.

Τι κερδίζει η Ελλάδα;

Η Ελλάδα από αυτό το πακέτο των 540 δισεκ. θα πάρει περίπου 6 δισεκ. ή το 1,1% του συνολικού σχεδίου.
Η θέση της Γερμανίας, της Ολλανδίας, του ESM πέρασε.
Οι χώρες αυτές και ο ESM ήθελαν η οικονομική βοήθεια να δοθεί μέσω προληπτικής πιστωτικής γραμμής ECCL με κάποιους όρους.
Με την λήξη του κορωνοιού όλες οι χώρες θα πρέπει να προσαρμοστούν στις οικονομικές παραμέτρους και κανόνες που ίσχυαν προ κορωνοιού.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι μνημονιακοί όροι είναι προ των πυλών.
Επίσης το Eurogroup υποχρεώνει πολλά κράτη όπως Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία να πάρουν προληπτικές πιστωτικές γραμμές, καθώς και η Ελλάδα θα πάρει προληπτική πιστωτική γραμμή με όρους υποχρεωτικούς.
Η ECCL είναι ένα άτυπο μνημόνιο.
Η Ελλάδα σε σύνολο 6 δισεκ. που θα πάρει τα 3,6 με 3,8 δισεκ. αφορούν προληπτική πιστωτική γραμμή για την υγεία και την αντιμετώπιση του κορωνοιού.
Ως προς την οικονομία και τις παρεμβάσεις μέσω ΕΤΕπ 200 δισεκ. ανεργία 100 δισεκ. Ταμείο Συνοχής περίπου 37 με 40 δισεκ. η Ελλάδα θα πάρει 2,4 με 2,2 δισεκ. ευρώ.
Όμως η Ελλάδα θα έχει πρόσβαση και στο Ταμείο Ανάκαμψης και Χρηματοδότησης στο οποίο μπορεί να έχει εμπλοκή και ο ESM και αυτό σημαίνει πάλι προληπτικές πιστωτικές γραμμές.

Συμπέρασμα

Η Ελλάδα με 6 δισεκ. ουσιαστικά λαμβάνει το 1,1% του συνολικού πακέτου των 540 δισεκ.
Τα 6 δισεκ. είναι ένα ασήμαντο ποσό εμπρός στο μέγεθος της οικονομικής ύφεσης αλλά και του δημοσιονομικού ελλείμματος.
Η ύφεση στην Ελλάδα εκτιμάται σε 7% με 9% συνολικά για το 2020 και για το δεύτερο τρίμηνο του 2020 περίπου 18% με 20%.
Το δημοσιονομικό έλλειμμα θα μπορούσε να φθάσει στο 10% - ορισμένοι δεν αποκλείουν και το 15% -
Με απώλεια ΑΕΠ περίπου 15 δισεκ. τα 6 δισεκ. είναι μια πολύ μέτρια παρέμβαση.
Η Ελλάδα δεν κέρδισε κάτι ουσιώδες από το Eurogroup όπου τελικώς οι προληπτικές πιστωτικές γραμμές είναι στο επίκεντρο.
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης