Τελευταία Νέα
Διεθνή

Φονικός ο κορωνοιός - Σε 110 ημέρες κοντά στους 105 χιλ. οι νεκροί με θνησιμότητα 6% και τα κρούσματα 1,72 εκατ. - ΠΟΥ: Όχι στη χαλάρωση των μέτρων

tags :
Φονικός ο κορωνοιός - Σε 110 ημέρες κοντά στους 105 χιλ. οι νεκροί με θνησιμότητα 6% και τα κρούσματα 1,72 εκατ. - ΠΟΥ: Όχι στη χαλάρωση των μέτρων
Ο ΠΟΥ προειδοποίησε τις χώρες να είναι πολύ προσεκτικές σε ό,τι αφορά την άρση των περιορισμών που έχουν επιβληθεί γιατί υπάρχει σοβαρός κίνδυνος επανεμφάνισης του κορωνοιού
(upd11) Ακάθεκτος συνεχίζει ο κορωνοϊός... το φονικό του έργο παγκοσμίως καθώς σε διάστημα 110 ημερών έχει προκαλέσει το θάνατο σε σχεδόν 105 χιλιάδες, τα κρούσματα ανέρχονται σε 1,724 εκατ. και όσοι θεραπεύτηκαν ξεπερνούν τους 382 χιλιάδες.
Με βάση τα στατιστικά στοιχεία:

-    Οι νεκροί αντιστοιχούν στο 6% των κρουσμάτων.
-    Οι νεκροί αντιστοιχούν στο 0,0082% του παγκόσμιου πληθυσμού
-    Αυτοί που θεραπεύτηκαν αντιστοιχούν στο 22,1% των κρουσμάτων.
-    Με βάση την στατιστική όταν όσοι θεραπεύτηκαν φθάσουν στο 50% αυτό θα σημαίνει ότι η αντίστροφη μέτρηση της επιθετικής επιβράδυνσης του κορωνοιού θα έχει ξεκινήσει.
-    Κατά πολλούς ο κίνδυνος ο κορωνοϊός να συνεχίσει με υφέσεις και εξάρσεις είναι πολύ μεγάλος.
Τρεις μήνες από την εκδήλωση της πανδημίας του κορωνοϊού και εξακολουθούν να προκαλούν σοκ τα δεδομένα που διαμορφώνει η πανδημία του κορωνοϊού, η κατάσταση στην οποία υποχρεώθηκαν να ζουν περισσότεροι από 4 δισεκατομμύρια άνθρωποι που έχουν τεθεί σε καραντίνα ή τους έχουν επιβληθεί αναγκαστικά περιοριστικά μέτρα στην κυκλοφορία και στις συναθροίσεις τους προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά της νόσου, μια και μέχρι στιγμής η ανθρωπότητα δεν έχει άλλη «αμυντική γραμμή» απέναντι στον ιό.

Και είναι σημαντικό να τηρηθεί, αφού όπως υποστηρίζει στις 10 Απριλίου 2020, ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Tedros Adhanom Ghebreyesus, οι άνθρωποι που μολύνονται από τον κορωνοϊό κινδύνουν δέκα φορές περισσότερο να πεθάνουν σε σύγκριση με τη γρίπη, ενώ μια πρόωρη χαλάρωση των μέτρων θα μπορούσε να οδηγήσει σε φονική επανεμφάνιση του κορωνοϊού.
Η ανακοίνωση αυτή ήρθε λίγο πριν σπάσει το φράγμα των 100.000 νεκρών και λίγο μετά την ανακοίνωση πως χώρες όπως η Αυστρία, η Βουλγαρία, η Τσεχία, η Δανία, η Νορβηγία, ανακοινώσουν την πρόθεσή τους να χαλαρώσουν τα περιοριστικά μέτρα, σε μια Ευρώπη της οποίας η κατάσταση εξακολουθεί να παραμένει δύσκολη, καθώς στην πρώτη τετράδα με τα περισσότερα θύματα από τον κορωνοϊό είναι η Ιταλία, η Ισπανία, η Γαλλία και η Μεγάλη Βρετανία, οι οποίες «μετρούν» το 56% των παγκόσμιων θανάτων, ενώ αποτελούν ψήγματα αισιοδοξίας οι μειώσεις κρουσμάτων ή θανάτων και η άρση κάποιων περιοριστικών μέτρων σε χώρες της Ευρώπης.
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι New York Times υποστηρίζουν πως η άρση των περιοριστικών μέτρων, της κοινωνικής αποστασιοποίησης και των κλειστών σχολείων μετά από διάστημα 30 ημερών από την επιβολή τους θα οδηγούσε σε δραματική αύξηση των μολύνσεων και των θανάτων στις ΗΠΑ που βρίσκονται στο επίκεντρο της πανδημίας, καθώς είναι πρώτη – και με διαφορά – σε κρούσματα παγκοσμίως (περισσότερα των 475 χιλιάδων) και δεύτερη σε αριθμό θανάτων (18.002), πίσω μόνο από την Ιταλία.
Στην Κίνα, εκεί όπου ξεκίνησαν όλα, η κατάσταση μοιάζει πλέον πιο ελεγχόμενη καθώς έχει μειωθεί δραματικά ο αριθμός των θυμάτων, αν και λόγω της ανησυχίας που προκαλεί το ενδεχόμενο ενός δεύτερου κύματος από τους Κινέζους ταξιδιώτες που επιστρέφουν στην χώρα από το εξωτερικό, οι αρμόδιες αρχές επιβάλλουν νέα περιοριστικά μέτρα και απαγορεύσεις στην κυκλοφορία.
Ανησυχητικό είναι εξάλλου το γεγονός ότι οι αρχές της Νότιας Κορέας ανακοίνωσαν, ότι 91 ασθενείς που θεωρούνταν ότι ξεπέρασαν τον κορωνοϊό, διαγνώστηκαν εκ νέου θετικοί στον ιό, όπως μετέδωσε το Reuters, χωρίς να μπορούν να συμπεράνουν γιατί συνέβη αυτό, που ως δεδομένο προξενεί μεγάλη ανησυχία καθώς πολλές χώρες ελπίζουν ότι οι μολυσμένοι πληθυσμοί θα αναπτύξουν ανοσία που θα επιτρέψει τηνα αποτροπή της αναζωπύρωσης της πανδημίας.
Μία πρώτη άποψη, του διευθυντή του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Κορέας (KCDC), υποστηρίζει ότι ο ιός πιθανότατα ενεργοποιήθηκε εκ νέου, παρά να μολύνθηκαν ξανά οι ασθενείς.
Την διεθνή ανησυχία εντείνει και η διαπίστωση Κινέζων επιστημόνων ότι ορισμένοι ασθενείς χωρίς πολύ σοβαρά συμπτώματα, οι οποίοι ιάθηκαν από τη νόσο Covid-19, στη συνέχεια βρέθηκαν με απρόσμενα λίγα έως μηδαμινά αντισώματα έναντι του κορωνοϊού SARS-CoV-2.
CH 20200409_world_map_1630-01.png

https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/2020-04-10.jpg?itok=OMfdcvSf
Μελέτη από το Ινστιτούτο Μετρήσεων και Αξιολόγησης Υγείας (IHME) του πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον εκτιμά ότι η Ευρώπη θα θρηνήσει 151.000 ανθρώπους στη διάρκεια του «πρώτου κύματος» της πανδημίας, που θα λήξει στις 4 Αυγούστου με την Βρετανία να είναι η χώρα που θα πληγεί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, καταγράφοντας περισσότερους από 60.000 θανάτους από τον  COVID-19, ενώ οι ΗΠΑ θα έχουν συνολικά 81.766 θανάτους μέχρι την ίδια ημερομηνία.

20200408 COVID Europe deaths IHME proections
Η ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού με μια ματιά

- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 1.724.736.
- Οι νεκροί ανέρχονται σε 105.000 ενώ θεραπεύτηκαν 389.374 άνθρωποι.
- Η Ιταλία μετρά 18.849 νεκρούς και 147.577 κρούσματα.
- Πρώτες σε κρούσματα παγκοσμίως οι ΗΠΑ με 501.615 κρούσματα – Στους 18.777 οι νεκροί.
- Δεύτερη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ισπανία με 161.852 και 16.353 νεκρούς
- Στους 13.200 οι νεκροί στη Γαλλία, 125.931 τα κρούσματα.
- Στη Βρετανία οι νεκροί έφτασαν τους 9.875 και τα κρούσματα σε 78.911.
- Στη Γερμανία τα κρούσματα ανέρχονται σε 122.171 και οι νεκροί σε 2.736.
- Στο Ιράν οι νεκροί ανέρχονται σε 4.357 και τα κρούσματα σε 70.029.
- Στη Νότια Κορέα οι νεκροί ανέρχονται σε 211 ενώ τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 10.480.
- Στην ηπειρωτική Κίνα έχουν καταγραφεί συνολικά 83.014 και 3.343 θάνατοι.
- Ήρθησαν τα περιοριστικά μέτρα στην επαρχία Χουμπέι της Κίνας (στις 25/3) και στις 8/4 στην Wuhan.
- Στην Ιαπωνία τα κρούσματα ανέρχονται σε 6.005 ενώ οι νεκροί ανέρχονται σε 99.
- Στους 3.346 οι θάνατοι  στο Βέλγιο και στα 28.018 τα κρούσματα.
- Στα 6.292 τα κρούσματα στην Αυστραλία, στα 24.900 στην Ελβετία που μετρά και 1.003 θανάτους.
- Στην Ελλάδα έφτασαν τους 93 οι νεκροί.
- Στους 1.006 οι νεκροί στην Τουρκία, στα 47.029 τα κρούσματα.
Image

Image
Δύσκολη εβδομάδα για τις ΗΠΑ λόγω κορωνοϊού – Στους 18.777 οι νεκροί, πάνω από 502 χιλ τα κρούσματα

Μια εξαιρετικά δύσκολη εβδομάδα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού βιώνουν οι ΗΠΑ, οι οποίες για ένα ακόμα 24ωρο μέτρησαν χιλιάδες νεκρούς.
Συγκεκριμένα, το τελευταίο 24ωρο o συνολικός αριθμός των νεκρών ανέβηκε στους 18.777, με  τις ΗΠΑ να είναι πλέον στη δεύτερη θέση παγκοσμίως όσον αφορά το συνολικό αριθμό ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους από την πανδημία.
Πάντως, οι ΗΠΑ παραμένουν μακράν οι πρώτες σε όλο τον κόσμο όσον αφορά τον αριθμό των συνολικών επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.
Αυτά ανέρχονται σε 501.615 και επί της ουσίας συνιστούν το ένα τέταρτο των επίσημα καταγεγραμμένων κρουσμάτων μόλυνσης σε παγκόσμιο επίπεδο.
Σημειώνεται πως στα μέσα της εβδομάδας, ο ημερήσιος αριθμός των νεκρών προσέγγιζε τους 2.000, αποτελώντας το βαρύτερο απολογισμό σε ημερήσια βάση για το λόγο αυτό, οι επιστήμονες αλλά και η κυβέρνηση Trump προτρέπουν τους πολίτες να μην χαλαρώσουν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης παρά τα πρώτα θετικά μηνύματα.
Σε αυτά άλλωστε τα θετικά νέα εντάσσεται και η νέα πρόβλεψη – εκτίμηση που ρίχνει το συνολικό αριθμό των θυμάτων από τον κορωνοϊό στις ΗΠΑ στις 60.000 από 100.000 που ήταν η προηγούμενη.
Ωστόσο, ο Anthony Fauci, ο επικεφαλής επιστήμονας των ΗΠΑ κατά του κορωνοϊού, επεσήμανε πως είναι εξαιρετικά σημαντικό οι άνθρωποι να παραμείνουν στα σπίτια τους.
Από τα μέσα της περασμένης εβδομάδας, στις ΗΠΑ καταγράφονται καθημερινά πάνω από 1.000 νέοι θάνατοι, παρά τα μέτρα περιορισμού και το γεγονός ότι 9 στις 10 Πολιτείες έχουν ζητήσει από τους πολίτες τους να παραμένουν στα σπίτια τους και να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και συναθροίσεις.
Image

Νέα Υόρκη: Μειώθηκε ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται στην εντατική

Νότα αισιοδοξίας συνιστά για τον κυβερνήτη Andrew Cuomo η μείωση του αριθμού των ασθενών που νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης, γεγονός που δίνει μια ότι ευθυγραμμίζεται η καμπύλη εκείνων που χρειάζονται κατεπείγουσα νοσηλεία.
Είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται μείωση των βαρέως νοσούντων αφότου ξέσπασε η πανδημία.
«Και αυτό είναι καλό», πρόσθεσε.
Ωστόσο, η πολιτεία της Νέας Υόρκης αποτελεί την πλέον πληττόμενη περιοχή των ΗΠΑ, καθώς μετρά πάνω από 7.000 νεκρούς, εκ των οποίων οι 5.820 στην πόλη της Ν. Υόρκης.
Κατέγραψε νέα αύξηση-ρεκόρ των θυμάτων μέσα στις προηγούμενες 24 ώρες (+799) παρά το γεγονός ότι ο κυβερνήτης Andrew Cuomo είχε κάνει λόγο για αισιόδοξα μηνύματα από τη μείωση του αριθμού των εισαγωγών στα νοσοκομεία.
Πράγματι, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα την Πέμπτη 9/4 ο αριθμός των νέων εισαγωγών σε νοσοκομεία, μειώθηκε στα 200 περιστατικά.
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/CUOMO2.png?itok=dJFbHfEC

https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/CUOMO1.png?itok=Rob0lpFn
Εν τω μεταξύ σοκαριστικές είναι οι εικόνες που μεταδίδουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης από τη Νέα Υόρκη, με τους ομαδικούς τάφους στο HardIsland, λόγω των χιλιάδων νεκρών που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορωνοϊού.
Οι αρχές προχωρούν σε ομαδικές ταφές των θυμάτων που δεν έχουν συγγενείς ή δεν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα να καλυφθεί το κόστος της κηδείας, όπως μετέδωσε το Reuters.
Οι εικόνες με τους εργάτες να κατεβαίνουν σε έναν λάκκο προκειμένου να τοποθετήσουν τα φέρετρα, θυμίζουν σκηνικό εμπόλεμης ζώνης.
Το Hart Island χρησιποιείται ως μέρος για την ταφή όσων οι οικογένειες δεν διαθέτουν την οικονομική δυνατότητα για την τέλεση κηδείας, από τον 19ο αιώνα.
Πριν ξεσπάσει η πανδημία, τελούνταν στο Hart Island 25 κηδείες την εβδομάδα.
Πλέον μιλάμε για 25 κηδείες την ημέρα.
Σημειώνεται ότι οι νεκροί από κορωνοϊό στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, ξεπερνούν τις 7 χιλ.

Image
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/Screen%20Shot%202020-04-10%20at%201.33.58%20PM_0.png?itok=G2fv44Na

https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/CUOMO4_0.png?itok=DRB54oUL
Ιταλία: Μείωση των κρουσμάτων, με περιορισμό και του αριθμού των νεκρών - Μειώνονται οι εισαγωγές στις ΜΕΘ, για 7η συνεχή ημέρα

Ο ρυθμός μετάδοσης του ιού παρουσίασε μείωση την Παρασκευή 10/4, σε σχέση με την Πέμπτη 9/4 - 233 κρούσματα, ενώ σημειώθηκαν και 40 λιγότεροι θάνατοι σε σύγκριση με το προηγούμενο εικοσιτετράωρο στην Ιταλία.
Οι εισαγωγές στη μονάδα εντατικής θεραπείας μειώθηκαν εκ νέου (για έβδομη συνεχή ημέρα), όπως και στα νοσοκομεία.
Οι δε θεραπευμένοι είναι, και πάλι, σχεδόν δυο χιλιάδες.
Ο συνολικός αριθμός των περιστατικών κορωνοϊού στην Ιταλία είναι όμως πλέον, 147.577.
Οι νεκροί έφτασαν τους 18.849.
Παράλληλα, 30.455 άνθρωποι έχουν ιαθεί.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Giuseppe Conte ανακοίνωσε ότι η χώρα του παρατείνει την απαγόρευση κυκλοφορίας και την διακοπή της παραγωγικής δραστηριότητας μέχρι τις 3 Μαΐου.
Σε τηλεοπτικό μήνυμά του, ζήτησε από τους πολίτες να σεβαστούν τα όσα προβλέπουν τα περιοριστικά μέτρα και τις ημέρες του Καθολικού Πάσχα, κατά την γιορτή της απελευθέρωσης από τον Ναζιφασισμό, στις 25 Απριλίου, και την Πρωτομαγιά.
Μόνη εξαίρεση, είναι τα βιβλιοπωλεία, τα καταστήματα χαρτικών και τα καταστήματα που πωλούν είδη για παιδιά, τα οποία μπορούν να ξανανοίξουν.
Θα ξαναρχίσει, παράλληλα, και ο αναγκαίος καθαρισμός των δασών.
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/Italyfriday.png?itok=yFnenCeJ

https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/italyfriday2.png?itok=M1YdcWNq
Ισπανία: Οι λιγότεροι θάνατοι από τις 24 Μαρτίου

Τους λιγότερους θανάτους σε ημερήσια βάση από τις 24 Μαρτίου κατέγραψε η Ισπανία καθώς το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν άλλοι 605 θάνατοι με το σύνολο των νεκρών να ανέρχεται σε 16.703.
Ο συνολικός ρυθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων έφθασε τα 158.273, από 157.053 χθες και  έναντι 152.446 που ήταν την Πέμπτη 9/4.
«Η πυρκαγιά αρχίζει να τίθεται υπό έλεγχον…
Αυτός ο πόλεμος κατά του ιού θα εξελιχθεί σε ολοκληρωτική νίκη», είχε δηλώσει νωρίτερα μπροστά στα σχεδόν κενά, λόγω των μέτρων προστασίας, έδρανα του ισπανικού κοινοβουλίου ο πρωθυπουργός, Pedro Sanchez.
Οι περί τους 300 παρόντες βουλευτές κλήθηκαν για να ψηφίσουν την παράταση για δύο εβδομάδες, μέχρι τις 26 Απριλίου, των μέτρων του lockdown.
Η Ισπανία βρίσκεται κοντά στην έναρξη της υποχώρησης της επιδημίας, δήλωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός, ο οποίος επιδιώκει να ενώσει τις κατακερματισμένες πολιτικές δυνάμεις της χώρας του πίσω από ένα κοινό πρόγραμμα οικονομικής ανοικοδόμησης.
«Προτείνω ένα μεγάλο σύμφωνο για την οικονομική και κοινωνική ανοικοδόμηση της Ισπανίας, με την συμμετοχή όλων των πολιτικών δυνάμεων που θέλουν να βάλουν πλάτη» είπε ο Sanchez.
Image
Γαλλία: Ανακοίνωσε 987 νέους θανάτους, με τον συνολικό απολογισμό των νεκρών να ανέρχεται στους 13.215.

Η Γαλλία ανακοίνωσε 987 νέους θανάτους λόγω κορωνοϊού που καταγράφηκαν σε νοσοκομεία και γηροκομεία την Παρασκευή (10/4), με τον συνολικό απολογισμό των νεκρών να ανέρχεται στους 13.215.
Μεταξύ των νέων θανάτων, οι 433 καταγράφηκαν σε οίκους ευγηρίας ή άλλες δομές πρόνοιας και οι 554 σε νοσοκομεία.
Ο υπουργός Υγείας, Z. Salomon, κατά την ενημέρωση τύπου, δήλωσε πως μεταξύ των νέων θανάτων είναι και ένα παιδί κάτω των 10 ετών.
Ωστόσο ο ίδιος σημείωσε πως τα αίτια του θανάτου του ήταν πολλαπλά.
Ο Γάλλος αξιωματούχος έκανε λόγο, εντούτοις, για μια "αχνή ακτίδα φωτός" που έγκειται στη μείωση του αριθμού των νέων εισαγωγών στις μονάδες εντατικής θεραπείας (62 ασθενείς λιγότεροι).
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ ανέρχεται σε 7.004 έναντι 7.066 χθες.
Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη χώρα ανέρχονται πλέον σε 125.931.

Βρετανία: Σχεδόν 1.000 άτομα στη Βρετανία έχασαν τη ζωή τους από τον κορωνοϊό μέσα σε ένα 24ωρο - Πρόοδος Johnson

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Boris Johnson κάνει «πολύ καλή πρόοδο» στην ανάρρωσή του από την COVID-19, δήλωσε το Σάββατο 11/4 το γραφείο του.
«Ο πρωθυπουργός συνεχίζει να κάνει πολύ καλή πρόοδο» δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου της Downing Street.
Σημειώνεται ότι ο βρετανός πρωθυπουργός βγήκε την Πέμπτη 9/4 από την μονάδα εντατικής θεραπείας, μετά από τρεις νύχτες, ενώ το πρωθυπουργικό γραφείο δήλωσε την Παρασκευής 10/4 ότι κατάφερε να αρχίσει το βάδισμα, παρόλο που η ανάρρωσή του βρίσκονταν σε αρχικό στάδιο.
Το Σαββατοκύριακο θα είναι άλλη μία δοκιμασία της αποφασιστικότητας του έθνους, πρέπει όλοι να μείνουμε σπίτι, τόνισε ο υπουργός Υγείας M. Hancock
Την Παρασκευή (10/4/2020) ανακοινώθηκαν 980 νέα θύματα, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός να ανέλθει σε 8.974, ενώ ο αριθμός των κρουσμάτων έχει ανέλθει στα 74.605.
Συγκεκριμένα, το NHS Αγγλίας κατέγραψε 893 ασθενείς που κατέληξαν στα νοσοκομεία της Αγγλίας, ενώ άλλοι 87 προέκυψαν σε Σκωτία, Ουαλία και Βόρεια Ιρλανδία.
Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου προέτρεψε όλους τους πολίτες να παραμείνουν στο σπίτι τους κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου του Πάσχα, μετά από αυτό το αρνητικό ρεκόρ.
Μιλώντας σε καθημερινή συνέντευξη Τύπου για τον κοροναϊό την Παρασκευή, ο υπουργός Υγείας Matt Hancock είπε ότι οι επόμενες μέρες θα είναι "άλλη δοκιμασία της αποφασιστικότητας του έθνους".
"Πρέπει όλοι να μείνουμε σπίτι", πρόσθεσε.
"Δεν ξεχνάμε ποτέ πως πίσω από αυτόν τον αριθμό, πίσω από το καθένα είναι ένα όνομα, μια απώλεια και μια οικογένεια που δεν θα είναι ποτέ ξανά η ίδια", δήλωσε ο Hancock.
Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει καταγράψει τον πέμπτο υψηλότερο αριθμό επιβεβαιωμένων περιπτώσεων κορωνoϊού στην Ευρώπη, πίσω από την Ισπανία, την Ιταλία, τη Γαλλία και τη Γερμανία - οι οποίες έχουν καταγράψει περισσότερα από 100.000 κρούσματα.
Ενθαρρυντικά είναι και τα νέα της υγείας του πρωθυπουργού B. Johnson ο οποίος αναρρώνει σταθερά και όπως ανακοίνωσε το περιβάλλον του χθες σηκώθηκε και περπάτησε κάποια βήματα.

https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/UKFRI.png?itok=omSS6jPy
Image
Image

Γερμανία: Στους 2.688 οι νεκροί

Στους 2.688 ανέρχονται οι νεκροί από την πανδημία του κορωνοϊού στη Γερμανία, καθώς το τελευταίο 24ωρο προστέθηκαν στη μακάβρια λίστα άλλοι 266 άνθρωποι.
Όπως ανακοίνωσε το Ινστιτούτο Robert Koch, ο αριθμός των νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στη χώρα αυξήθηκε κατά 5.323 για να φθάσει τα 120.157.
Πρόκειται για την τέταρτη συνεχόμενη ημέρα που καταγράφεται αύξηση τόσο των θανάτων, όσο και των κρουσμάτων μόλυνσης, έπειτα από ισάριθμες συναπτές ημέρες μείωσής τους.

Κίνα: Στα 83.003 ανέρχονται τα κρούσματα και 3.343 οι θάνατοι

Στα 83.003 ανέρχονται τα κρούσματα του κορωνοϊού στην ηπειρωτική Κίνα, ενώ ο αριθμός των θανάτων έφτασε στους 3.343.
Στο μεταξύ, το Πεκίνο υπόσχεται τη συνέχιση της παροχής υποστήριξης στις ξένες εμπορικές επιχειρήσεις για να μειώσει τις επιπτώσεις από την εξάπλωση της COVID-19 στον αναφερόμενο τομέα.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εμπορίου (MOC) στο Πεκίνο, οι κινεζικές εισαγωγές και οι εξαγωγές βελτιώθηκαν τον Μάρτιο, ενώ ομαλοποιείται η λειτουργία και η παραγωγική διαδικασία στις ξένες εμπορικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Κίνα.
Κατά τον ίδιο, ποσοστό μεγαλύτερο από το 76% των ξένων εμπορικών επιχειρήσεων έχουν ανακτήσει ποσοστό μεγαλύτερο του 70% της παραγωγής τους έως τώρα.
Την ίδια ώρα, ο νέος κορωνοϊός SARS-Cov-2 μολύνει τις επιφάνειες και τον αέρα κοντά σε ασθενείς, φτάνοντας σε απόσταση μέχρι τεσσάρων μέτρων απ' αυτούς, σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε σ' ένα νοσοκομείο εκστρατείας της Ουχάν, η οποία δημοσιεύθηκε την Παρασκευή 10/4 από τα αμερικανικά Κέντρα Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (CDC).
Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε από την επιθεώρηση CDC Emerging Infectious Diseases, το τεστ που χρησιμοποιήθηκε επιτρέπει να εντοπισθεί η παρουσία του ιού, όχι όμως και η ποσότητα βιώσιμου ιού, που σημαίνει ότι ο ιός που εκτινάσσεται στον αέρα από τα φταρνίσματα ή τις αναπνοές των ασθενών, μπορεί να φθάσει σε απόσταση μέχρι 4 μέτρων, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τα μόρια αυτά θα είναι σε ποσότητα αρκετή για να μολύνει κάποιον.
Οι κινέζοι επιστήμονες πήραν δείγματα από μια υπηρεσία ανάνηψης (15 ασθενείς) του νοσοκομείου εκστρατείας Χουοσενσάν της Ουχάν το διάστημα από τις 19 Φεβρουαρίου μέχρι τις 2 Μαρτίου και από μια υπηρεσία γενικής φροντίδας με λιγότερο σοβαρά νοσούντες (24 ασθενείς)
Τα δείγματα τα πήραν από το πάτωμα, τα ποντίκια των υπολογιστών, τους σκουπιδοτενεκέδες, τα κάγκελα των κρεβατιών, τις μάσκες των ασθενών, τους εξοπλισμούς προστασίας του νοσηλευτικού προσωπικού, τα στόμια εξαερισμού, αλλά και από τον αέρα των δωματίων.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, «ο SARS-CoV-2 είχε ευρεία διάδοση στον αέρα και πάνω στην επιφάνεια αντικειμένων στις υπηρεσίες ανάνηψης και γενικής φροντίδας, κάτι που σημαίνει πως υπάρχει εν δυνάμει αυξημένος κίνδυνος μόλυσης για το νοσηλευτικό προσωπικό και για άλλες κοντινές επαφές».
Τα πιο μολυσμένα αντικείμενα ήταν τα ποντίκια των υπολογιστών και ακολουθούσαν οι σκουπιδοτενεκέδες και τα κρεβάτια και τα πόμολα στις πόρτες, ενώ ίχνη του ιού είχαν και οι μισές από τις σόλες των παπουτσιών του νοσηλευτικού προσωπικού.
Οι ερευνητές συνιστούν «μετ' επιτάσεως στον κόσμο να απολυμαίνει τα παπούτσια του πριν βγει από υπηρεσίες όπου βρίσκονται ασθενείς της Covid-19», ενώ συμβουλεύουν να απολυμαίνονται και οι μάσκες μετά τη χρήση, πριν απορριφθούν.
Ο ιός εντοπίσθηκε και στον αέρα, στο στόμιο εξαερισμού δωματίων και δεδομένης της σημαντικής μόλυνσης του περιβάλλοντος των ασθενών, οι ερευνητές εκτιμούν πως «η απομόνωση κατ' οίκον ανθρώπων με ένα ύποπτο κρούσμα Covid-19 μπορεί να μην αποτελεί αποτελεσματική στρατηγική ελέγχου».

Νότια Κορέα: 30 νέα κρούσματα του COVID-19 μέσα σε 24 ώρες

Ακόμη 30 νέα κρούσματα του COVID-19 μέσα σε 24 ώρες ανακοίνωσε η Νότια Κορέα, ανεβάζοντας τον συνολικό τους αριθμό σε 10.480.
Από τα νέα περιστατικά, τα 12 θεωρούνται «εισαγόμενα», ενώ τις τελευταίες ημέρες ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων ήταν γύρω στα 50.
Επιπλέον, καταγράφηκαν τρεις ακόμα θάνατοι, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών να φθάνει τους 211.

Ρωσία: Ακόμη 1.667 νέα κρούσματα και 12 νέοι θάνατοι

Ακόμη 1.667 νέα κρούσματα του κορωνοϊού ανακοίνωσε η Ρωσία, όπου ο  συνολικός αριθμός φθάνει τα 13.584.
Επιπλέον, στη Ρωσία καταγράφηκαν 12 νέοι θάνατοι και πλέον, στη χώρα αυξήθηκε στους 106 ο αριθμός των νεκρών, σύμφωνα με το κέντρο επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Ιράν: Στους 125 οι νέοι θάνατοι

Στο Ιράν καταγράφηκαν 125  νέοι θάνατοι από την πανδημία του κορωνοϊού και έτσι, ο συνολικός αριθμός των θανάτων ανέρχεται στους 4.357, σύμφωνα με αξιωματούχο των υγειονομικών αρχών, ενώ ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων φτάνει στα 70.029.

Νέα Ζηλανδία: Δυο νέοι θάνατοι

Δύο νέους θανάτους λόγω του κορωνοϊού ανακοίνωσε η Νέα Ζηλανδία, όπου ο αριθμός των νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 20 στα 1.035.
Στο πλαίσιο των μέτρων περιορισμού που έχουν επιβληθεί στη χώρα, έχουν κλείσει γραφεία, σχολεία και μη απαραίτητες υπηρεσίες.

Αυστραλία: Επιβράδυνση των κρουσμάτων

Στην Αυστραλία ο αριθμός των κρουσμάτων έχει επιβραδυνθεί σημαντικά την τελευταία εβδομάδα.
Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 86 στα 6.238, ενώ 56 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Αργεντινή: Παράταση μέχρι 27 Απριλίου των μέτρων περιορισμού

Μέχρι τις 27 Απριλίου θα παρατείνει η Αργεντινή το καθεστώς «lockdown» που επέβαλε τον περασμένο μήνα,  σε μια προσπάθεια να ανακόψει την εξάπλωση του κορονοϊού, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της χώρας Alberto  Fernández σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, προσθέτοντας ότι τα μέτρα θα εφαρμοστούν μόνο στις μεγάλες πόλεις.
Όπως ανέφερε «καταφέραμε να σταθεροποιήσουμε την καμπύλη των νέων κρουσμάτων».
Η Αργεντινή μετρά 1.975 επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού και 82 νεκρούς, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.
Στο μεταξύ, τη Δευτέρα 13/4 οι τράπεζες θα λειτουργήσουν κανονικά, αν και κάτω από αυστηρά πρωτόκολλα.
 
Τουρκία: Σε ισχύ η διήμερη απαγόρευση της κυκλοφορίας σε μεγάλες πόλεις
   
Σε ισχύ βρίσκεται ήδη η διήμερη απαγόρευση της κυκλοφορίας σε μεγάλες πόλεις της Τουρκίας.
Σύμφωνα με εγκύκλιο του τουρκικού υπουργείου Εσωτερικών προς τα γραφεία των νομαρχών 31 τουρκικών πόλεων, η απαγόρευση της κυκλοφορίας τέθηκε σε ισχύ από τις 00.01 π.μ. της 11ης Απριλίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 23.59 της 12ης Απριλίου.
Η απαγόρευση ισχύει για τις ακόλουθες πόλεις: Άδανα, Άγκυρα, Αττάλεια, Αϊδίνι, Μπαλικεσίρ, Προύσσα, Ντενιζλί, Ντιγιαρμπακίρ, Ερζουρούμ, Εσκισεχίρ, Γκαζιαντέπ, Χατάι, Κωνσταντινούπολη, Σμύρνη, Καχραμάνμαράς, Μάρντιν, Μερσίνα, Μούγλα, Όρντου, Σακάρυα, Σαμσούντα, Ούρφα, Τεκιρντάγ, Τραπεζούντα, Βαν και Ζογκουλντάκ.
Στο μεταξύ, σε μεγάλες πόλεις της Τουρκίας, λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 10/4, επικράτησε κυκλοφοριακό χάος, ενώ ουρές από κόσμο σχηματίστηκαν στα καταστήματα τροφίμων και τα αρτοποιεία.
Ωστόσο, αργότερα  σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών αναφέρθηκαν οι εξαιρέσεις της απαγόρευσης, όπως τα αρτοποιεία, τα φαρμακεία και τα νοσοκομεία και κέντρα υγείας, εταιρείες διανομής δεμάτων και επιστολών, και κέντρα προστασίας κατοικίδιων.
Επίσης οι στρατηγικές εταιρείες ενέργειας, οι εταιρείες διανομής και ορισμένα πρατήρια καυσίμων συνεχίζουν να λειτουργούν και οι εργαζόμενοι σε τέτοιους χώρους απαλλάσσονται της απαγόρευσης, ενώ η απαγόρευση δεν ισχύει ούτε για άτομα που συμμετέχουν σε διαδικασίες ταφής για συγγενείς τους πρώτου βαθμού και άτομα που δίνουν αίμα και πλάσμα στην υπηρεσία της τουρκικής Ερυθράς Ημισελήνου.
Ακόμη, εξαιρούνται άτομα που είναι σε υπηρεσία "σε εφημερίδες, ραδιοφωνικούς σταθμούς και τηλεοπτικά δίκτυα", σύμφωνα με την εγκύκλιο.
Στο μεταξύ, το τελευταίο 24ωρο τα νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά αυξήθηκαν κατά 4.447 με το σύνολο να φτάνει πλέον τα 47.029.

Oxfam: Η πανδημία απειλεί να βυθίσει στην φτώχεια επιπλέον 500 εκατομμύρια ανθρώπους

Τη θέση πως επιπλέον μισό δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο κινδυνεύει να βυθιστεί στην φτώχεια εάν δεν τεθούν γρήγορα σε εφαρμογή προγράμματα στήριξης, ειδικά προς τις λιγότερο προνομιούχες χώρες, για να αντιμετωπιστεί ο αντίκτυπος της παγκόσμιας πανδημίας του κορωνοϊού διατυπώνει σε έκθεση της η μη κυβερνητική οργάνωση Oxfam.
Συγκεκριμένα, η Oxfam αναφέρει πως το 6% με 8% του παγκόσμιου πληθυσμού κινδυνεύει να πέσει σε ανέχεια, καθώς οι κυβερνήσεις λαμβάνουν μέτρα που σταματούν την οικονομική δραστηριότητα σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τη διασπορά της νόσου.
«Η κρίση μπορεί να γυρίσει σε παγκόσμια κλίμακα δέκα χρόνια πίσω τον αγώνα για την καταπολέμηση της φτώχειας, ακόμα και 30 χρόνια πίσω σε ορισμένες περιοχές, όπως η υποσαχάρια Αφρική, η Μέση Ανατολή και η Βόρεια Αφρική» υποστηρίζει η Oxfam, τονίζοντας πως η μισή και πλέον ανθρωπότητα κινδυνεύει να βρεθεί πλέον κάτω από το όριο της φτώχειας εξαιτίας της πανδημίας.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση, ελλείψει συστημάτων κοινωνικής πρόνοιας, οι φτωχότερες χώρες θα υποστούν βαρύτερα πλήγματα, όπως και οι λιγότερο προνομιούχες ομάδες του πληθυσμού, ιδίως οι γυναίκες.
Η Oxfam επισημαίνει ότι για να αποφευχθεί ο κίνδυνος αυτός, θα πρέπει να προσφερθεί άμεσα βοήθεια σε μετρητά στους ανθρώπους που τη χρειάζονται, να στηριχθούν οι μικρές επιχειρήσεις, καθώς και να τεθεί ως όρος ότι τα ποσά που θα διατεθούν στις μεγαλύτερες θα έχουν αποτέλεσμα να βοηθηθούν οι πιο ευάλωτοι πληθυσμοί.
Παράλληλα προτείνει να αναβληθεί για φέτος η αποπληρωμή των δημόσιων χρεών των φτωχότερων χωρών, αναφέροντας για παράδειγμα την Γκάνα, η οποία, όπως αναφέρεται, θα μπορούσε να «μοιράζει 20 δολάρια τον μήνα» σε κάθε έναν από ένα σύνολο «16 εκατομμυρίων» ανθρώπων, «παιδιών, ανθρώπων με αναπηρία και ηλικιωμένων», για «έξι μήνες» εάν δεν ήταν υποχρεωμένη να καταβάλλει τοκοχρεολύσια.
«Η οικονομική κρίση που εκτυλίσσεται με ταχύτητα είναι ακόμη βαθύτερη από την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008.
Ανεξαρτήτως σεναρίου, η παγκόσμια φτώχεια μπορεί να αυξηθεί για πρώτη φορά από το 1990.
Οι πλούσιες χώρες έχουν δείξει ότι σε αυτή την περίοδο κρίσης μπορούν να κινητοποιήσουν τρισεκατομμύρια για να υποστηρίξουν τις οικονομίες τους.
Όμως αν οι αναπτυσσόμενες χώρες δεν μπορέσουν επίσης να καταπολεμήσουν τις υγειονομικές και οικονομικές συνέπειες της πανδημίας, η κρίση θα συνεχιστεί και θα βλάψει ακόμα περισσότερο όλες τις χώρες, πλούσιες και φτωχές» επισημαίνει η Oxfam.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης