Διεθνή

Gatestone Instιitute: Οι ηλικιωμένοι σε Ιταλία - Ισπανία «πληρώνουν» την Ευρωζώνη

Gatestone Instιitute: Οι ηλικιωμένοι σε Ιταλία - Ισπανία «πληρώνουν» την Ευρωζώνη
Την τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι ηλικιωμένοι σε Ιταλία και Ισπανία, περιγράφει σε άρθρο του το Gatestone Institute
Οι ηλικιωμένοι σε Ιταλία και Ισπανία πληρώνουν το τίμημα της συμμετοχής των κρατών τους στην ΕΕ, σχολιάζει σε άρθρο του το σε άρθρο του το Gatestone Institute, με αφορμή τα πρωτόκολλα τα οποία εφαρμόζονται πλέον στα συστήματα υγείας των δύο χωρών, εν μέσω πανδημίας κορωνοϊού.
Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, ένας αυξανόμενος αριθμός περιφερειακών ιατρικών αρχών έχουν αρχίσει να εκδίδουν κατευθυντήριες γραμμές και πρωτόκολλα που απαιτούν από τα νοσοκομεία να δώσουν προτεραιότητα σε νεότερους ασθενείς έναντι εκείνων που είναι μεγαλύτερης ηλικίας.
Τα νέα πρωτόκολλα αποτελούν κυβερνητικές οδηγίες που καθοδηγούν το ιατρικό προσωπικό να εγκαταλείψει τους ηλικιωμένους ασθενείς στη μοίρα τους.
Εκτός από τα ηθικά ζητήματα που τίθενται από την κατανομή της υγειονομικής περίθαλψης ανάλογα με την ηλικία, η άρνηση της ιατρικής φροντίδας στους ηλικιωμένους, πολλοί από τους οποίους πληρώνουν στο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας για όλη τους ζωή τους, δίνει επίσης το προβάδισμα στις αδυναμίες των συστημάτων υγείας της Νότιας Ευρώπης, όπου τα μέτρα λιτότητας που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχουν οδηγήσει σε τεράστιες περικοπές του προϋπολογισμού για τη δημόσια υγειονομική περίθαλψη.
Στην Ισπανία, η περιφερειακή κυβέρνηση της Καταλονίας, μια περιοχή που χτυπήθηκε σκληρά από τον κορωνοϊό, εξέδωσε ένα εμπιστευτικό πρωτόκολλο, το οποίο συμβάλλει αποτελεσματικά στο γεγονός ότι οι ηλικιωμένοι που πλήττονται από τον κορωνοϊό πεθαίνουν στο σπίτι τους.
Ενδεικτικά, δόθηκαν οδηγίες στα ιατρεία, τις νοσοκόμες και το προσωπικό ασθενοφόρων να ενημερώσουν τις οικογένειες των ηλικιωμένων ασθενών που πάσχουν από κορωναϊό ότι «ο θάνατος στο σπίτι είναι η καλύτερη επιλογή».
Το έγγραφο ανέφερε ότι ο θάνατος στο σπίτι είναι πιο ανθρώπινος, καθώς ο άτυχος πολίτης αποφεύγει να υποφέρει: οι ασθενείς μπορούν να πεθάνουν ενώ περιβάλλονται από τις οικογένειές τους, κάτι που δεν είναι δυνατό στα γεμάτα νοσοκομεία.
Το πρωτόκολλο συμβούλευσε επίσης το ιατρικό προσωπικό να μην αναφερθεί στην έλλειψη νοσοκομειακών κλινών στην Καταλονία.
Οι συστάσεις, που εγκρίθηκαν από το Συμβούλιο των Φαρμακευτικών Συλλόγων στην Καταλονία, ανέφεραν ότι οι ασθενείς ηλικίας άνω των 80 ετών δεν θα πρέπει να διασωληνούν και να τους παρέχεται μόνο «θεραπεία μάσκας οξυγόνου».
Οι κατευθυντήριες γραμμές συνιστούσαν στους ασθενείς ηλικίας άνω των 80 ετών που ασφυκτιούν να χορηγείται «θεραπεία άνεσης με μορφίνη για να ανακουφίσει την αίσθηση της δύσπνοιας».
Ο υπουργός Υγείας της Καταλονίας αρνήθηκε ότι η οδηγία εισάγει διακρίσεις εις βάρος των ηλικιωμένων ασθενών.
Την ίδια στιγμή, στην Ιταλία, ένα έγγραφο που εκπονήθηκε από μια μονάδα διαχείρισης κρίσεων στη βόρεια πόλη του Τορίνο πρότεινε επίσης ότι τα θύματα κορωνοϊού ηλικίας 80 ετών και άνω ή τα άτομα με κακή υγεία, να στερούνται πρόσβασης σε εντατική θεραπεία εάν δεν υπάρχουν αρκετά νοσοκομειακά κρεβάτια.
Σε ένα έγγραφο που διέρρευσε στη βρετανική εφημερίδα The Telegraph, το τμήμα πολιτικής προστασίας της περιφέρειας ανέφερε:
«Τα κριτήρια για πρόσβαση σε εντατική θεραπεία σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης πρέπει να περιλαμβάνουν ηλικία μικρότερη από 80 ετών ή βαθμολογία στον Δείκτη του Charlson μικρότερη από 5.
Η αύξηση της σημερινής επιδημίας καθιστά πιθανό ότι θα επιτευχθεί ένα σημείο έλλειψης ισορροπίας μεταξύ των κλινικών αναγκών των ασθενών με Covid-19 και της αποτελεσματικής διαθεσιμότητας πόρων.
Εάν δεν είναι δυνατή η παροχή σε όλους τους ασθενείς με υπηρεσίες εντατικής θεραπείας, θα πρέπει να εφαρμοστούν κριτήρια πρόσβασης στην εντατική θεραπεία, η οποία εξαρτάται από τους περιορισμένους διαθέσιμους πόρους».
Στην Ολλανδία, οι γιατροί έχουν κατηγορηθεί ότι προσπαθούν να εξοικονομήσουν λίγα κρεβάτια σε μονάδες εντατικής θεραπείας, συμβουλεύοντας τους ηλικιωμένους ασθενείς που πάσχουν από κορωνοϊό να παραιτηθούν από τη νοσοκομειακή περίθαλψη, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.
Ο υπουργός Υγείας Hugo de Jonge αρνήθηκε ότι οι εκκλήσεις των γιατρών ήταν επίσημη κυβερνητική πολιτική.
Πίσω στην Ισπανία, ο Óscar Haro, διευθυντής μιας ομάδας αγώνων μοτοσικλετών, περιγράφει σε βίντεο στο YouTube πώς ο ηλικιωμένος πατέρας του πέθανε από κορωνϊό, αφού του αρνήθηκε αναπνευστήρας λόγω της ηλικίας του:
«Ο πατέρας μου άρχισε να εργάζεται στην ηλικία των 14 ετών μέχρι την ηλικία των 65.
Δεν ζήτησε ποτέ τίποτα.
Στις 18 Μαρτίου, χρειάστηκε ένα αναπνευστήρα για να αποφύγει το θάνατο και του το αρνήθηκαν...
Αυτή είναι η Ισπανία που έχουμε».
Παρόμοιες καταγγελίες έγιναν και από πολλούς άλλους πολίτες, αναφέρει το Gatestone Institute, υπενθυμίζοντας:
«Κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους το 2011 και το 2012, όταν πολλές ιταλικές και ισπανικές τράπεζες βρισκόταν στο χείλος της κατάρρευσης, οι χώρες της Βόρειας Ευρώπης επέβαλαν αυστηρούς δημοσιονομικούς όρους σε αντάλλαγμα για τη διάσωση.
Ως αποτέλεσμα, οι κρατικές δαπάνες για τη δημόσια υγεία μειώθηκαν δραστικά.
Στην Ισπανία, η κυβέρνηση, τον Απρίλιο του 2012, παρουσίασε μέτρα λιτότητας που αποσκοπούσαν στην μείωση του δημόσιου ελλείμματος κατά 65 δισ. ευρώ μέχρι το 2014.
Οι περικοπές που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μείωσαν τις δαπάνες για τη δημόσια υγεία κατά 10%.
Τον Νοέμβριο του 2019, δύο μήνες πριν από την εμφάνιση του κορωνοϊού στην Ισπανία, η ισπανική κυβέρνηση αποκάλυψε ότι περίπου 700.000 ασθενείς βρίσκονταν σε λίστα αναμονής για χειρουργικές επεμβάσεις. (…)
Παρόμοιο σενάριο συνέβη στην Ιταλία, όπου η κυβέρνηση μείωσε δισεκατομμύρια ευρώ σε δαπάνες για τη δημόσια υγειονομική περίθαλψη από το 2012 σε αντάλλαγμα για τη διάσωση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Πολλοί οικονομολόγοι είπαν ότι η Ιταλία και η Ισπανία δεν θα έπρεπε ποτέ να έχουν προσχωρήσει στο ευρώ, το ενιαίο νόμισμα που χρησιμοποιείται από 19 από τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επειδή θα έχαναν τη νομισματική κυριαρχία τους: έχασαν την ικανότητα να εκτιμούν ή να υποτιμούν το νόμισμά τους να διαχειρίζονται τις οικονομίες τους και να ανταποκρίνονται σε οικονομικές κρίσεις.
Η σοβαρότητα της κρίσης των κορωναϊών στην Ιταλία και στην Ισπανία, όπου επιτρέπεται στους ηλικιωμένους ασθενείς να πεθάνουν προς όφελος των νέων, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα μέτρα λιτότητας που συνδέονται με την ένταξή τους στην Ευρωζώνη.
Ο μεγάλος αριθμός νεκρών, ιδίως μεταξύ των ηλικιωμένων, φαίνεται να είναι το τίμημα που πληρώνουν οι Ιταλοί και οι Ισπανοί για να αποτελέσουν μέρος μιας νομισματικής ένωσης».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης